ELS DIES DE LA SETMANA SANTA


En dies propers a la Setmana Santa o dins d'aquest tenen lloc les diverses presentacions dels fullets o opuscles editats per les diferents associacions.

També és habitual la celebració de concerts de música sacra i exposicions sobre associacions monogràficament. Igualment es solen celebrar les conferències quaresmals, i representacions teatrals de "la Passió" esporàdiques, actes tots aquests que per la seva variabilitat de calendari no fixem en cap dia en concret. A Barcelona, es celebra a l'església de Santa Maria del Mar un Via Crucis per part de la Il·lustre Confraria de Sant Magí Màrtir.

S'acostuma a celebrar un Via Crucis pel Serrallo amb els passos de la "Presa de Jesús" de la Confraria de Pescadors i el Sant Enterrament de la societat Marítima i Protectora, amb el seu Sant Crist. Aquest acte té lloc pels carrers de l'esmentat barri mariner de Tarragona i compta amb l'acompanyament de la coral del Serrallo i la banda de Cornetes i Tambors del barri. Al vespre té lloc la Solemne Funció Religiosa de la Verge dels Dolors, amb el res del Sant Rosari i eucaristia, a l'església de Sant Llorenç. En finalitzar aquesta funció té lloc un Via Crucis amb la imatge del Crist de la Confraria de Senyores de la Pietat, amb els passos de la Pietat i el Sant Sepulcre que sortint de l'església de Sant Llorenç, segueixen un itinerari pels carrers Arc de Sant Llorenç, Sant Pau, Pla de Palau, Mare de Déu del Claustre, Escrivanies Velles, Pla de la Seu, Pare Iglesias, Merceria, Major, la Nau, plaça del Rei, Portella, Granada, Plaça de Sant Antoni i Descalços. Concert de Sacre a l'Església de Sant Llorenç, organitzat pel gremi de Pagesos. Al matí té lloc al Carrer de les Coques i des de l'escalinata de l'Església de l'Ensenyança la benedicció solemne de les palmes per l'Arquebisbe Metropolità i Primat. Seguidament en processó van a la Catedral on té lloc la Missa Pontifical durant la qual, la confraria que li correspon ofereix el Ciri Pasqual.

A la una del migdia té lloc al saló de plenaris de l'ajuntament el Pregó de la Setmana Santa, aquest acte està organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Tarragona i l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa.

Al vespre té lloc el Solemne Via Crucis que organitza la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. Aquest acte té com a punt de partença l'església de Natzaret transcorre pels carrers: Portella, Granada, Portal de Sant Antoni, Passeig Arqueològic, Portal del Roser, plaça del Pallol, Cavallers, Major, Merceria, Pare Iglésias i Pla de la Seu. Abans de retornar el Sant Crist de la Sang, s'atura a la Catedral on es venerada aquesta imatge, que en acabar és conduïda novament a Natzaret, amb el cant del "Miserere". En aquest Via Crucis hi assisteix una representació dels congregants de la Sang i d'altres confraries amb les seves respectives vestes. Missa Crismal, concelebrada amb sacerdots de tots els arxiprestats, al matí a la Catedral, en la qual es renoven les promeses sacerdotals dels preveres diocesans i té lloc la benedicció dels sants Olis i la consagració del Sant Crisma. Després té lloc un recés dels mateixos sacerdots al Seminari.
Missa de Difunts que organitza la Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Devallament de la Creu. Al vespre es celebra a la parròquia de Sant Francesc una Funció Litúrgica, acabada la qual es fa el Via Crucis amb la concurrència dels seus misteris i els acompanyaments musicals propis de la Germandat. L'itinerari habitual del Via Crucis passa pels carrers: Rera Sant Domènec, Salines, plaça de la Font, Cós del Bou, Baixada Peixateria, plaça del Rei, Santa Anna, plaça del Fòrum, Merceria, Major, Baixada Misericòrdia, plaça de la Font, Salines i Rera Sant Domènec. Al vespre de la parròquia de Sant Joan surt l'anomenat "Rosari del Dolor" organitzat per la Germandat del Nostre Pare Jesús de la Passió i amb la participació de l'Associació d'Antics Alumnes de la Salle, la Reial i Venerable Congregació de la Sang, la Germandat del Sant Ecce Homo, la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió i altres confraries. Aquesta processó està formada pels cinc misteris que representen els "Misteris de Dolor" del Rosari, que són "l'Oració a l'hort", "La Flagel·lació", "L'Ecce Homo", i "Jesús amb la Creu al Coll", i la imatge del Sant Crist de la Germandat de N.P. Jesús de la Passió. L'itinerari que es segueix és: sortint de la parroquial església de Sant Joan, Mitja Lluna, Gasòmetre, Soler, plaça Corsini, Canyelles, Rambla Nova, Unió.
Com a particularitat es demana que durant aquest acte als carrers els participants de la germandat no estenguin les cues de les vestes. La recuperació d'aquest acte va tenir lloc el 1990, quan feia 16 anys que no es celebrava. Dia reservat pels actes propis de cada confraria.

