* Notícies 2010-2011 *

   
   
27 de desembre de 2011

DIORAMES A ASCÓ I A L'A. PORTUÀRIA

Enguany a més de a l'exposició dels carrer Girona també es poden veure diorames de l'associació a la seu de l'Autoritat Portuària de la nostra ciutat i a Ascó, concretament a Ca la Sra. Raimunda on s'exposen vuit diorames realitzats pels pessebristes Esteve Coll i Ignasi Biarnés.


24 de desembre de 2011

PESSEBRE A L'ALCALDIA

Un any més l'Associació Pessebrista de Tarragona ha instal·lat un pessebre al despatx de l'alcalde de la ciutat. El Sr. Josep Fèlix Ballesteros va rebre una representació de la junta de l'associació a qui els va agrair el detall i els encoratjar a seguir treballant per mantenir viva una tradició tant nostra com és la de fer el pessebre.

 

 

20 de desembre de 2011

PESSEBRE A L'ESGLÉSIA DE SANT JOAN

Des de fa molt de temps la parròquia de Sant Joan Bautista ha estat fidel a la tradició nadalenca de posar algun detall pessebrístic a l'església. Durant molts anys van ser els diorames de petit format, realitzats pel pessebrista Dídac Bertran i Buhigas, els que, cada Nadal acostaven la vida de l'infant Jesús als fidels de la parròquia. Enguany però, coincidint amb la renovació de l'edifici, el mestre pessebrista Josep Puig a construït un magnífic pessebre de 6 m2 amb figures realitzades pels germans Castells de Barcelona.

11 de desembre de 2011

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ

Tot i que l'exposició de diorames d'enguany ja estava oberta al públic des del dia 3, ahir es procedir a la seva inauguració. A l'acte que va estar presidit pel Sr. Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la ciutat, hi van assistir un bon nombre de socis de l'entitat a més de la majoria dels pessebristes que han construït els 11 diorames que s'hi exposen. En acabar, el Sr. alcalde i el Sr. president de l'associació es van fer una fotografia amb els pessebristes que han participat per primera vegada en la realització dels diorames.

 

 

7 de desembre de 2011

PESSEBRE ENTRE AIGÜES

Ahir els pessebristes autors dels diorames de l'exposició del carrer Girona es van desplaçar fins a Capafonts per posar un pessebre al bell mig de les aigües del riu Brugent. L'indret escollit es coneix com les Tosques. Durant la jornada es va fer una visita a l'antic forn de pa i a l'església de Santa Maria (s.XVIII) on hi ha un diorama (foto) lliurat l'any 2007 per l'associació pessebrista tarragonina al poble de Capafonts.


 

 

30 de novembre de 2011

L'APT ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ LOCAL

Durant aquests darrers dies els mitjans de comunicació local han informat de les activitats que s'estan portant a terme, durant aquestes dates a la seu de l'associació. Tac12 va fer un reportatge que es va emetre dins del programa "Entitats". Per la seva banda Diari de Tarragona ens va dedicar una pàgina amb un ampli reportatge fotogràfic.


 

26 de novembre de 2011

ÈXIT DELS TALLERS DE PESSEBRES

Els dijous 17 i 24 de novembre a la sala de l'àmbit cultural del Corte Inglés s'hi va aplegar un bon nombre de persones que van seguir, amb molta atenció, les explicacions que els membre de l'Associació Pessebrista de Tarragona van donar en relació a com fer un bonic pessebre de suro i molsa o com construir un diorama.


 

7 de novembre de 2011

PREPARANT ELS DIORAMES D'ENGUANY

Tot i que encara falten algunes setmanes per a que obri les portes l'exposició del carrer Girona, ja fa bastants dies que el pessebristes de l'entitat treballen en els respectius diorames. En aquesta ocasió també hi treballen alguns dels participants dels tallers de pessebrisme de la passada primavera.

 

 

20 d'octubre de 2011

TROBADA PESSEBRISTA 2011

El diumenge 16 d'octubre es va celebrar la 42 Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears que enguany va organitzar l'Agrupació de Pessebristes de Parets del Vallés. Més de dos cents membres de les diferents associacions, que formen la Federació Catalana, és van reunir per gaudir de les activitats que van preparar els amics paretans. Una vegada més es va poder visitar el pessebre monumental que, cada any, es construeix sota la plaça de la Vila. El dinar de germanor i el lliurament del fanalet als pessebristes lleidatans va posar punt final a la jornada.

