EL RIU LOIRA AMB BICICLETA . Orléans - Oceà Atlàntic             

Virgínia Carmona i Pere Compte

 

1r dia: Orleans / Muides-sur-Loire (46 km)

2n dia: Muides-sur-Loire / Chaumont-sur-Loire (58 km)

3r dia: Chaumont-sur-Loire / Chenonceaux (26 km)

4t dia: Chenonceaux / Savonnières (66 km)

5è dia: Savonnières / Saumur (70 km)

6è dia: Saumur / Sainte-Gemmes-sur-Loire (60 km)

7è dia: Sainte-Gemmes-sur-Loire / Saint-Florent-le-Vieil (53 km)

8è dia: Saint-Florent-le-Vieil / Sainte-Luce-sur-Loire (47 km)

9è dia: Sainte-Luce-sur-Loire / Le Migron (54 km)

10è dia: Le Migron / Saint-Brevin-les-Pins (36 km)

 

Us volem proposar una nova passejada en bicicleta, aquest cop seguint el riu Loira, al centre de França. Aquesta vall és famosa pels seus castells imponents i pels seus paisatges, i ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. 

Nosaltres hem realitzat un recorregut de 520 km, que comença a Orléans (120 km al sud de París) i acaba a l’oceà Atlàntic. Tot i així, el podeu escurçar o allargar al vostre gust, ja que totes les ciutats importants que travessarem estan enllaçades per tren. També podeu modificar les etapes en què es divideix, ja que hi ha nombrosos càmpings i “gîtes d’étape” on poder dormir. La ruta està senyalitzada amb cartells del “Loire à vélo” (www.loire-a-velo.fr) perquè no ens puguem perdre, i gràcies al poc desnivell que hi ha no ens cansarem massa.

       

El camí transcorre al costat del riu entre una vegetació frondosa i travessant pobles ben pintorescos: fins i tot a Souzay passarem pels carrers subterranis d’un antic poblat troglodita...

           

També podem prendre diferents rutes alternatives que ens desviaran una mica del riu per poder visitar els castells impressionants que es troben a la zona, com són el de Chambord i el de Chenonceau.

Passarem per importants ciutats històriques com Tours, Saumur, Angers o Nantes, on podrem “aparcar” la bici i visitar els seus carrers i edificis renaixentistes. En arribar al nostre destí ens espera un pont espectacular de 4 km de llarg, que travessa el riu a la seva desembocadura, i pels més acalorats un bany a les platges de l’Atlàntic...

       

Us animem a què proveu aquesta experiència diferent, ben refrescant a l’estiu. Només necessiteu una bicicleta, unes alforges per portar l’equipatge i ganes de pedalar!

   

 Consells pràctics:

- Tot i que la ruta està senyalitzada amb cartells, és molt recomanable portar un mapa (sobretot la topoguia de l’editorial Esterbauer, vegeu a sota), perquè sobretot a les entrades i les sortides de les ciutats els cartells es perden i podem estar una bona estona buscant el camí correcte. 

   

- Si deciciu allotjar-vos en càmpings, us recomanem comprovar la seva ubicació per avançat a internet (http://www.campingfrance.com), ja que alguns càmpings que marquen als mapes poden no existir, o haver-n’hi més dels que indiquen...En general no cal reservar plaça, excepte si voleu dormir a St-Brévin-les-pins, on és gairebé impossible trobar lloc sense reserva! Molta gent opta per dormir en hotels o en gîtes d’étape al llarg de la ruta. Si és així, us recomanem que reserveu plaça si aneu en època de vacances, perquè és una zona molt turística. 

- No cal que porteu provisions de menjar ni de beure, ja que en els pobles per on passarem hi ha moltes botigues de queviures i molts restaurants. També és molt freqüent trobar lavabos públics, fins i tot en pobles petits. 

       

- Per tornar en tren amb les bicicletes, existeix un TER (regional) directe des de St. Nazaire fins a Orléans, on no cal pagar la plaça de bicicletes, ni reservar-la per avançat. Per passar de St-Brévin-les-pins a St. Nazaire, aconsellem prendre un autobús de la companyia LILA (línia 17) que per 2€ us portarà a l’estació de tren de St. Nazaire amb les bicis, així us estalvieu travessar el perillós pont, on el trànsit és molt dens i ràpid. 

   

- Encara que la pista està asfaltada gairebé en la seva totalitat, us recomanem prendre bicicletes de muntanya, més difícils de punxar.

 - Porteu material per protegir-vos de la pluja, que sol ser freqüent a la zona, però també del sol, que pica molt quan es decideix a sortir...

 - Molta gent realitza la ruta al revés (és a dir, de mar cap a l’interior) perquè encara que faci pujada el vent acostuma a anar en aquesta direcció (penseu que a vegades és tan fort que no et deixa avançar!).

  

 

Topoguies:

ProduktbildLoire-Radweg. Ed. Verlag-Esterbauer (en alemany, té mapes molt complerts) .ISBN: 978-3-85000-063-5

    L’intégrale de la Loire à vélo de Nevers à la mer. Ed. Ouest-France. ISBN: 978-2-7373-4907-2

 

Mapes:

Photo of EuroVelo 6: From Atlantic to Rhine River by Bike    Eurovelo 6. Ed. Huber-Verlag. ISBN: 978-3-9406860-1-5

Llocs web:

www.usuaris.tinet.cat/pcompte/loire

www.loire-a-velo.fr

http://www.eurovelo6.org/folder_listing?set_language=en

http://www.enbici.eu

 

                                                                                                             

 

Nombre de visites: visites a partir del 17/03/2008  

Darrera actualització:31/08/2010