En un principi va ser muntada la dansa pel Director de l'Esbart Dansaire de Tarragona, Salvador Fa i Llimiana. Aquesta ha estat aproximadament la que després d'algun retoc per adaptar-la a la nova música ha arribat fins als nostres dies.
Cada una de les set parts del Ball té la seva coreografia pròpia a la que cal afegir la que des de l'any 1997 es fa servir per baixar les escales de la catedral el dia de la tornada de processó.
Aproximadament la seva descripció és la següent:
Sortida i marxada: Les dues músiques de sortida ( 16 compassos), es fan amb punt de galop. La posició de marxa és en dues fileres de 4 persones cada una i l'estaquirot amb el pal al mig i a l´últim compàs amb el relenti de la música es fa un tom cap a la dreta., Passant per sota la cinta, que els dansaires porten agafada.
Ball: La posició de ball és en rodona amb les parelles encarades i les cintes agafades amb la ma de fora. Les noies es col·loquen a la dreta i els nois a l'esquerra. El punt és de tres passes ràpids marxant de costat començant amb peu dret, i es fa dret, esquerre, dret i salt amb la cama esquerra a dalt (tipus espolsada) i la tornada es fa a l'inrevés començant amb esquerre. Dret. Esquerre i salt amb la cama dreta a dalt. Cada vegada que se surt i s'entra es canvia de parella i així fins al compàs 32 en que tornes a quedar encarat amb la parella. Per destrenar es fa el mateix però en sentit contrari.
Es fa exactament el mateix pas i els mateixos compassos que per la trena, però amb la variant de que no es canvia de parella i sempre són les dues mateixes persones que van voltant entre elles.
La posició és en rotllana tots de cara cap a fora de la rodona. Els nois queden quiets aguantant les dues cintes (la seva i la de la seva parella), que es disposa a ballar i coqueteja amb el galeró. Els galerons se situen davant de dues de les noies (sempre amb una noia entremig i per tant han de quedar encarats) i fan una sèrie de puntejos saltant amb els dos peus alternativament avançats , dos puntejos la primera vegada, i tres la segona més ràpidament. Això es repeteix tres vegades i la quarta es fan dos puntejos i es posen els peus junts. El galeró fa tres passes enrera i tres passes endavant mentre la balladora li ofereix les seves mans obertes palmell enlaire. Per a que el galeró s'agenolli al davant de la noia posant les mans a sobre les d'ella i quan s'aixeca fa un gir enrera i cap a la dreta per canviar de balladora.
Posades les parelles de dos en dos a cada costat del pal i alternativament col·locats els homes i les dones, amb la música de la marxa van fent punt de galop, i l'últim ballador de cada grup fent esses al voltant dels seus companys arriba a col·locar-se el primer i així successivament fins arribar a la plaça.
Fins al 1991 les tonades que acompanyen al grup són los mateixes que les tradicionals del Penedès. Però després d'una troballa d'unes partitures referents al nostre Ball del mestre Ramon Bonet, es van arranjar el mínim possible per adaptar-les a la coreografia existent i des d'aquest any, tenim músiques diferenciades per a les figures del "ball" i dels "Galerons". L'entrada i la sortida són encara les mateixes que trobem al Penedès.
Normalment el Ball és acompanyat per un grup de grallers i timbals. En un principi van ser els Grallers de l'Esbart Dansaire, i en desaparèixer aquests els que li toquen en torn d'entre tots els grups de músics tarragonins.
© 2014 - BALL DE GITANES DE TARRAGONA
Contacte: bgitanes@tinet.cat