 

 

7 de juliol de 2011

CLOENDA DEL CURS DE PESSEBRISME DE JUNY

El passat divendres 1 de juliol es va posar el punt i final al curs de pessebrisme, el segon d'enguany. En aquesta ocasió van ser 11 les persones que van seguir les explicacions de membres de l'associació, que els van explicar diferents tècniques per treballar el poliestirè extruït, i com aconseguir uns bons acabats a l'hora de reproduir edificis, ponts, cases, ... per al pessebre. (Foto: Alguns dels participants i pessebristes que han impartit el curs del mes de juny).


2 de juny de 2011

CLOENDA DEL CURS DE PESSEBRISME

El passat dimarts es va acabar el curs de pessebrisme que durant el mes de maig s'ha impartit a la seu de l'associació. Donat que la idea de fer un curs ha tingut molt bona acollida s'ha programat un nou curs que es desenvoluparà durant aquest mes de juny, i que a hores d'ara ja estan cobertes totes les places disponibles. (Foto: Alguns dels participants i pessebristes que han impartit el curs).

 

 

 

25 d'abril de 2011

CURS DE PESSEBRISME

Durant el proper mes l'Associació Pessebrista de Tarragona organitzarà un curs de pessebrisme dirigit a totes aquelles persones interessades en treballar les tècniques utilitzades en el muntatge d'un pessebre artístic. En les diferents sessions es tractaran aspectes relacionats amb el disseny, modelatge, acoblament, materials, pintura i ambientació pessebrista. El proper dimarts 3 de maig a les 19h, a la sala de l'àmbit cultural del Corte Inglés, es farà l'acte de presentació d'aquest curs, que es desenvoluparà al local social de l'associació durant el caps de setmana de maig.


7 d'abril de 2011

UNA SAGRADA FAMÍLIA IMPRESSIONANT

El passat dissabte un bon nombre de socis i amics de l'associació es van desplaçar fins Barcelona per visitar el temple de la Sagrada Família. La visita, acompanyats per una guia local, va començar per la façana del Naixement, l'única que va poder veure Antoni Gaudí, i acabar a la de la Passió, amb les escultures de Josep Maria Subirachs, passant per la impressionant i nova nau central i el museu del temple. La jornada per la ciutat comtal es completà amb un dinar i la corresponent visita al Poble Espanyol.

 


 

 

 

 

6 de febrer de 2011

LLIURAMENT DELS PREMIS DEL CONCURS

Ahir al vespre la sala d'actes de l'ajuntament es va omplir de pessebristes i acompanyants durant l'acte de lliurament dels premis del 82è concurs de pessebres, que ha organitzat l'associació pessebrista de la ciutat. L'acte va estar presidit per la Sra. Rosa Rossell, regidora de patrimoni i pel vice-president de l'associació Sr. Josep M Borrut, ja que una indisposició va fer que el Sr president no pogués assistir a l'acte. A més dels premis i diplomes als participants, també es va lliurar el premi "Joan Nadal i Vich" a la Brigada Municipal, que va recollir el regidor Sr. Antoni Rodríguez, i el premi "Dídac Bertran i Buhigas" al Sr. Dídac Garcia com a guanyador en la categoria de familiar-artístic. Els alumnes i professors de l'aula d'instruments tradicionals de l'Escola Municipal de Música va posar el punt musical a l'acte.


 

31 de gener de 2011

 

 

 

 

 

 

CALÇOTADA PESSEBRISTA

El passat dissabte la Federació Catalana de Pessebristes va organitzar un dels darrers actes per commemorar els 25 anys de la fundació i va consistir en una calçotada a la capital de la Conca de Barberà. Prop de 200 pessebristes vinguts de diferents punts de la geografia catalana i de les Balears es van reunir a Montblanc per menjar la típica calçotada. Però prèviament al dinar es va procedir a la inauguració del que ha de ser el museu del pessebre de la població i que actualment ja compte amb una magnífica col·lecció de figures i de diorames als que s'hauran de sumar les obres realitzades pel mestre pessebrista Joan Mestres. Durant la tarda també es visità el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.


