BALL DE GITANES DE TARRAGONA

des de 1985

Història

El Ball de Gitanes, una evolució constant

Orígens Ball de Gitanes, 19851985: Després d'una sèrie de converses amb l'Ajuntament, En Salvador Fa i Llimiana, director de l'Esbart Dansaire de Tarragona munta la primera coreografia basant-se en uns escrits que poseïa datats al principi del segle. La música era la que es ballava al Penedès i per tant també al Camp de Tarragona. Aquest ball surt acompanyat per altres dos de la mateixa entitat.

1986: L'Esbart assaja el Ball com una dansa més, i prioritza la perfecció en l'execució a una dansa festiva i desenfadada. El grup encara no és estable i els seus components es van canviant segons la seva disponibilitat. Son els començaments del "seguici" i encara no hi ha prou consciencia de viure la festa.

1987: Es l'any de la consolidació del grup, i al mateix temps es fa la coreografia definitiva de la dansa, encara sota el mestratge del director de l'Esbart. Es comença a parlar de la possibilitat de fer parlaments.

1988: En Salvador Fa i Vallverdú dóna una empenta a la introducció dels parlaments, i prenent com a model els de Vilafranca, es fa la primera representació, amb la modificació de l'estructura general del ball que aixó comporta.

1989: Se celebra la cinquena sortida amb tota una sèrie d'actes que agermanen a tots els balls parlats que exisitien. Aquí es parla de fer una representació conjunta que es faria realitat l'any següent. A nivell intern el Ball passa a ser una secció amb entitat pròpia dins de l'Esbart, i deslligada del seu Cos de Dansa. També serà aquest l'any en que es fixen les representacions.

Equip de Futbol del Ball de Gitanes 19891990: Es troba la música antiga del Ball, però davant la proximitat de les festes, i la complexitat de la seva adaptació es decideix deixar-ho pel proper any.

1991: Després de molts esforços s'adapta la nova música al ball sense canviar la coreografia i molt poc els seus punts de dansa. Es fa la primera sortida fora de la ciutat per anar a la vila de Vallmoll.

1992: Es torna a sortir fora de Tarragona, en aquest cas per anar a Torredembarra. S'edita dins dels quaderns de la festa major un llibre dedicat al Ball.

1993: La pluja no permet sortir al seguici, però en canvi els tarragonins podem gaudir de les representacions del Ball a les hores i llocs anunciats. Les tonades i alguns parlaments característics del Ball queden registrats al Compacte de les Festes de Santa Tecla.

1994: Es renova tot el vestuari i el pal per fer-lo més digne i adequar-lo a la resta del Seguici Popular. El nou vestuari es bateja al carrer, ja que un any més plou per la nostra patrona. Es fa també un ball Folk a la mitja lluna al que assiteix molt públic.

1995: El ball assiteix al 2n Congrès de Cultura Catalana dins de l'àmbit de les Danses Vives. També es va a El Catllar dins dels actes de la seva festa major. Aquest any es baixen de forma improvitzada les escales en la tornada de processó. Es queda que pel proper any es buscarà una coreografia adequada. El president de la Geenralitat que es troba entre nosaltres, ens ve a saludar i s'interessa per les peculiaritats del nostre ball al que confon amb l'homònim del Vallès.

Cartell de Festes de Santa Tecla 19971996: S'actua a Vila-seca dins de la primera trobada de danses vives que organitza l'Esbart d'aquella població. També es va en una altra ocasió a Salou, en una trobada de danses vives. Es comença a perfilar la coreografia de la baixada de les escales.

1997: El nostre ball és escollit per fer el Cartell de les Festes de Santa Tecla que són anomenades de la Tarragona Tolerant. Dins de la XV Mostra de Folklore Viu, es fa una trobada de Balls de cintes amb la presència de grups de Catalunya, País Valencià, Euskadi, Castella-Lleó i Ucraïna. Tot plegat és un bon aparador per donar a coneixer el nostre Ball a la ciutat.

