Ir a la versión castellana



Només text
Explorador recomanat: Mozilla Firefox Consells de lectura I uns consells del segle XIV... Si és la teva primera visita...
A JORGE MARIO

De naixement: Bergoglio
Darrer "àlias" conegut: Francesco

Arribes tard,
potser massa tard ja

Avui (escric el 23 d'octubre), fa dos anys, se'ns moria a Málaga un company nostre, meu i teu, en Rafael Yuste. Teu i meu, company a la Companyia de Jesús (jesuïta) i en el sacerdoci.

En la seva ingenuïtat -un tret que no s'acostuma a atribuir als jesuïtes, però potser és el tret dels que, ja des del seu naixement, "olían a ovejas" (en el seu cas a "zapatos a remendar")-, a través del diario de córdoba, el 24/04/2005, feia al teu antecessor (Ratzinger, rebatejat més tard com Benet XVI) unes peticions ("Lo que yo pediría al nuevo papa").

I una d'elles deia:

El reconocimiento de la homosexualidad
como forma humana legítima de realización en pareja.

Si durant el "Pontificat" d'en Ratzinger/Benet XVI alguna resposta li va arribar potser va ser la mateixa que es va donar en el Pontificat anterior (el de Joan Pau II), quan la Congregació per la Doctrina de la Fe, dirigida per Ratzinger, en un document del 3 de juny de 2003 ("Las consideraciones en lo concerniente a las propuestas de dar reconocimiento legal a las uniones entre personas homosexuales") va dir:

La Iglesia enseña que el respeto por las personas homosexuales no puede conducir de ninguna manera a la aprobación de la conducta homosexual o en el reconocimiento legal de las uniones homosexuales.

I afegia:

Ante el reconocimiento legal de las uniones homosexuales, o la equiparación legal de éstas al matrimonio con acceso a los derechos propios del mismo, es necesario oponerse en forma clara e incisiva.

Potser vas seguir aquest consell ("oponerse en forma clara e incisiva"), entrant en confrontació amb la Presidenta, quan Argentina en el juliol del 2010 -primer país en el seu entorn- va aprovar el "matrimonio igualitario".

Su última intervención lo enfrentó con acritud a la presidenta de la República, Cristina Fernández de Kirchner, por la aprobación de la ley de matrimonio entre personas del mismo sexo. El 9 de julio de 2010, días antes de su aprobación, el cardenal Bergoglio publicó una pastoral calificando como una "guerra de Dios" dicha ley, y alentaba a sus fieles a acompañarle en esa "guerra". La presidenta le replicó, agriamente, comparando la campaña arzobispal con los "tiempos medievales y de la Inquisición". (EL PAÏS, marzo 2013).

No he trobat aquesta "pastoral" del 9 de juliol de 2010, però sí una carta "A las monjas carmelitas" del 22 de juny 2010. En ella apareix una cita bíblica del Segon Llibre de Cròniques (2Cr 20, 15): "Aquesta guerra no és cosa vostra, sinó de Déu", la mateixa cita utilitzada per Thomas Müntzer(1490-1525), en el seu "Manifest als minaires de Mansfeld", en paraules d'Ernst Bloch "El més poderós i furibund manifest revolucionari de tots els temps".

Coneixent tal actitud, al Rafa, aquest company teu i meu, ja no se li va passar pel cap presentar noves "peticions", quan uns quants cardenals et van elegir com "Pontífex", a la successió del Pontifex Maximus de Roma. Algunes de les peticions d'en Rafa del 2005 tractaven sobre "el gobierno central de la Iglesia y la curia romana, el colegio cardenalicio, el nombramiento del Papa y de los obispos".

Arribes ja massa tard, doncs la major part dels països del nostre entorn (a on alguna influència podries tenir) ja han fet els seus deures: "legalización de las uniones civiles de parejas del mismo sexo". No sé si aquests "deures" a casa teva ja s'han fet.

Arribes ja massa tard. L'any 1987 John Shelby Spong, bisbe de l'església episcopal a Newark (Estat de Nova Jersey), no sense que es produïssin tempestes, defensa el matrimoni entre persones homosexuals i el 16 de desembre de 1989 ordena com a sacerdot a Robert Williams, obertament gai. I anteriorment, el gener de 1977, Paul Moore, de l'església anglicana o episcopal, bisbe de Nova York, ordena a Ellen Barret, la condició lesbiana de la qual era coneguda.

I el bisbe catòlic de Roma, mentrestant, què fa?

Naturalment, una de les "peticions" d'en Rafa Yuste era "La admisión de la mujer al sacerdocio".

Quan recuperaràs a la teva església de Roma les benediccions amb les quals algunes esglésies antigues beneïen a parelles del mateix sexe? Per si no les coneixes, clica aquí...

Amb les meves salutacions més cordials

Miquel Sunyol

Tarragona

Gràcies per la visita
Miquel Sunyol

sscu@tinet.cat
25 octubre 2020
Per dir la teva Pàgina principal de la web

Altres temes

Temes teològics          Temes bíblics        Temes eclesials          Coses de jesuïtes
Catequesi nadalenca (2000)      Catequesi eucarística (2006)    Catequesi sobre el Parenostre (2012)       Catequesi sobre l'error del Déu encarnat (2014-2016)
Fragments de n'Alfredo Fierro       Resumint pàgines de Georges Morel    Els amics de Jesús ¿pobres o rics? (2014)      Sants i santes segons Miquel Sunyol
Spong, el bisbe episcopalià (2000)     Teología Indígena (2001)      Fernando Hoyos (2000-2016)     Amb el pretext d'una enquesta (1998)