Al vespre a la Catedral té lloc la Missa de la "Cena del Senyor" dintre la qual el Sr. Arquebisbe renta els peus a 12 residents de les Germanetes. Al finalitzar la missa el Sagrament és traslladat amb solemne processó a la capella del Santíssim on hi ha instal·lat el monument.

A 2 quarts de 7 a l'església de Natzaret té lloc l'ofici solemne i la Guàrdia d'Honor dels Armats al Monument.

Per la nit, a dos quarts d'onze, té lloc a la Catedral l'"Hora Santa". De matinada, a un quart d'una de la nit dona inici el Via Crucis que organitza la Germandat del Sant Ecce Homo i l'Associació Juvenil Loreto, que sortint del carrer Maria Cristina, davant de l'edifici de Sanitat, arriba a l'ermita del Llorito, passant pel camí vell d'aquesta ermita. Presideix aquest acte el Sant Crist de la Germandat i es disposa al seu final un servei d'autocars gratuït per efectuar el retorn a Tarragona.

A les 6 del matí té lloc a la Santa Església Catedral Basílica el Sermó anomenat popularment de la "Bufetada", mentrestant és traslladat a la Seu el Sant Crist de Natzaret. Acabat el sermó comença el Via Crucis, que segueix l'itinerari següent: Pla de la Seu, les Coques, carrer de Sant Pau, Pla de Palau, carrer de la Guitarra, plaça de Sant Joan, Baixada del Roser, carrer de les Salines, Plaça de la Font, Cós del Bou, Baixada de la Peixateria i plaça del Rei, on acaba amb el cant del "Crec en un Déu" i l'adoració del Sant Crist.

A les 10 del matí Via Crucis de la Germandat del Devallament de la Creu a Sant Pau.

A les 10 del matí Via Crucis de la Germandat de N.P. Jesús de la Passió a Sant Francesc.

A les 12 del matí a la Catedral es celebra l'Acció Litúrgica que consisteix en el cant de la Passió l'Oració Solemne de l'Església, l'adoració de la Creu i la Comunió.

Al migdia (a quarts de 2 de la tarda) a la Catedral Metropolitana té lloc el "Sermó de les set paraules" de Nostre Senyor Jesucrist clavat en la Creu, que organitza La Salle havent-se recuperat l'any 1992.

A un quart de 5 de la tarda s'inicia per part dels armats el ritual de la recollida dels misteris de les diferents associacions. Es comença per els misteris de la Rambla Nova i la Mitja Lluna que són duts a la plaça del Rei i finalment es fa el mateix amb els de l'església de Sant Llorenç.

A les 8 del vespre (o a les 7,30 segons l'època de l'any en la qual cau la Setmana Santa) s'inicia des de l'església de Natzaret la processó del Sant Enterrament que organitza des de fa segles la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist. En aquest acte solemníssim de la Setmana Santa Tarragonina hi participen totes les germandats, confraries i gremis i associacions de la ciutat que tradicionalment promouen el culte durant els dies sants. El seu itinerari és el següent: plaça del Rei, Portella, passeig de Sant Antoni, Portal de Sant Antoni, plaça de Sant Antoni, Descalços, Arc de Sant Llorenç, plaça de l'Ensenyança, Sant Pau, Pla de Palau, Mare de Déu del Claustre, Escrivanies Velles, Pla de la Seu, les Coques, plaça dels Cabrits, Pare Iglesias, Merceria, plaça de les Cols, carrer Major, Baixada de Misericòrdia, plaça de la Font, Bocacalle, travessant la Rambla Vella, carrer de l'Hospital, Rambla Nova fins la cruïlla amb els carrers de l'Assalt i Fortuny, fins a la cruïlla amb els carrers Adrià, pujant per Sant Agustí travessant de nou la Rambla Vella, Portalet, Trinquet Nou, Baixada de la Peixateria i de nou a la plaça del Rei. Quan el Sant Crist arriba al començçament del carrer de Sant Agustí el baixa a rebrer la cohort dels "Armats" que l'acompanya fins a l'església de Natzaret. En arribar les autoritats que presideixen la processó es canten els goigs al Sant Crist i es venera la imatge. Al vespre té lloc la Processó de la Soledat que sortint de l'església de Natzaret arriba a la Catedral, on té lloc una funció religiosa amb el res de la "Corona Dolorosa" i sermó. Després d'aquesta es continua la processó des de la Catedral fins a Natzaret, acabant-se amb el cant de la Salve. Les participants són pregades d'assistir amb mantellina o vesta amb capuç.

A quarts de onze de la nit dona inici a la Catedral la solemne "Vetlla Pasqual" oficiada per l'arquebisbe de Tarragona i Primat. En ella té lloc l'Ofici de la Llum, la Litúrgia de la Paraula, la Benedicció de les Fonts Baptismals i Litúrgia Eucarística concelebrada. A les 11 del matí té lloc la missa pontifical a la Seu en la qual l'arquebisbe imparteix la benedicció papal. Tradicional dia de sortida al camp, al voltant del pastís típic, la "Mona".