LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA

Tarragona, ciutat dues vegades mil.lenaria, es mostra en tot el seu esplendor de llum, de gent, d'olors i de colors per Setmana Santa
Us diré la veritat; de la processó me'n recordo molt; però la meva visió de la Setmana Santa tarragonina és la visió dels voltants de la ciutat en aquestes diades primaverals amb sol esplèndid, amb mar i cel nets, blavíssims, amb arbres en flor, amb sentor d'aquelles tres herbes -farigola, romaní i espígol-que fan "olor de Tarragona"... Allò que jo més estimava d'aquests dies, era el silenci, la queitud, la soledat, l'ambient de meditació. Assegut en alguna pedra dels corriols que pugen per les tossals circumdants, sentia dins de mi, enmig de l'isolament exterior, totes les veus de la meva ànima, i sobretot les veus profundes que només sentim quan els sorolls de fora s'apaguen. Mai, com en aquells moments, no he vist tan noble i pura ni alta la vida de l'home, mai no he vist tan bella la naturalesa. I un lleu regust de melangia feia encara, per a mi, més amades aquelles hores de recolliment... Tornava a la ciutat quan s'acabava de fer fosc, i aleshores veia resplandir amb vermellors d'incendi la processó del Sant Enterrament, i sentia el cop feixuc de les llances dels soldats romans, el cop dels timbals de la cohort cobert de tant en tant pel toc de trompeta que anuncia les passades, el fort trepig dels cavalls de l'escamot de la guàrdia civil que obria la marxa... La processó ja s'havia dissolt, i a mi em quedaven, fortament impreses en la meva ment, dues imatges predominants: els carrers vermellejant al pas de les rengleres d'atxes, i la palma argentada del Sant Sepulcre movent-se amb tràgica tremolor. (A. Rovira i Virgili, +1949)


Así, si en lo arqueológico Tarragona es la ciudad de las murallas ciclópeas y en lo topográfico, la ciudad del Balcón del Mediterráneo, en lo costumbrista, Tarragona es la ciudad de la procesión del Viernes Santo. (Luís de Salvador A., 1930)


Walking out the Middle Ages, hooded penitents -nazarenos- tread the ancient streets of Tarragona during Holy Week, a procession common throughout Spain. Base of the roman conquest of the peninsula, the city enacts is traditions against a backdrop of burgeoning industries that enrich Catalan coffers. (National Geographic, New York, 1984)


Història de la Setmana Santa de Tarragona
Vocabulari de la Setmana Santa
Els actes
La Processó del Sant Enterrament
Bibliografia
Altres Setmanes Santes

© Text: Basat en el Llibre "Introducció a la Setmana Santa de Tarragona" de Jordi Rovira i Soriano, Salvador Ramon i Vinyes i Andreu Dasca i Roigé, publicat per Biblioteca Tarraconense, núm 9 (1994)
© Fotografies: Josep Lluís Sellart
© Web: Manuel Sanromà Lucía