logo-parc-cultural-foia Pintures Rupestres: Ulldecona

Abric VIII d'Ermites

cabra i arquer Arquer i cabra salvatge. Foto: Arxiu de l'A. d'Ulldecona.  

arquer i cabra Conjunt d'arquer, cabra i bòvid?. Font: GEU, ERE i ECS (1976)

cabra Cabra en mal estat de conservació. Foto: Arxiu de l'A. d'Ulldecona.  

abric 8 Restes de figures; entre les quals,una possible guineu (n. 9). Font: GEU, ERE i ECS (1976):

grup 8 Restes amb la possible guineu. Foto: Arxiu de l'A. d'Ulldecona. 

Arquer amb cap triangular i cames gruixudes. Foto: Arxiu de l'A. d'Ulldecona.


És l'abric més proper a l'ermita. Es troba a uns 200m de l'edifici. La paret està coberta per un sortint de l'estrat superior d'uns 8 m de longitud. Les figures més ben conservades són les que estan en el lloc més elevat.

Destaca pels arquers estilitzats, els caprins i la presència d'un petit carnívor.

Un arquer a l'aguait aguanta l'arc i les fletxes amb la mà esquerra. Porta ornaments a les cames i una bossa amb penjolls a l'esquena. El cap no està ben conservat però sembla que devia portar-hi algun tipus d'ornament. Prop d'ell, un poc més avall, hi ha una cabra de banyes curtes. Tant l'arquer com la cabra es troben en posició estàtica. Per les potes posteriors de la cabreta es pot pensar que està corrent, però, en qualsevol cas no és la fugida desesperada que podem observar en els animals de les escenes del plafó principal de l'abric I. No és, per tant, una escena de cacera.

Més a la dreta hi ha una figura d'un possible cérvol o un bòvid, també en posició estàtica o gairebé estàtica.

Més a la dreta hi ha una altra cabra en mal estat de conservació. Pel que es pot deduir de la posició de les potes sembla que estigui corrent. Un metre més a l'esquerra la part de darrera d'un possible cérvol. Més a sota, a un metre, una altra cabra que encapçala un grup on predominen les figures petites.

Entre un grup de restes de figures hi ha potser una guineu amb la cua enlaire (Imatge de la dreta, n. 9). Amida 2 cm i és la més petita de tot el conjunt d'Ermites.

Finalment, a un metre de terra, sota del cérvol del grup superior, s'aprecia un arquer estilitzat de cames gruixudes i cap triangular. Aquest arquer és interessant per la forma rectangular de les cames, que el fa assemblar-se a algunes figures que trobem en jaciments propers, com el de la cova dels Rossegadors, de la Pobla de Benifassà.Qui som? | Mapa del lloc mapa del lloc | Altres | correu | Web creat el 01/01/2006 | Membre de wiccac | Última modificació:

©2006 Toni Forcadell Vericat: Creative Commons License Aquesta obra està sota una llicència Creative Commons. Visió: Mozilla Firefox 1024x768

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! spam softcatalà tinet 36