El general
Kolvenbach
també demana perdó...
Ir a la versión castellana

 
Recupero ara una carta que vaig escriure (via e-mail) a principis de maig d'aquest any (2001), aprofitant que el Ramon (un jesuïta que ja porta molts anys a Bolívia) acabava de fer un viatge als Estats Units d'Amèrica.
Són "Coses de jesuïtes"...
Reflexions a un discurs del General Peter Hans Kolvenbach
Publicat a Promotio Iustitiae, nº 74, 2001/1
Voldria preguntar-te una cosa sobre els Estats Units d'Amèrica, d'on acabes d'arribar. Què has anat a fer allà? També a demanar perdó?

Jo, el que no penso fer és demanar perdó per llegir-me els discursos del general, el nostre germà  Peter. Sempre són una incitació al diàleg.

He llegit un discurs que va fer a Estats Units, a la Universitat del Valley Syllicon, la del micro-ship, la de Santa Clara. Es veu (ho diu ell mateix) que ell no volia ser menys que el Papa, i també va fer un viatge per a demanar perdó. I posats a demanar perdó, ¡anem a Estats Units a demanar perdó!:

...para compartir con Uds. el arrepentimiento de toda la Compañía por todas las deformaciones o excesos ocurridos.
I en el paragraf següent deixa clar, sense embuts,  a què es vol referir:
Inmersos en afirmaciones radicales e interpretaciones unilaterales a propósito del Decreto 4, muchos cuestionaron si debíamos continuar manteniendo grandes instituciones educativas...
insinuaban, si es que no afirmaban, que el trabajo social directo entre los pobres y el tomar parte en sus movimientos debía ser prioritario
¿Demanava perdó la Companyia de Jesús a tots els Estats Units d'Amèrica per l'actitud d'aquells dos germans jesuïtes contra la guerra del Vietnam? (¿Com es deien aquests dos germans?)
Ara ja sabem que només hi havia un germà que fos jesuïta, en Dan. Però també he descobert -cosa que abans no sabia- que hi havia un altre jesuïta, el Rev. Steven Kelly, que formava part de la colla dels Plowshares
El Papa i el General, si senten necessitat de confessar-se, no cal que viatgin tan lluny. A Roma, segur que encara hi ha parròquies a on la gent es pot confessar; que es confessin, doncs, i que no ho tornin a fer. Per exemple, el Papa, que deixi en pau els altres i que vagi a confessar-se si vol. L'any passat, a la meva web, ja li indicava quatre o cinc pecats ben seus dels quals es podia confessar. Si cap d'aquells li agradava, ara li dono un altre: que es confessi de sortir pels carrers i places drogat, que ni s'aguanta dempeus, amb veritable escàndol de la ciutadania. I que no ho torni a fer.
Tornem al discurs del general Peter. Reconeix que  la Universitat de Beirut
estaba produciendo, al menos en aquel tiempo, algunos de los ciudadanos más corruptos de la ciudad
Admet que va anar a la Congregació General XXXII, la del Decret 4º,  sense tenir ni idea de
las cuestiones sobre justicia o injusticia
I per consolar-se afegeix que
no era yo el único delegado que las ignoraba
Aquesta "ignorància" podria tenir "un pase", si ell vingués procedent d'un país en pau social ben establerta, sense lluites internes, sense moviments ciutadans a favor de la justícia. Però és una ignorància ben culpable si ell mateix ens diu que vivia
en la atmósfera social explosiva del Próximo Oriente
que hi havia gent amb un "compromiso por la promoción de la justicia", que hi existien els "movimientos de izquierda", a qui ell sembla comparar-los "con el desorden público".
Si fos per ell, m'hagués estalviat totes les odioses comparacions (les comparacions sempre són odioses) que em vaig veure obligat a fer entre en Fernando Hoyos i en Ignacio Ellacuria. Ni un ni altre haguessin estat morts.
La situación social explosiva de Próximo Oriente (nosaltres diríem d'Amèrica Llatina) no permitía una lucha contra las estructuras injustas y pecadoras
I tots tranquils veient la tele a casa.

Bé, ja és una mica tard, i els malalts hem d'anar aviat al llit. Això és l'esborrany del que properament afegiré a la meva web, en l'apartat de "Coses de jesuïtes", amb l'excusa de que "ningú no s'ha d'estranyar de que a la meva taula surtin temes de jesuïtes". 

Adéu

Gràcies per la visita
Miquel Sunyol
sscu@tinet.cat>
Novembre 2001
Última actualització: novembre 2016
Per dir la teva Pàgina principal de la web

Pàgina de"Coses de jesuïtes"

Altres temes


 

Temes teològics          Temes bíblics        Temes eclesials          Coses de jesuïtes
Catequesi nadalenca (2000)      Catequesi eucarística (2006)    Catequesi sobre el Parenostre (2012)
Catequesi sobre l'error del Déu encarnat (2014-2016)      Els amics de Jesús ¿pobres o rics? (2014)
Spong, el bisbe episcopalià (2000)     Teología Indígena (2001)      Fernando Hoyos (2000-2016)     Amb el pretext d'una enquesta (1998)

[Elizabeth, Steven, Phil, Susan]
Elizabeth Walz, Steven Kelly, Phil Berrigan, Susan Crane.
Quart Diumenge d'Advent, 19 de desembre 1999