logo-parc-cultural-foia Nuclis urbans: Ulldecona

Patrimoni. Època moderna. Casa O'Callaghan

Nom: Casa O'callaghan
Localització: C/ Puríssima, 33-35
Descripció:

Vivenda entre mitgeres que conserva part de l'estructura interior del s. XVIII i de la façana en estat original. Consta de planta, un pis i golfes. A la façana, planta ocupada per un portal principal amb forma superior de fals arc escarser de pedra, igual que les rebranques. A la seva dreta, finestra enreixada de pedra i una porta secundària adintellada. A l'extrem superior oest hi ha una fornícula - capelleta amb la imatge de la verge. En el pis principal destaca el balcó a sobre de la primera porta esmentada, amb peanya de pedra de ric treball, que s'estreteix gradualment a mesura que baixa per connectar amb les dovelles de la porta, a l'altura de les quals mor en forma de carassa. Hi ha dos balcons més amb llossada de manises. Interessa la barbacana superior, amb volada aprox. de 1,5 m. sostinguda per bigues de fusta amb treball senzill. L'interior de la vivenda conserva bastants d'elements de l'estructura original. L'entrada, amb el terra empedrat, combina lloses grans de pedra amb sectors quadrats de bolls de torrent encastats i conserva restes d'una porta antiga tapiada amb reblanques i llinda de pedra.

Història
A la llinda del balcó principal del 1r. pis hi ha gravada la data de 1792 sota una senzilla creu. Aquest carrer devia tractar-se per les voltes del s. XVIII d'un sector habitat per famílies senyorívoles.
En aquella època aquesta casa pertanyia a la família de Miralles i Forcadell, pagesos benestants emparats amb els Miralles de Freginals.

Més informació cliqueu:
GRAU, Ferran;, ROIG, Joan (2004) Ulldecona setcentista. Onada Edicions. Ulldecona.
Qui som? | Mapa del lloc mapa del lloc | Altres | correu | Web creat el 01/01/2006 | Membre de wiccac | Última modificació:

©2006 Toni Forcadell Vericat: Creative Commons License Aquesta obra està sota una llicència Creative Commons. Visió: Mozilla Firefox 1024x768

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! spam softcatalà tinet 36