Alresoft on line

  El portal d'internet veterÓ i en catalÓ                                                                                                                                  
 

 

 

 

Inici                   
Correu gratu´t        
Disseny Web        
Illes Balears        
Franja Ponent        
Andorra        
L'Alguer        
Llengua catalana        
Hist˛ria Catalunya        
Literatura catalana        
Cerca informaciˇ        
Servei wap        
Missatges a m˛bils        
Correu gratu´t        
Esports        
Televisiˇ als Pa´sos Catalans        
La rÓdio en directe        
Humor lliure        
L'hor˛scop        
Cinema en catalÓ        
Buscar feina        
Traductor catalÓ        
PolÝtica catalana        
El temps        
Programari en catalÓ        
Xat        
Educaciˇ a Catalunya        
Correu gratu´t        
El portal
Cronologia
Perfil del visitant
Hist˛ria del portal
QuŔ Ús Alresoft?
Serveis
Contacta
Oferta
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
IRcap 7.2 DescÓrrega de l'X-CRiPt en catalÓ X-CRiPt 5.1 MeSsiEs 6 Phanatic 5
  www.alresoft.cat
 
  La llengua catalana
 

La llengua catalana

Informaciˇ sobre el catalÓ

 

   Directori La llengua catalana Hist˛ria de la llengua catalana


 

Entre els segles X i XI la llengua catalana estava ja formada i es distingia clarament del llatÝ d'on provenia. La llengua catalana apareix per primera vegada a la documentaciˇ escrita a la segona meitat del segle XII. Es conserven textos catalans jurÝdics, econ˛mics, religiosos i hist˛rics del segle XII, cientÝfico-filos˛fics i literaris dels sobirans catalans, dels tribunals, dels documents jurÝdics i de la comunicaciˇ administrativa. El primer text escrit Ýntegrament en catalÓ conegut Ús la traducciˇ d'un petit fragment del Forum Iudicum, codi de lleis visig˛tic, de la segona meitat del segle XII.

El primer text conservat escrit originÓriament en catalÓ el trobem en la literatura religiosa: les Homilies d'OrganyÓ, en la darreria del segle XII-comenšaments del segle XIII. Des del segle XIII el catalÓ compta amb el seu primer gran talent literari universal: Ramon Llull. ╔s el primer escriptor que va emprar el catalÓ en la prosa literÓria com a instrument normal de comunicaciˇ i tambÚ com a eina ˙til en l'expressiˇ cultural. En aquest sentit, Ramon Llull va superar la situaciˇ lingŘÝstica de l'Ŕpoca, que era favorable a l'˙s del llatÝ i del provenšal en textos filos˛fics o literaris.

El gran perÝode de la llengua catalana s'estÚn al llarg de gairebÚ un segle entre el 1274, any en quŔ apareix el Llibre dels Feyts ( o Cr˛nica de Jaume I) i la Cr˛nica de Pere el Cerimoniˇs (1386), i que es completa amb les Cr˛niques de Bernat Desclot i de Ramon Muntaner (1265-1336). Durant els segles XIII i XIV la llengua catalana assolÝ la mÚs gran expansiˇ polÝtica i geogrÓfica peninsular (es conquereixen el regne de ValŔncia i M˙rcia) i mediterrÓnia (es conquereixen el regne de Mallorca, SicÝlia, Sardenya, NÓpols, Atenes i NeopÓtria). El catalÓ s'arribÓ a parlar, encara que de manera desigual, en cinc estats del Mediterrani on governaven dinasties catalanes. El catalÓ va arribar a ser, durant el segle XIV, una de les llengŘes mÚs esteses i difoses. La prosa catalana d'aquests segles (XIV i XV) tÚ un tret remarcable: el seu alt grau d'uniformitat. Aix˛ fou degut a un factor unificador que influÝ poderosament sobre tota la producciˇ escrita en catalÓ durant aquests segles: l'existŔncia de la Cancelleria Reial.

El segle XV ha estat qualificat de "segle d'or" de la literatura catalana, encara que aquesta etapa daurada s'iniciÓ ja al segle XIV amb Bernat Metge. Des del punt de vista literari, la llengua catalana assolÝ moments d'esplendor, amb les obres dels escriptors RoÝs de Corella, Jaume Roig, AusiÓs March, poeta valenciÓ, autŔntic forjador de la poesia catalana, i Joanot Martorell del qual hem de destacar la novelĚla Tirant lo Blanc, primera novelĚla moderna de la literatura europea. Arran de la Guerra de Successiˇ (1705-1715), Felip V abolÝ totes les institucions de govern que encara existien a Catalunya i fÚu aplicar les lleis castellanes. El catalÓ patÝ diverses etapes de prohibiciˇ i Ódhuc de repressiˇ, de manera que la major o menor implantaciˇ i ˙s de la llengua en el seu propi territori des del segle XVIII ha depŔs mÚs de causes polÝtiques que no de raons estrictament s˛cioculturals.

Amb tot, poc temps desprÚs (segle XIX) comenšÓ una etapa de redrešament econ˛mic, cultural i nacional coneguda amb el nom de Renaixenša. La llengua catalana tornÓ a reviure com a vehicle de cultura literÓria grÓcies als Jocs Florals i a figures importants com Jacint Verdaguer, NarcÝs Oller i └ngel GuimerÓ.

La Renaixenša va servir per prendre consciŔncia de la manca d'unitat en l'˙s de la llengua (no existia un model de llengua comuna escrita) i de la necessitat de procedir a l'elaboraciˇ d'unes normes ortogrÓfiques. La creaciˇ de l'Institut d'Estudis Catalans (1907) en va permetre la codificaciˇ mitjanšant la publicaciˇ de les Normes ortogrÓfiques (1913), del Diccionari ortogrÓfic (1917) i de la GramÓtica catalana de Fabra (1918).

Durant el primer terš del segle XX Catalunya viu una gran efervescŔncia polÝtica que culmina amb la recuperaciˇ d'un cert poder polÝtic (la Generalitat) durant la dŔcada dels anys trenta. El catalÓ recupera l'estatus de llengua oficial durant la Segona Rep˙blica (1931-1939), del que havia estat desposse´t des del segle XVIII. Per˛ tot aquell futur prometedor s'estroncÓ a causa de la guerra civil i les seves conseqŘŔncies. El catalÓ fou prohibit de l'˙s p˙blic i va haver de refugiar-se a les llars. D'enšÓ de la recuperaciˇ de les institucions democrÓtiques es promou un procÚs de recuperaciˇ de l'˙s del catalÓ.

 


Endarrere 

 

 

 

 

 Correu gratu´t
Accedeix al servei
 Directori d'interŔs

 

Webs interessants

 'Scripts' en catalÓ

IRcap 7.2 catalÓ
X-CRiPt 5.1 catalÓ
MeSsiEs 6 catalÓ
Phanatic 5 catalÓ

 F˛rums

Pa´sos Catalans
Compra-venda
Cercar relacions
Dubtes Linux

 Xats

Catalanisme
Linux

 Altres recursos en catalÓ


Programari catalÓ

 

 Serveis diversos

Llibre de visites
 

 Contacta i altres

Escriu al portal  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Alresoft. Alresoft Ús una marca registrada.
El portal d'internet veterÓ i en catalÓ.