EL TRIOMF DE TIT
La Pompa Triumphalis a l’antiga Roma

L'any 70 dC, després d'una llarga campanya militar, Tit Flavi Vespasià, fill de l'emperador Vespasià, posa fi a la revolta dels jueus. L'anomenat segon temple de Jerusalem és arrasat i espoliat i en el seu lloc s'instal·la el quarter de la Legio X Fretensis. Tit, després de vendre els presoners com a esclaus i posar ordre a les províncies orientals, embarca des d'Alexandria cap a Roma, on el seu pare, amb el vistiplau del Senat de Roma, li té preparat un triomf.

El triomf és l'entrada solemne i apoteòsica a Roma d'un general victoriós, a qui la pàtria vol recompensar els seus esforços i reconèixer i premiar la seva tàctica i el seu encert en la conducció d'una guerra.

Pròpiament és una festa religiosa, un acte oficial d'acció de gràcies del vencedor a Júpiter Òptim Màxim, patró de la ciutat. És una devolució joiosa a Júpiter dels auspicis que l'ara general victoriós li va demanar el dia que va sortir de la ciutat, en aquell mateix temple, per defensar la pàtria dels seus enemics, que ara han estat derrotats.

Durant les hores en què se celebra el triomf, la ciutat està sotmesa a l'imperium militar, el triomfador que en aquell moment puja al Capitoli és l'únic cap de l'Estat.

La cerimònia del triomf, molt viva a l'època republicana, entra en decadència durant l'època imperial. El prestigi quasi sobrehumà que comportava el triomf per a un general victoriós representava un perill per a l'emperador, que s'atorgava el mèrit de les victòries dels seus generals en tant que cap suprem de l'exèrcit. De fet, a partir d'August, el triomf se sol reservar a l'emperador o bé als seus familiars

Coneixem la llista oficial dels triomfs, des de l'edat arcaica (temps de Ròmul) fins a l'any 19 aC (triomf de Corneli Balb a Àfrica). Aquesta llista, anomenada fasti triumphales, estava clavada, juntament amb la llista dels magistrats curials, a la vista dels caminants, en una de les parets de la Regia (casa del Pontífex Màxim).

L'autor llatí Orosi diu que des de Ròmul fins a Vespasià hi va haver 300 triomfs. El darrer triomf va tenir lloc durant el regnat de Dioclecià (302 dC)

El Reenactment o la reconstrucció Histórica
Associació Projecte Phoenix
Grup de reconstrucció Històrica de la Tarraconense
LEGIO VII GEMINA.
Les Antigues Legions Romanes
LA LEGIO VII GEMINA
Origen i relació amb Tàrraco
IMPERIUM ET CONCILIUM
El govern d’una provincia imperial
L’AGRIMENSURA ROMANA
Mesurar la terra, controlar l’imperi
EL TRIOMF DE TIT
La Pompa Triumphalis a l’antiga Roma
CONFERÈNCIA I EXPOSICIÓ DIVULGATIVA
Reconstruir per a divulgar
ALGUNES DE LES DEMONSTRACIONS REALITZADES
LINKS
© 2004 Associació Projecte Phoenix. Legio VII Gemina