logo-parc-cultural-foia Nuclis urbans: Ulldecona

Patrimoni. Època moderna. Casa Giner i Martorell

Nom: Casa Giner i Martorell
Localització: C/Puríssima, 19
Descripció:
Vivenda entre mitgeres composta per planta, un pis i golfes. A la planta hi trobem portal adovellat de mig punt, amb rebranques també de pedra; a banda i banda dues petites finestres i a l'extrem superior amb reixa exterior. En el 1r pis hi ha tres balcons, els dos laterals amb semiampitadors, amb finestres de rebranques i llinda de pedra; en el central, una petita creu gravada, i en el lateral est un escut contenint un crismó. Al pis superior, corresponent a la golfa, s'obre al carrer mitjançant senzills ovals, sense cap tipus d'emmarcament, en el sector central. Interessa especialment la barbacana superior , amb volada aprox. de 1m.,sostinguda per bigues sortides a plom de la façana, amb els caps tallats de perfil senzill, sobre les quals es situen l'enxebronat i l'empostissat que reben les teules. El mur de la façana està arrebossat, excepte en els emmarcaments de pedra, pintat, amb calç a la planta amb un color ocre i ratlles vermelles força esborrat, en els nivells superiors. Malgrat no trobar-se en un perfecte estat de conservació, ni l'estructura ni els forjats es troben de moment amenaçats (any 1985).

Història
Casa pairal dels nobles caballers de Giner i Martorell. Aquesta casa és de finals del s. XVII. A començament del s. XVIII aquesta familia es trasllada des del carrer Major, concretament Francesc de Giner i Martorell vivia on hi havia la ferreteria Grau i va estrenar aquesta casa. Dins de la casa hi havia un carrer on hi pasava la processó.
Cal destacar que dintre de la casa hi ha tres pous cadascun destinat als que hi habitaven la casa.

Més informació cliqueu:
GRAU, Ferran; ROIG, Joan (2004) Ulldecona setcentista. Onada Edicions. Ulldecona.Qui som? | Mapa del lloc mapa del lloc | Altres | correu | Web creat el 01/01/2006 | Membre de wiccac | Última modificació:

©2006 Toni Forcadell Vericat: Creative Commons License Aquesta obra està sota una llicència Creative Commons. Visió: Mozilla Firefox 1024x768

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! spam softcatalà tinet 36