13 de gener de 2011

DE PESSEBRES PER CATALUNYA

El passat diumenge es va fer l'excursió que com cada any ens permet visitar exposicions de pessebres organitzades a altres poblacions catalanes. En aquesta ocasió es va anar a Sant Vicenç de Montalt on es visità el Museu del Pessebre i l'exposició organitzada pels Amics del Pessebre. Tot seguit a Mataró es van veure els treballs dels pessebristes locals a més de l'exposició de diorames realitzats pels que es consideren els 25 millors pessebristes de Catalunya. El dinar es va fer a Palau-Solità i Plegamans (foto), on també es va poder veure l'exposició de l'associació pessebrista local. Per la tarda es van fer dues visites més, a Barcelona. Una va ser al Monestir de Pedralbes, per veure el conjunt de diorames que de forma permanent s'hi exposen, i l'altre al Museu Etnològic on amb motiu dels 25è aniversari de la Federació Catalana de Pessebrsites, s'hi exposava una col·lecció de figures sortides de les mans dels millors escultors/figuraires catalans de tots els temps.

 

4 de gener de 2011

GUANYADORS DEL 82è CONCURS DE PESSEBRES

Ja es coneixen els guanyadors del concurs de pessebres que un any més ha organitzat l'Associació Pessebrista de Tarragona. Els primers premis de les diferents categories han estat concedits a:
- Categoria Familiar Popular: Roger Solé Bargalló
- Categoria Familiar Artístic: Dídac Garcia Bernaus
- Categoria Col·legis-Instituts: La Salle-Tarragona
- Categoria Entitats: AAVV Icomar
- Categoria Aparadors: Farmàcia Joaquim Nolla
- Categoria Infantil (tots els concursants rebran una medalla)
L'acte de lliurament de premis, medalles i diplomes es farà el dia 5 de febrer a la sala d'actes de l'ajuntament, a les 19'30.

 

26 de desembre de 2010

ELS PESSEBRES DE L'ASSOCIACIÓ PESSEBRISTA DE TARRAGONA

Enguany l'associació ha muntat o instal·lat diorames i pessebres a diferents llocs de la ciutat. Així amés de l'exposició del carrer Girona, també s'ha muntat un pessebres de 16 m2 al pati de Jaume I de l'ajuntament i un diorama a la seu del Diari de Tarragona. Fora de la ciutat es poden veure diorames tarragonins a Puigpelat, a la 13a Biennal del Pessebre Català de Castellar de Vallés i a l'exposició "25 Pessebristes de Renom" de Mataró. (foto: Pessebre de l'ajuntament)


19 de desembre de 2010

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ DEL CARRER GIRONA

Ahir es va procedir a la inauguració de l'exposició de diorames d'enguany. L'acte va comptar amb la presència del sr. Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la ciutat, a més d'altres representants polítics i d'un bon grup de socis de l'entitat. Durant els parlaments, el sr. Eugeni Bosch, president de l'associació, va agrair el treball realitzats pels pessebristes i va lamentar que enguany Tarragona hagi perdut un pessebre tant tradicional com era el que es construïa a la seu dels Xiquets. Tot seguit el sr. alcalde va agrair l'esforç realitzat per l'associació i es va felicitar pel fet que enguany alguns dels diorames han estat realitzat per gent jove, i també va anunciar que es muntaria, per part de membres de l'associació, un pessebre a l'ajuntament. (La notícia a TAC12)


16 de desembre de 2010

EXPOSICIÓ DE FIGURES A BARCELONA

Fins al 2 de febrer el Museu Etnològic de Barcelona acull l'exposició "Figures de Pessebre. Grans Mestres Catalans", on s'hi pot veure una excel·lent col·lecció de figures de pessebre realitzades pels grans escultors del nostre país. Aquesta exposició forma part del programa d'actes que s'ha organitzat amb motiu del 25è aniversari de la Federació Catalana de Pessebristes.