1998: Hi ha una crida des de l'Ajuntament per a la millora dels versos a la que nosaltres ens adherim. Torna a ploure per la Patrona i s'ha de ballar dins la Catedral. Els Balls parlats de la Plaça del Rei es traslladen al Metropol i això fa que guanyin en vistositat i que la gent es quedi fins al final.

1999: Els vestits es van renovant per adequar-los a les noves balladores.

XVè aniversari Ball de Gitanes2000: Actes del XV anversari
XVè aniversari Ball de GitanesDia 3 de setembre al matí i en el polisportiu de Camp Clar, II torneig de futbol-Sala entre els balls parlats (Ball de Diables de Tarragona, Ball de Serrallonga de Tarragona, Ball de Pastorets, Ball de Dames i Vells de Tarragona i El Ball de Gitanes de Tarragona) i els portants de la Mulassa de Tarragona, tots ells participants del Seguici popular de la ciutat. En acabar es va fer un refrigeri a tots els participants en el local social de l'Esbart Dansaire de Tarragona.

XVè aniversari Ball de GitanesDia 16 de Setembre, dissabte, a les 10:30 de la nit, Ball Folk amb l'orquestra Cooperativa Folk a la Plaça de la mitja lluna precedits per un grup teloner anomenat "Els cinc-fonics".

Dia 17 de setembre, diumenge, a les 19:15 hores i en pati del rei Jaume I, es va presentar el Ball de Gitanes infantil amb una representació completa del Ball amb parlaments.

Dia 19 de setembre, des de la Plaça de la Font, primera sortida al carrer del Ball de Gitanes Infantil i participació dins de la "Santa Tecla Petita" del Ball infantil, que va estar apadrinat pel Ball de les Gitanes de Reus. Dia 20 de setembre, a les 19:30, els membres del ball van fer una tarda de portes obertes en els seus assajos on els tarragonins que ho van desitjar van poder aprendre i ballar el ball.

Dia 30 de setembre, es va fer un sopar de germanor entre els més de 50 membres que ha tingut el ball al llarg de les seves 15 sortides anteriors.

Sabadell, any 20012001: Es va a Sabadell el dia 8 de setembre. Allà vam participar a la cercavila ja que Tarragona va ser la ciutat invitada a la que vam representar juntament amb Els Pastorets, i la Mulassa. El dimecres 19 a la plaça de la mitja lluna, els petits van fer el primer ball amb parlaments. El dijous 20 vam fer les tradicionals ja, portes obertes. Van participar uns companys de Ball de Gitanes de Vilafranca que el pensaven recuperar i que van venir a veure una mica com ho feiem nosaltres. El dia 22 va estar plovent a bots i barrals i com ja s'havia previst altres anys, es va quedar per anar al Metropol a fer els parlaments, que no es van poder fer davant de la Gelateria Olivier, tal i com havíem quedat enguany després del tancament de la Cafeteria Arimany.

2002: No hi ha cap novetat destacable. El dia 19 el Ball petit té el seu dia i a la plaça de la Mitja Lluna, fan el primer ball amb parlaments per tot seguit anar a la Cercavila i fer el darrer ball amb parlaments a la Plaça de la Font. Continuem després el dia 20 al local per fer les portes obertes i, el dia 22 la cercavila, i el dia 23 anada i processó.

2003: Aquest any se surt amb normalitat, i en el ball dels petits es produeixen les primeres baixes per motius d'edat. Es preparen dos objectius de cara a la vintena sortida: Fer un dossier pedagògic i recuperar el Ball de Cossis per donar cabuda a membres del ball que no poden sortir.

Dossier pedagògic Ball de Gitanes2004: El dia 15 d'agost es va a Senan a participar a la cercavila de la seva festa major i també l'Agrupació de Balls Populars de Sitges amb motiu de que el seu ball de Gitanes feia 25 anys van fer una trobada el 5 de setembre on el nostre ball hi va estar convidat.

