La meva correspondència amb...

Carles Comas

Asunto: Coses de l'any 70
Fecha: Sun, 25 Jul 2004 13:42:19 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: loscomas@...

Benvolgut Carles::

Sóc en Miquel Sunyol. La teva adreça electrònica, com pots suposar, me l'ha donada la meva germana Mercè. Crec que la darrera vegada que ens vam saludar va ser a Santes Creus (jo estava amb el Pep Vives). Segueixo vivint a Tarragona, i, esperant la propera jubilació, treballo com zelador a l'Hospital Joan XXIII (el de la Seguretat Social), formant part de les restes d'aquell grup que es va dir Missió Obrera.

Estic fent, des de fa un parell d'anys (a estones perdudes), un estudi de "les reaccions que es van produir en el grup jesuític de Missió Obrera al saber que el P. Arrupe en el seu viatge a Espanya del maig del 70 faria una visita a Franco". Quan, a l'agost de 2001, ho vaig comunicar als meus companys (els que encara actualment ens diem de Missió Obrera) no va aixecar grans entusiasmes.

Aquest "estudi" (més senzillament, una simple recollida de documents i de trossos de memoria") el vaig començar a publicar "per entregas" a la meva web (www.tinet.org/~fqi) pel novembre del 2002. Després d'uns capítols introductoris i de la primera etapa conflictiva (la de València), ara em toca començar amb el què va passar a Barcelona. Una de les coses que vull que es vegi és que altres sectors jesuítics també van protestar.

Per exemple, ja en el mes de febrer, uns quants jesuïtes de Barcelona, gent de categoria (els VIP, -entre ells, el Director d'ESADE, en Xavier Adroer, amb qui darrerament aquest "estudi" m'ha donat l'ocasió de retrobar-lo; també hi signava el Pepe Messa), escriuen al General -i per dues vegades- per dir-li que la visita a Franco és una "bestiessa". I l'actual Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya també va preparar uns documents contra aquesta visita. Aquestes coses ja les tinc publicades.

Mirant catàlegs t'he situat l'any 70 a la comunitat d'ESADE i fent de professor d'economia en el primer curs d'ESE (¿què és això d'ESE?). Veig que tenies una adreça particular: "Pla de Fornells, 31 (Barcelona 16)". ¿Vivies sol en aquell temps o vivies amb un grup no jesuític? Més tard et veig com "superior" de la comunitat d'Esplugues i repartint el teu temps entre l'"Institut Científic Interdisciplinar" i ESADE. Deixes la Companyia el 85, ¿és així? Et vas situant una mica?

Quan el 4 de maig del 70 Arrupe arriba a Barcelona, l'esperen dues cartes, manifestant el refús d'assistir a les trobades preparades amb ell. Una és del grup de Missió Obrera (signada per 15 jesuïtes) i l'altra és la del sector universitari (signada per 31 jesuïtes). Entre aquests hi ha la teva firma. (T'adjunto un arxiu amb les dues cartes). Le Monde publicaria el dia després que "Quarante-cinq jésuites ont refusé de rencontrer le général de leur ordre, en visite à Barcelone"

¿Què pots recordar de tot això? Si recordessis alguna cosa... ¿Es va discutir la carta en grup? ¿Et va arribar ja feta? ¿Vau comentar la cosa amb gent no-jesuïta?

Si no recordessis res, també podries col·laborar. Per exemple, al llegir ara les cartes, més de trenta anys després i potser des d'uns altres horitzons més oberts, ¿com veus la cosa? ¿penses que es va agafar la cosa "por la tremenda"? ¿Que no hi havia per tant? ¿Era realment una cosa escandalosa? ¿Et va preocupar "personalment" aquest encontre Franco-Arrupe?

No vull donar-te més la llauna, però espero que puguis col·laborar.

Tinc un capítol a on publico la correspondència (l'enviada i la rebuda). Si tinguessis inconvenient que la teva resposta fos publicada integrament, m'ho dius. Si obres la "portada" d'aquest capítol (La meva correspondència amb...), veuràs que dic que "Aquest "estudi" ha estat l'ocasió d'un intercanvi epistolar (ben facilitat pel correu electrònic) a la recerca de documents i de "trossos de memòria", ja mig perduts molts d'ells. Aquesta ha estat la part gratificant d'aquest treball. Amb la major part, ha estat un moment més d'una ja llarga relació; amb altres, però, ha significat el primer contacte personal." Amb tu no és "el primer contacte personal", doncs vaig ser "lector" de "Mite i fe cristiana (Assaig d'aplicació dels treballs d'epistemologia de la religió de Marià Corbí a un problema actual del cristianisme)". Aquesta lectura la puc considerar "una ja llarga relació".

Una pregunta que podria quedar "off the record": alguns m'han mostrat la seva estranyesa de que la firma del Nepo no hi figuri ni a les cartes de febrer ni a les del maig. ¿Tindries alguna explicació a donar?

Gràcies pel que em puguis ajudar.

Records per vosaltres de la meva germana i de la Cèlia.

Miquel

Asunto: Re: Coses de l'any 70
Fecha: Sun, 25 Jul 2004 10:48:24 -0500
De: "Roser i Carles"

Hola Miquel!

En primer lloc m'ha alegrat rebre notícies teves: com tu dius, el més gratificant de la teva feina, és comunicar-se...

En segon lloc, t'he de dir que no recordo absolutament res d'aquest afer. No m'estranya gens que hagués passat, però no ho recordo.