13 de desembre de 2010

 

 

 

 

 

TROBADA A MATARÓ

Aquest darrer cap de setmana s'ha celebrat a Mataró la 41a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears. Tot i que es tradició celebrar-la a principis del mes d'octubre, els pessebristes de la capital del Maresme l'han organitzat en unes dates molt properes a les festes nadalenques. Una representació de l'associació tarragonina va participar en alguns dels molts actes que es van preparar. En una de les exposicions visitades s'hi mostren diorames realitzats pels millors pessebristes catalans, i el pessebrisme tarragoní hi està present amb dos diorames d'en Esteve Coll. Durant l'acte de cloenda es va lliurar el fanalet a l'Associació Pessebrista de Parets del Vallés, organitzadora de la propera trobada. (foto: un dels dos diorames d'E. Coll)

5 de desembre de 2010

L'EXPOSICIÓ D'ENGUANY OBRE LES PORTES

Ja es pot visitar l'exposició que com cada any organitza l'Associació Pessebrista de Tarragona. Enguany, al carrer Girona, es poden veure onze diorames nous, realitzats per socis de l'entitat. Cal destacar dos diorames construïts per joves pessebristes, i que fa poc temps es van incorporar a l'associació.


 

27 de novembre de 2010

BONA ACOLLIDA DELS TALLERS

Una bon nombre d'aficionats al pessebrisme es van acollir a la sala de l'àmbit cultural del Corte Inglés. Entre les dues jornades van assistir-hi més d'un centenar de persones que van seguir amb atenció les explicacions dels ponents. Al final es va obrir un torn obert de paraules on molts dels assistents van poder consultar diferents aspectes relacionats, tant amb els pessebres populars com amb els diorames.


4 de novembre de 2010

 

EXPOSICIÓ 2010

A un mes de que obri les portes l'exposició de diorames d'enguany, ja fa dies que s'estan muntant les diferents escenes que s'hi representaran. L'activitat al local de l'associació és important i en molts casos els treballs estan força avançats.20 d'octubre de 2010

DIADA PESSEBRISTA A MONTSERRAT

El passat diumenge la Federació Catalana de Pessebristes va organitzar una trobada a Montserrat. Amb la presència de més de dos-cents pessebristes es va col·locar una placa commemorativa del 75è aniversari de l'entitat, al camí de l'ermita de sant Miquel, prop del monument a Pau Casals. Després de la missa el president de la federació va lliurar un naixement al pare abat. La diada va comptar amb una nodrida representació de pessebristes tarragonins.


15 d'octubre de 2010

"CONGRESO" A SAN FERNANDO

Durant els dies 9, 10, 11 i 12 d'octubre, a la ciutat gaditana de San Fernando, es va celebrar el XLIII Congreso Nacional Belenista. Van ser unes jornades de retrobament dels pessebristes de l'Estat amb un programa molt extens i on es van poder veure treballs pessebrístics de les diferents associacions de la zona així com una bona col·lecció de figures realitzades per escultors andalusos. Durant l'acte de cloenda va prendre possessió el nou president de la Federación Española, el sr. Iñigo Batista de la Asociación Belenista de Álava. La trobada va comptar amb la presència d'un grup de socis de l'associació tarragonina (foto).

 

11 de maig de 2010

FIGURA COMMEMORATIVA DE LA FEDERACIÓ CATALANA

Per commemorar el 25è aniversari, la Federació Catalana de Pessebristes ha patrocinat una figura de 18 cm (veure imatge) obra de l'escultor Daniel José, i pintada per Gemma Bertran. Se'n faran 250 còpies degudament numerades. Si alguna persona està interessada en adquirir una d'aquestes figures pot trucar al telèfon 609 822 230 (Carles).


2 de març de 2010

L'EXPOSICIÓ RETROSPECTIVA DE CASA CANALS, TANCADA

L'exposició de diorames de casa Canals, que des del passat mes de desembre mostrava una col·lecció de prop de vint treballs realitzats per diferents pessebristes tarragonins s'ha desmuntat, ja que, durant un temps, s'han de realitzar algunes obres de millora a l'edifici, que afectaven el local on es trobava l'exposició. Tot i que durant les passades festes nadalenques van haver molts problemes per poder visitar-la esperem que una vegada acabades les obres es pugui tornar a muntar i es donin les màximes facilitats per poder-la visitar.

