TEATRE 
AssociacióCultural Pi del Broi


La secció de teatre va néixer el 1994 amb la preparació de l'estrena de l'obra LA VIDA DE SANT ANTONI DEL PINELL i va continuar amb la preparació d'altres, com ara PER NO ENTENDRE EL CASTELLÀ que es va estrenar el 1998.

 

LA VIDA DE SANT ANTONI DEL PINELL

La idea de promoure la recuperació de La vida de sant Antoni de Pinell va sorgir de l'Associació Cultural Pi del Broi.

Per poder fer l'escenificació d'aquesta obra, que no es representava des de feia 86 anys, es va dur a terme una tasca molt important de recerca. Després de trobar el text manuscrit en castellà i posteriorment la seva traducció al català, es va recollir tota mena d'informació referent a vestuari, escenificació, personatges, cançons..., tot això gràcies a les entrevistes de les persones més grans del poble que havien vist la representació en la seva infantesa o que l'havien sentit explicar als seus avantpassats.

Al novembre de 1994 es va comunicar a la gent del poble la idea de recuperar aquesta obra. A partir d'aquí van començar els primers assajos i reunions,que duraren fins la vespra del dia de la representació(19 de gener de 1996). L'obra està integrada per un total de quaranta actors i actrius, tots ells gent del poble, que van des dels 7 anys fins als 50.

Ball de totxets

L'any següent es va tornar a representar l'obra però amb una notable novetat, la recuperació del BALL DE TOTXETS (ball de bastons). Aquest ball també formava part de l'antiga representació i es feia entre acte i acte per entretenir a la gent, també s'ha intentat mantenir al màxim trets importants com el mateix ball, vestuaris, cançons, etc.

L'obra de Sant Antoni és de caràcter popular i religiós. L'argument és el típic de totes les representacions de la vida d'aquest sant, la renúncia a les comoditats pròpies de la seva classe noble i la dedicació a la vida d'ermità, passant per les diverses temptacions i suplicis provocats pels dimonis, alguns d'ells sota aparences diverses (cavaller, advocat, dama...) fins al moment en què mort cremat dins la seva barraca.

Vàrem escenificar l'obra al mateix lloc que sempre s'havia fet (al mig de la plaça de la vila, a l'aire lliure) intentant mantenir al màxim els trets del vestuari i escenificació característics de la darrera representació.

Representació de Sant Antoni

 


PER NO ENTENDRE EL CASTELLÀ

Es va estrenar el dia 9 d'octubre de 1998 com un dels actes organitzats per l´associació en la celebració dels 800 anys de la carta de poblament del Pinell .
Per no entendre el castella
L'argunent d'aquesta obra es sobre diversos embolics i malentesos d'una familia de pagesos dels anys quaranta deguts al no parlar la mateixa llengua.

Es va fer una actuació fora del poble, fou el 21 de març de 1999 i va tindre lloc a Capçanes ( Priorat ) amb un notable éxit.

 
Pàgina Principal - Revista Fatumer - Excursionisme - Birles - Cap de dansa