En aquella època (des que vaig tornar de Tercera Provació el 1967 fins cap a l'octubre del 1970) jo vaig viure a una parròquia del barri obrer de Les Roquetes (de Verdum cap a la muntanya de la Torre del Baró). Vivia amb un capellà de la meva edat (Carles Cardoner, avui ja no capellà). En aquells anys teníem moltes trobades els capellans del "sector" (unes cinc o sis parròquies; la majoria dels capellans eren també obrers) i també ens trobàvem (més de tard en tard) amb els altres "sectors" obrers: parròquies dels barris de Terrassa, Sabadell, Santa Coloma, Besòs, Esplugues (fèiem declaracions signades "Des dels barris extrems"). Reivindicàvem milers de coses: anàvem contra el bisbe Marcelo, freqüentàvem l'Assemblea de Catalunya, a casa nostra es reunia la Comisió Obrera del Metall (la més important, on venia també l'Ernest Udina). Prop de casa hi havia un piset amb jesuïtes obrers (en Manel Borrel, l'Agudo, el Diego Jiménez, en Surís) i jo mateix hi vaig anar uns mesos a fer de superior quan van haver de traslladar-se per fugir de la persecució policial. Després ja vaig anar a viure a Esplugues amb els jesuites que treballaven a Esade (Adroer, Pugués, Travé, Güell, Milà, etc.), fins l'any 1985 en què vaig plegar de jesuïta.

Tant a l'època de Les Roquetes com a la d'Esplugues em reunia setmanalment amb un grup de 5 o 6 jesuïtes amb qui havíem estudiat junts (M. Marcet, Travé, J.M.Coll, M. Corbí, Tomás Lorenzo, Oller). En tots aquests grups ens passaven cartes per signar o nosaltres mateixos n'elaboràvem. Ja des de la nostra teologia ens havíem fet un tip d'escriure a Roma (sobretot quan s'anava a celebrar la Congregació General, però també quan hi va haver la manifestació de capellans que la polícia va "atonyinar" -hi érem el Víctor Codina, l'Enterria, jo mateix-), i les cartes eren fruit de reunions de tots nosaltres (els estudiants de teologia) a una sala que en dèiem "El Sheol" (perquè inicialment estava pintada de vermell). O sigui, la conspiració era forta: s'acabava de celebrar el Concili Vaticà II, llegíem amb furor el Karl Rahner i acabava d'aparèixer en Raimon i tota la Nova Cançó...

L'any 1969 hi va haver l'estat d'excepció, en el qual van empresonar el Comín i al Nepo el van recloure a Manresa. No sé si la carta es va passar a signar quan el Nepo era a Manresa o hi va haver alguna consigna diplomàtica perquè ell no signés (ell tenia carnet del PSUC i tenia una part molt activa a les Comissions Obreres de Cornellà), però realment crida l'atenció que no signés. Ell llavors portava l'Institut d'Estudis Laborals d'Esade (IEL), on també hi treballava el Comín, i sempre va estar a totes les salses revolucionàries...

Sento no poder aclarir-te més...

Una abraçada!

Carles Comas

Asunto: Re: Coses de l'any 70
Fecha: Wed, 28 Jul 2004 20:34:38 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: Roser i Carles

Hola:

Gràcies per la teva ràpida resposta. Encara que no recordis absolutament res d'aquest afer, aportes el "rerafons" de la carta: la situació que es vivia en aquells moments. Jo vaig començar a conèixer aquest "ambient" a l'estiu del 70, quan vaig anar a suplir, tot just ordenat de capellà, les "vacances" del de Terrassa (Sant LLorenç). És l'estiu dels obrers de la construcció morts a Granada. Ho recordo perquè vaig animar a les velletes de la missa dominical a anar a la missa-protesta que per ells vam fer a la parròquia de Can Anglada.

Després, durant tot aquell curs (el quart de teologia) hi vaig continuar anant els caps de setmana. I cada cap de setmana podia haver-hi una carta a firmar...

I si algun cap de setmana no hi anaves, te la firmaven per tu. Per una d'aquestes darreres vaig haver d'anar a declarar davant del jutge. Recordo que aquell matí també li va tocar a l'Ignasi Salvat. A la tornada el vaig portar en moto a Sant Cugat, i durant el camí recordava com els apòstols també havien estat citats a declarar...

Alguns que ara no recorden que van signar aquesta carta a l'Arrupe, recorden molt bé que van signar la "carta d'en Leita": carta publicada al diari (em sembla que a TeleExpres) protestant contra l'expulsió del Leita de la Companyia per la publicació del seu llibre "El fonament irreligiós de l'església".

No em sorprèn que la carta a l'Arrupe hagi quedat oblidada i com difuminada entre aquell munt de cartes i de declaracions. Però sí que vaig quedar sorprès (i també en va quedar el Jesús Giménez, un jesuita més jove que nosaltres que va fer com treball de tesina de Llicenciatura una història de la Missió Obrera) no trobar cap referència ni a la carta ni a l'acció de protesta que es va fer al resum que la pròpia gent de Missió Obrera va fer d'aquell any a la seva reunió de final d'any . En Jesús Giménez parlava d'un "tema maldito".

Agraeixo, doncs, molt la teva resposta i suposo que no tindràs cap inconvenient que faci ús d'ella, no només al capítol dedicat a la correspondència, sinó en els capítols introductoris en què intento fer una breu "composición de lugar" o de temps.

Moltes gràcies

Miquel

Asunto: Re: Coses de l'any 70
Fecha: Thu, 29 Jul 2004 00:15:32 -0500
De: "Roser i Carles"
Para: "Miquel Sunyol"

Hola!

La del Leita jo també la recordo, tant més que en Marià Corbí era amic seu i amb el Marià treballàvem junts. De totes maneres vam ser força "quijotes" perquè en Leita era una mica un "enfant terrible" i es passava...

Que vagi bé!

Carles