best free web site builder

Articles

Arts, lletres i ex-libris.

14.06.2017 Teresa Costa-Gramunt. Barcelona.

publicat a la Revista digital El Núvol a www.nuvol.com/noticies/arts-lletres-i-ex-libris/ 

L’ex-libris sempre ha estat lligat a les arts i a les lletres des de la seva mateixa concepció com a marca identificativa del propietari, o propietària, d’una biblioteca. I és que diu la història, no pas una llegenda, que el primer ex-libris que es coneix és una marca-segell de la reina Tiyi i el seu espòs, el faraó Amenofis III (segle XV a.C). En dies calorosos com el d’avui, es diu que Tiyi, que llegia molt, ho feia sota l’ombra d’un sicòmor. Aquest antecedent de l’ex-libris consisteix en una plaqueta de terra cuita esmaltada en color blau cel i amb unes inscripcions jeroglífiques en blau més fosc, que s’adheria als papirus. Se’n pot veure un exemplar, i emociona, al British Museum de Londres. 

Foto i ex-libris: José Naranja 


I si la visió en un museu d’aquesta petita peça de terra cuita esmaltada emociona, no emociona menys la visió d’un ex-libris gravat i estampat com aquell qui diu ahir mateix, com els ex-libris que, responent a la crida de la Fundació Hervás Amezcua, amb seu a Gavà, han realitzat catorze artistes plàstics sota el lema La literatura i les Arts Plàstiques.


L’ex-libris, una peça artística amb valor per ella mateixa des del moment en què és objecte de col·leccionisme, és, des de temps ben llunyans, com hem vist, una expressió d’art vinculada al món de les lletres i els seus contenidors materials, que són els llibres. Almenys així ha estat fins ara, ja que les noves tecnologies estan canviant el panorama tant en l’àmbit de l’art com en l’àmbit de les lletres. Però encara som aquí i mentre no desaparegui el paper…


Aquesta és la tercera Exposició col·lectiva d’ex-libris que es fa a la Fundació Hervás Amezcua. Inaugurada el passat 4 de juny es podrà visitar fins al dia 30 de juny. Hi participen artistes vinculats a la FHA: Esther Xandri, Damià Montes, Coia Boqueras, Mamen Zaera, Mercè Carbonell, Manuela Hervás, Paloma González, Bernabé Díaz, Mai Martín, Margarida Garcia-Andreu, Maite López, Javier Erre, Luisa García-Muro i Antonio Hervás Amezcua. Alguns són veterans en el món de l’exlibrisme en la seva faceta del gravat, com Luisa García-Muro i Mamen Zaera. D’altres, com l’escultor Damià Montes o la 

pintora Esther Xandri, s’han incorporat a l’exlibrisme fascinats per les possibilitats creatives que ofereix la realització d’ex-libris.

Exlibris obra de Mamen Zaera, Mercè Carbonell i Paloma Gomez


La majoria d’obres estan realitzades en la tècnica tradicional del gravat calcogràfic. Però atenent a les portes creatives que s’obren en el camp del gravat en l’ex-libris, en la mostra també es poden veure obres realitzades a la punta seca, a l’aiguatinta, en linòleum o en relleu o gofrat, amb l’estampació d’un color obtenint, en aquest cas, un efecte visual de diverses textures sobre el paper.


Tot i que hem vist ja alguns ex-webis (marques per a singularitzar webs), als exlibristes ens encanten els treballs artesans en paper, tant si es tracta d’estampar un gravat en una de les diverses tècniques a l’abast, o de dibuixar un ex-libris a llapis, a tinta, o fent una aquarel.la, o dissenyant-lo a base de collage, o servint-nos de tècniques fotogràfiques i últimament de tècniques digitals… Sigui com sigui, expressions culturals lligades al món de l’art i les lletres.

L’exposició La Literatura i les Arts Plàstiques, que, com he dit, han estat el motiu d’inspiració dels catorze ex-libris realitzats, es completa amb una mostra escollida de superlibris, aquells ex-libris que es troben a la coberta dels llibres, gravats a l’enquadernació, i que acostumen a pertànyer a grans biblioteques o a destacades personalitats de la vida pública.

A aquesta mostra escollida de superlibris, cedida per Arturo Zaera, un important col·leccionista d’ex-libris de casa nostra, s’hi agermana aquesta exposició d’ex-libris que encara fan olor de tinta. L’una dóna fe d’un temps que va ser ric en manifestacions artístiques i culturals. L’altra dóna fe de la vitalitat de l’exlibrisme que s’estén en els nostres dies de forma ben creativa, amb artistes que, sostinguts per tècniques ben apreses, tempten amb entusiasme l’experimentació, la renovació d’una art que té arrels tan antigues i que té a veure, en primera instància, en l’amor per l’escriptura i la lectura.


Teresa Costa-Gramunt
Escriptora, artista i exlibrista