25 de febrer de 2010

 


 

TALLER PRÀCTIC: "DISSENY I PLANTEJAMENT"

El passat dissabte es va impartir el primer taller que organitza la Federació Catalana de Pessebristes amb motiu del 25è aniversari de l'entitat. En aquesta ocasió es va tractar el tema de com es dissenya i es plateja el tema d'un diorama. Joan Cortada, de Terrassa, i Agustí Térmens, de Barcelona, en van ser els ponents. A l'acte, que es va desenvolupar a Palau-Solità i Plegamans, hi van assistir un bon nombre de pessebristes, i va comptar amb la presència d'un grup de socis de l'Associació Pessebrista de Tarragona (foto)

4 de febrer de 2010

25è ANIVERSARI DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE PESSEBRISTES

Enguany la Federació Catalana de Pessebristes celebra els 25 anys de la seva creació. Per aquest motiu s'han programat tot un seguit d'actes que es clouran el dia 2 de febrer de 2011. La conferència inaugural, que va tenir lloc el dia 2 al Palau Robert de Barcelona, va anar a càrrec del Molt Honorable Sr. Jordi Pujol i Soley. Fins allí s'hi van desplaçar un bon nombre de pessebristes tarragonines, que van seguir amb atenció les vivències i anècdotes del President, relacionades amb el pessebre.
(Programa d'actes de 25è aniversari FCP)

 

1 de febrer de 2010

LLIURAMENT DELS PREMIS DEL 81è CONCURS DE PESSEBRES

El passat dissabte es van lliurar els premis i diplomes als participants del 81è concurs de pessebres que, un any més, va organitzar la nostra entitat. Durant el mateix acte, que es va realitzar a la sala d'actes de l'ajuntament, es van concedir els premis: "Joan Nadal i Vich" a la Sra. Rosa M. Rossell, "Dídac Bertran i Buhigas" als Srs. Lluís i Xavier Balsells i el del Excm. Ajuntament de Tarragona als Srs. Xavier Virgili, César Suárez i Pep Alari. També es van lliurar els diplomes als participants del taller de pessebrisme.

 

 

22 de gener de 2010

LES NOSTRES EXPOSICIONS A "TALLER DE BELÉN"

Tot i que una mica tard, ens ha arribat a les mans el núm 15 de la revista "Taller de Belén" on apareix un ampli reportatge fotogràfic de les exposicions que es van fer a la nostra ciutat amb motiu del 80è aniversari de l'Associació Pessebrista de Tarragona realitzat pel director de la publicació Manuel Ortega.

 

 

19 de gener 2010

EXPOSICIÓ DE DIORAMES A ASCÓ

Durant aquestes festes nadalenques a la població d'Ascó s'ha pogut veure una exposició de diorames organitzada pel soci Ignasi Biarnés. La mostra estava formada pels treballs realitzats pels participants al taller de pessebrisme que s'hi va fer l'any passat. També s'hi podia veure una mostra de diorames de la nostra associació. El passat diumenge, coincidint amb la diada de sant Antoni, un grup de pessebristes tarragonins van visitar l'exposició i van assistir a alguns dels actes organitzats amb motiu del patró de la població

 

3 de gener de 2010

GUANYADORS DEL CONCURS DE PESSEBRES

Ja es coneixen els guanyadors del 81è concurs de pessebres que un any més ha organitzat l'Associació Pessebrista de Tarragona. Així els primers premis han estat concedits a:
- Categoria Familiar Popular: Família Capuz-Fort
- Categoria Familiar Artístic: Lluís i Xavier Balsells
- Categoria Col·legis-Instituts: Escola Santa Teresa de Jesús
- Categoria Entitats: AAVV Icomar
- Categoria Aparadors: Farmàcia Joaquim Nolla
- Categoria Infantil (tots els concursants rebran una medalla)
L'acte de lliurament de premis, medalles i diplomes es farà el dia 30 de gener a la sala d'actes de l'ajuntament, a les 19'30.

 


2 de gener de 2010

 

 

 

 

PESSEBRE SINGULAR

Durant aquestes festes els tarragonins poden fer una bona passejada tot visitant els diferents indrets, on gràcies a l'empenta d'algunes entitats de la ciutat, s'han construït pessebres. Els Xiquets al seu local d'assaig o la Brigada Municipal, al Serrallo i la Floresta, en són un bon exemple. Però, enguany a l'edifici del Mercat Central, s'hi pot veure un pessebre prou singular. L'artista David Callau i Gené ha representat dotze escenes, que omplen tot el recinte, tot aprofitant materials de rebuig: ferros, fustes, plàstics, vehicles, cordes, rodes,.... Un pessebre d'avantguarda, ben diferent del que l'any passat es va poder veure al mateix indret.

 

<<