Ja el 18 es va presentar el Dossier pedagògic que sobre el Ball de Gitanes havien fet alguns professors relacionats amb l’Esbart. L’exposició es va fer al local i va anar a càrrec de l’inspector d’educació Francesc Roig bon coneixedor del nostre seguici acompanyat per la regidora d’ensenyament del nostre ajuntament, la sra. Carme Duch. En aquest projecte coordinat pel Josep Lluís han participat la Sagrari Aguilar, la M. Claustre Fà, la Montserrat Sastriques, la Jessica Tarafa i la Remei Tell. Els dissenys i gràfics han estat a càrrec del Josep Eguiluz, i el Josep Ll. Peñalver i hem comptat amb la col·laboració del Carles Josep Cepero i de l’Andreu Faro que ens va fer la portada de forma desinteressada. Creiem que aquesta és una eina que des de les escoles es podrà fer servir per explicar millor als nens en que consisteix el nostre ball.

El dia dinou, el Ball va sortir a rebre al nou Bisbe i tot seguit es va fer la Santa Tecla Petita.

No cal dir que com a impulsors del Ball de Cossis vam seguir puntualment la seva presentació i ja el dia 22 i 23 vam sortir amb normalitat acompanyats pels “Dulzaineros del Bajo Aragón”.

Sortida a Vilafranca, any 20052005: Es va a Vilafranca el 21 de maig amb motiu del 200 aniversari de la primera notícia d’aquest ball en aquella població. Es fa una actuació a Móra la Nova el 8 d'agost, actuant dins de la seva festa major acompanyats pels grallers tocaferro i com no podia ser menys vam estar reforçats per alguns "cossis" que s'apunten a tot.

Aquest any ens van sol·licitar anar a les escoles a donar a conéixer i posar en pràctica el ball. Els dies 15 i 16 de setembre es va a les Teresines on es va passar una projecció sobre el ball i posteriorment es va fer una demostració i els nens van poder provar el ball. En aquesta ocasió van passar des de primer a sisè. Després, el dia 21 es va anar al CEIP Campclar per explicar el ball als nens i nenes de cinquè i sisè. Amb aquest motiu es fan dos pals nous que serviran per fer aquestes demostracions.

Ball de Gitanes petit2006: El dia 22 tot va anar rodat i després d'un cercavila més que lluït es van poder fer els parlaments que van ser seguits per un bon grapat de gent en les tres actuacions, la darrera començada amb gotes de pluja però que es van aturar ràpidament. El dissabte 23 va seguir la pluja i no es va surtir i a la tarda es va fer l'anada a processó, i en el precís instant en que entravem al pla de la Seu i la començàvem va començar a caure un xàfec, i ens vam posar dins la Catedral. Allà vam ballar a l'entrada del braç a la Capella, un dels moments més bonics que ens pot oferir aquesta festivitat.

Sortida a Badalona, any 20072007: És un any mogut pels components del Ball de Gitanes. De bon començament entren vuit nens i nenes nous al ball petit. El dia set de juliol vam anar a la festa major de Cunit. El dia 14 d’agost vam anar com a ball convidat a les festes d’estiu de Badalona.

Perpetuadora de les Festes 2007El dissabte 15 de setembre vam anar tots els membres del ball i com no una gran representació de totes les seccions de l’esbart a l’homenatge a la Perpetuadora de les Festes 2007, que va recaure en la nostra balladora M. Claustre Fà, per donar-li el nostre suport i també el nostre reconeixement. Per cert es va fer un mocador per a l’ocasió molt bonic que el lluïen els seus companys del ball gran. El nou alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va fer la seva primera Crida com a màxima autoritat municipal i ella va fer un parlament molt emotiu en que evidentment es va recordar del ball i de tots el que el formem.

© 2014 - BALL DE GITANES DE TARRAGONA
Contacte: bgitanes@tinet.cat

by D.PORTA