INTRODUCCIÓ A L'ESTUDI DE L'ACROSPORT

 

ANTECEDENTS HISTÒRICS

L'origen exacte de la formació de piràmides humanes i el nom de les seves estructures es desconegut. No obstant això, s’evidencia Egipte com el seu origen, ja que el nom de piràmides humanes apareix després d’aquestes construccions arquitectòniques d’aquest país.

Alguns pobles des de llavors fins a l'actualitat, han participat en la creació de piràmides humanes amb fins espectaculars, recreatius o competitius.

Els grecs els utilitzaren en els Jocs Olímpics de l’antiguitat (de fet el terme “acobàcia” procedeix del terme grec “acrobatos”, que significa: el que camina sobre la punta dels peus), mentre que els romans les empraren amb propòsits fonamentalment militaristes.

Tant els romans com els italians consideraven la seva pràctica interessant. Els romans entrenaven als seus soldats en aquesta pràctica per a escalar diferents torres com a activitat necessària en els seus possibles atacs. Utilitzaven inclús llances i escuts en la seva construcció.

A Italia, al segle XVI, ja foren utilitzades aquestes manifestacions com a competició en els Jocs Venecians, on competien en costruccions de piramides humanes les quals eren realitzades en fileres de 30 homes o més. Cada piràmide a la part més alta, disposava d'un jove atleta qui realitzava diversos moviments acrobàtics. El grup que construïa la piràmide més alta o la més estable era declarat el guanyador.

Però la participació en aquest tipus d'activitats foupoc conegut fins que, a mitjans segle XVIII, aparegueren a Alemanya certs esdeveniments esportius que van augmentar la motivació per aquesta participació (Gymnastradas, Spartiacadas, etc.). Alguns exemples en son “el Blume”, a Cran Canaries o la “Gimnastrada Munidal” a Lisboa (esdeveniment de màxima “participació” a nivell internacional, amb una durada en 6 dies que reuneix a milers de grups procedents de tots els llocs del món, i a un gran nombre d'espectadors. Són dies d'exhibició gimnàstica continuada, convivència i interacció entre pobles). “Tunfest” a Alemanya, que reuneix en cada edició a aproximadament 100.000 participants i molts més espectadors, “Falcó” o “Spartakiadas” a la República Txeca, o el General “Gimnastics day”, en Estats Units.

 

A nivell Espanyol, destaquem el “Festibal Internacional Blume” de Gran Canàries , que amb un caràcter anual reuneix a més de 7000 participants, la “Gimnastrada Internacional d’Extremadura”, que en la seva última edició va congregar a 1200 gimnàstes, el Festival Gimnàstic d'Argentona o la “Gimnastrada Inter-INEF i Facultats de Ciències de l'Esport.

Tot això que sona tant remotament llunyà, ho tenim ben present avui dia, i sobretot a Catalunya…. una aproximació a aquestes representacions humanes en són…. Els Castellers


Qui soc jo...
El perquè d'aquesta web...
Experiències...
Fotografies...