- Cap a la meitat del segle XIX i fins 1930, l'antiga Tarraco romana era la província exportadora de vins dolços i generosos més important i coneguda del nostre país.
- A partir dels seixanta i setanta va augmentar la producció de vins secs, que serien admesos dintre de la classificació de 1959, encara que la D.O. no arriba fins 1976.
- El 70% del vi de Tarragona és blanc, les varietats que es presenten són Macabeu, Xarel.lo, Parellada, Garnacha blanca, Moscatell d'Alexandria i cada vegada més Chardonnay, que va a parar als productors de cava.
|
Vins i Licors 2003 |
Vins Priorat (D.O.Priorat).
- Falset abasta 12 municipis situats en els voltants de la D.O, les terres que voregen pel sud i l'oest el Priorat. És zona interior i més muntanyenca, el clima és mediterrani amb trets continentals.
- Tints L'Ermita (De Gratallops).
| |
Vins Priorat (D.O.Priorat) 2003 | Vins Priorat (D.O.Priorat) 2003 |
Chartreuse (groc 42º i verd 55º).
- Origen en 1737 en el monestir de la Gran-Chartreuse, on es va elaborar en la farmàcia del monestir.
- En 1903 després de l'expulsió de França dels Pares Cartujos es van refugiar a Espanya.
- Des de 1903 fins 1989 es va fabricar en les destil·leries de la Plaça dels Infants (Tarragona).
- Actualment sol es fabrica en Grenoble (França).
- El 90% de l'exportació ve A Tarragona i per a Santa Tecla es produeixen més de 1000 botelles.
- La "Mamadeta" és una barreja en parts iguals de Chartreuse verd, groc i pedregat de llimona que es beu en les festes de Santa Tecla.
|
Chartreuse (groc 42º i verd 55º) 2003 |