logo-parc-cultural-foia Pintures Rupestres: Ulldecona

Abric V d'Ermites

abric 5_2  
abric_5_1  
abric_5_3 Font: Imatges extretes de l'article de GEU, ERE i ECS: "L'art prehistòric d'Ulldecona", (1976).
En aquest abric es van descobrir les primeres pintures. En concret la primera va ser la figura de l'arquer agenollat amb plomes al cap. Aquesta figura fou destruïda poc després d'efectuar-se'n el calc. L'abric té tres metres de fondària i una alçada mitjana d'un metre i mig. Les pintures es troben al sostre, enfosquit possiblement pel fet d'haver-se fet servir l'abric com a refugi per als pastors. Les pintures només es veuen als llocs on el sostre és menys fosc.

Ocupen una franja de tres metres de llargada que va des del fons de la cavitat fins a l'exterior.
És un dels abrics més complexos i interessants. És l'únic on hi ha cavalls. Aquest és un fet d'especial interès ja que no n'hi ha cap més al Principat amb cavalls.

Les figures d'aquest abric presenten una gran varietat i el seu estil és diferent al dels altres abrics. El fet que les figures estiguin disperses i mutilades, així com la diversitat de mides i de tipus estilístics, en dificulten la interpretació. No podem relacionar les figures entre elles a causa de la destrucció del que podia haver estat anteriorment una composició.

Si analitzem les figures veiem que la majoria de figures humanes són molt estilitzades. També cal destacar que la majoria porten plomes al cap. Algunes porten també algun ornament a les cames o a la cintura. Especialment interessant és la figura humana que es troba situada a la part esquerra, al centre de la tercera imatge. No sembla ser un caçador, sinó més aviat sembla una figura dansant o executant algun exercici gimnàstic. Fins i tot podria ser una figura femenina.

La posició de les imatges tampoc no sembla seguir uns criteris determinats. Veiem en la primera i la tercera imatges que les orientacions dels cossos dels diversos arquers i les figures animals no es relacionen entre elles.  En la primera imatge l'arquer que hi ha a la part superior dreta sembla que estigui caient de costat o de cap. El mateix li passa a l'arquer que es troba la part central dreta de la tercera imatge. L'arquer de la part superior de la quarta imatge està agenollat, però en posició horitzontal.

Els animals, majoritàriament, estan en posició estàtica, cosa que contrasta amb el dinamisme d'altres abrics, com l'I. Pel que fa a la mida, només cal observar les restes del cavall amb crinera de la quarta  imatge i el cap del que sembla un èquid al seu darrera, i ens adonem que les figures no guarden relació de proporció entre elles, per la qual cosa conclouríem que les figures d'aquest abric no formen composicions.Qui som? | Mapa del lloc mapa del lloc | Altres | correu | Web creat el 01/01/2006 | Membre de wiccac | Última modificació:

©2006 Toni Forcadell Vericat: Creative Commons License Aquesta obra està sota una llicència Creative Commons. Visió: Mozilla Firefox 1024x768

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! spam softcatalà tinet 36