logo-parc-cultural-foia Nuclis urbans: Ulldecona

Patrimoni. Medieval. Església de Sant Lluc

ulldecona esglesia sant lluc medieval
ulldecona patrimoni medieval església sant lluc
ulldecona patrimoni medieval església sant lluc
ulldecona patrimoni medieval església sant lluc
ulldecona patrimoni medieval església sant lluc
ulldecona patrimoni medieval sant lluc
ulldecona
ulldecona
ulldecona medieval església sant lluc
Nom: Església de Sant Lluc
Localització: C/ Plaça de l'Església
Descripció:
Edifici amb orientació NE, de nau única dividida en quatre trams i capelles laterals entre contraforts irregulars. Absis poligonal de la mateixa amplada amb capelles radials. Volta de creueria, amb arcs recolzats sobre pilastres adossades i motllurades a l’'absis i doble culs-de-llàntia a la nau. Esveltes finestres de traceria, més abundants a l’absis, i dues petites rosasses a la nau. Té una porta d'accés arquivoltada en el mur SE, precedida d'un porxo i ocupant el lloc d'una capella. El cor té l'amplada de la nau i es troba adossat al mur dels peus: Des d'aquest lloc es dóna accés al campanar, més recent i força sencill, situat en el extrem S i amb sector superior buit tapat. Adossades al mur NW es troben la capella del sagrari i la Sagristia, d'obra més recents. Els murs són de carreus de pedra a l'edifici medieval, excepte en el mur dels peus, que és de maçoneria. La decoració és austera, centrada en els capitells, claus de volta i portada exterior.

Història
El temple actual, gòtic, substitueix una primera església de mitjans del s. XIII, fou bastida en traslladar la població del castell a la vall el 1274 . La seva construcció s’inicià el 1373; i el 1421 es consagrà l’altar major. L’obra no va ser acabada, com demostra la provisionalitat del murs dels peus i els extrems dels laterals, deixats per ésser continuats; només quatre trams de nau constaven en el projecte inicial, ja que sembla exagerada la teoria que s’allargava fins el carrer Sants Màrtirs. La part superior del campanar fou construïda, o reconstruïda, el 1817, segons projecte conservat.

Més informació a:

ALMUNI BALADA, Victòria (2003) "L'Esglèsia parroquial de Sant Lluch d'Ulldecona dins del context de l'estil gòtic a la Corona d'Aragó " Raïls 20. Ulldecona

LÓPEZ FERRÉ, Josep (1978) "La iglesia de Sant Lluc de Ulldecona". Ulldecona, 52.Qui som? | Mapa del lloc mapa del lloc | Altres | correu | Web creat el 01/01/2006 | Membre de wiccac | Última modificació:

©2006 Toni Forcadell Vericat: Creative Commons License Aquesta obra està sota una llicència Creative Commons. Visió: Mozilla Firefox 1024x768

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! spam softcatalà tinet 36