CAP DE DANSA DEL PINELL DE BRAI

Associació Cultural Pi del Broi


El ball més representatiu de la nostra població ha estat la jota, també anomenat CAP DE DANSA. Aquest ball ha estat present en la majoria de les festes, on ja els nostres avantpassats disfrutaven ballant al so de la gralla i del timbal.

Com marca la tradició, abans de començar el ball, el ballador va a buscar a la balladora a casa seva, i aquest l'obsequia amb un clavell, i ell a la vegada el correspon amb un havà que se'l fumarà durant el ball, acte seguit es dirigeixen a l´ajuntament d´on surten les parelles en direcció a la plaça de la vila on comença el ball.

Els balladors van engalanats amb els vestits típics de la zona (les dones amb les tradicionals faldetes  i el mantó de manila, també llueixen arrecades llargues de pagesa i el monyo com a pentinat típic,  el noi amb calça curta, xipó i el mocador lligat al cap i tots dos com a calcé porten les típiques espardenyes de betes negres.)

Durant el ball i en el seu moment àlgid el public acostuma a cridar:" Volta-la!, volta-la", en una de les cobles on el ballador molt airosament volta ballan a l´entorn de la seva parella.

Cap de dansa

Desprès de passar per moments difícils en què a la gent li costava sortir a ballar, és va decidir tornar a donar vida a aquest ball tant nostre i s'organitzaren cursets per la gent interessada els quals van tenir una gran aceptació.

El fruit d'això fou una notable participació en la festa major i en les altres festes que també es balla (Sant Antoni, Santa Àgueda, Quintos...)

Des de l'any 1995 l'Associació Cultural Pi del Broi organitza cursets durant l´estiu pels xiquets i xiquetes de la població, contribuint d'aquesta manera a mantenir viu l´esperit del nostre ball.

L'any 1995 es va organitzar la 1ª Trobada de jotes de la TERRA ALTA, que va tenir lloc al Pinell de Brai i que és va repetint cada any, on hi participen poblacions de la comarca i també de fora.

La secció del cap de dança ha participat en diverses actuacions a diferents pobles de la comarca i de fora, destacant les següents: CENTRE ARTESÀ DE GRÀCIA (TRADICIONÀRIUS), 1ª MOSTRA NACIONAL DE DANSA POPULAR I TRADICIONAL DE LES COMARQUES DE CATALUNYA A BARCELONA, BALLADA DEL CAP DE DANSA A LA FESTA DE LA BAIXADA DELS RAIERS PEL RIU SEGRE (LLEIDA), BALLADA AL II CONGRÈS DE CULTURA POPULAR (TORTOSA), I FESTIVAL DE MUSICA I DANSA EBRENCA A DELTEBRE (TARRAGONA), ETC.

És important remarcar que tots els balladors són gent del poble i que no estan constituits com a grup o esbart dansaire, sinó que són aficionats.

 

              Si voleu contactar per possibles intercanvis o actuacions envieu un correu a: acpibroi@tinet.fut.es

                                                                                                                Pàgina Principal- Revista Fatumer - Excursionisme - Teatre - Birles