.

VALLS SONS I MÚSIQUES DE FESTA

ELS GEGANTS

JOVES XIQUETS DE VALLS

.

 

 

.

Els gegants de Valls, com la majoria dels de l'època (cal remuntar-se algunes dècades),  tenien músiques per a ser executades en moments determinats de la festa. Segurament aquest és un fet que ajudà a configurar-los una personalitat, un entorn propi i exclusiu, un nom i una entitat.

Les músiques dels gegants eren executades antigament amb gralles, fet que, salvant rares excepcions, s'ha anat perpetuant. Així doncs, els sonadors d'aquest personatges de la festa han estat músics de tomb.

Les dues melodies inicials eren utilitzades per acompanyar els gegants en les cercaviles. Algunes vegades també eren interpretades durant els seguicis de les processons. La tercera és força particular; es tracta de la Jota dels gegants que en moltes ocasions era emprada per fer ballar els gegants quan, fent el tomb per la vila s'aturaven davant de les cases dels regidors.

La quarta és un ballet de gegants, que apareix també en altres indrets del Camp de Tarragona i a Valls es recuperà l'any 1987.

Hi ha una cinquena melodia, Marxa de gegants i encara el Toc de processó, que donarem més endavant, i que s'executava en les processons del Corpus i de Sant Joan.

Aquestes músiques restaren actives fins a l'últim terç dels passat segle, quan com a conseqüència de la mateixa transmissió oral (forma habitual) de les músiques, se n'anà perdent l'originalitat. A causa del rudimentari procediment, la música dels gegants evolucionà cap a un sol toc (era l'únic que es pogué sentir durant molts anys de l'actual segle) que a llarg termini també s'anà perdent. 

El 1987, de la mà d'una colla de grallers de Valls, i gràcies a l'antic graller Joan Serra i Plana, que havia tocat amb els gegants, es recuperà una versió de la cinquena melodia Marxa de Gegants.

Avui en haver tingut accés a un manuscrit titulat Costums y Músiques populars de Valls que sembla procedent d'un certament literari de finals del segle passat, podem oferir la versió original de la Marxa dels gegants i de les altres melodies pròpies.

.Aquests Documents es poden reproduir per qualsevol mitjà escrit, electrònic, web, sempre que es faci menció del seu origen: www.jovesxiquetsdevalls.com   -  WEB  DE LA JOVES XIQUETS DE VALLS

els gegants   5,856 KB

[  INICI VALLS SONS I MÚSIQUES DE FESTA  ]

[  INTRODUCCIO A LES FESTES  ]  [  LES DECENNALS DEL BICENTENARI  ]  [  ELS CASTELLS DELS XIQUETS DE VALLS  ]

 [  ELS BALLS PARLATS VALLENCS  ]  [ EL BALL DE LA CANDELA  ] 

[  L'ITINERARI FESTIU  ]

[  BALL DE LA CANDELA  ]  [  TOC DE MATINADES  ]  [  VIROLAI A LA MARE DE DÉU DE LA CANDELA  ]
[  TOC DELS XIQUETS DE VALLS  ]  [  ELS GEGANTS  ]  [  BALL D'EN SERRALLONGA  ]
[  BALL DE GITANES   [  BALL DE NANS  ]  [  BALL DEL DRAC  ]  [  BALL DE DIABLES  [  BALL DE SANT JOAN  ]
[  BALL DE LA MULASSA   [  DANSA DEL CALÇOT  BALL DE BASTONS  ]
 [  TOC D'ENTRADA A LA PLAÇA DELS XIQUETS DE VALLS  ]  [  BALLADETA DE L'ÀLIGA  ]
. TOC  XIQUETS DE VALLS   ]  [  PILAR AL BALCÓ  ]  [  TOC DE PROCESSÓ DELS GEGANTS  ]  [  BALL DE LA PRIMERA  ]
.[  TOC DE PROCESSÓ   ]  [  LA MOIXIGANGA  BALLADETA DE L'ÀLIGA (fragment)  ]  
[  GOIGS A LA MARE DE DÉU DE LA CANDELA  ]  [  SO DE FESTA I BALL DE LA CANDELA (FRAGMENT)  ]

.