* Notícies 2008-2009 *

   
   
26 de desembre de 2009

PESSEBRE A LA CATEDRAL

La nit de Nadal, i pocs minuts abans de començar la Missa del Gall, l'Emm i Rev. Dr. Jaume Pujol, Arquebisbe de Tarragona va procedir a la benedicció del pessebre de la catedral, que un any més ha construït l'Associació Pessebrista de Tarragona. En aquesta ocasió, a diferencia d'altres anys, es troba al començament d'una de les naus laterals de la Seu, ja que actualment les capelles laterals estan ocupades pel tubs de l'orgue que està en procés de restauració.

 

22 de desembre de 2009

50 ANYS DE L'AB D'ALACANT

Enguany l'Assocciación Belenista d'Alacant celebra el 50è aniversari, per aquest motiu el passat cap de setmana van organitzar una trobada de pessebristes a la que hi van participar més de 150, procedents de diferents indrets de l'estat. Una representació de l'associació tarragonina va estar present als diferents actes que es van organitzar com: la inauguració de varies exposicions retrospectives, la visita al "Museo de Belenes", el Pregó de Nadal a càrrec de la Sra. Paloma Gómez Borrero o la visita al "Gran Belén del Cincuentenario" amb figures de l'artista italiana Angela Tripi. Aprofitant el viatge el grup tarragoní es va desplaçar a diferents poblacions per veure els treballs realitzats pels pessebristes locals. ( A les imatges, el grup tarragoní durant la visita a Altea, i un detall del pessebre commemoratiu a Alacant)

 

19 de desembre de 2009

DIORAMA PREMIAT

El diorama que enguany ha presentat l'associació al "X Certamen Nacional de Dioramas de Navidad" ha estat guardonat amb el segon accèssit. El concurs està organitzat per l'Ajuntament de Vélez-Rubio i l'associació de pessebrista de la població. El treball premiat és un diorama de petit format, obra del pessebrista David Bosch, on s'hi representa un naixement català a l'interior d'una masia.

 

14 de desembre de 2009

INAUGURADES LES DUES EXPOSICIONS

El passat dissabte es van inaugurar les dues exposicions que enguany ha organitzat l'Associació Pessebrista de Tarragona. A la primera, que es troba a la seu social del carrer Girona, s'hi mostren els diorames que els pessebristes tarragonins han construït durant aquests darrers mesos. Mentre que als baixos de la casa Canals hi ha una mostra retrospectiva amb diorames realitzats durant els darrers 20 anys. L'acte d'inauguració, que un any més va estar acompanyada per la pluja, va estar presidida pel Sr. Josep Fèlix Ballesteros, batlle de la ciutat, i pel president de l'entitat organitzadora Sr. Eugeni Bosch.

 

11 de desembre de 2009

CONVENI AMB L'AJUNTAMENT

Ahir es va signar un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i l'Associació Pessebrista de Tarragona. Mitjançant aquest conveni l'ens local cedeixen els baixos de la casa Canals als pessebristes, per a que s'hi pugui muntar una exposició anual i un taller on poder divulgar l'art del pessebrisme. Signaren el document la Sra. Rosa M. Rossell Regidora de l'Ajuntament i el Sr. Eugeni Bosch President de l'entitat.

 

10 de desembre de 2009

81è CONCURS DE PESSEBRE

L'Associació Pessebrista ha convocat el 81è Concurs de Pessebres. Igual que els darrers anys es pot participar en alguna de les següents categories: Infantil, Familiar, Col·legis/instituts, Entitats i Aparadors. (Veure bases)

 

6 de desembre de 2009

OBERTA L'EXPOSICIÓ DEL CARRER GIRONA

Des d'aquest cap de setmana ja es pot visitar l'exposició que els pessebristes tarragonins han muntat a la seva seu del carrer Girona. Enguany, en els onze diorames s'hi han representat ambients ben diferents. Així hi podem trobar indrets tan propers a nosaltres com és la pedrera del Médol i Perafort o altres molt més allunyats com poden ser un temple egipci, o la mateixa Venècia. L'exposició queda completada amb un pessebre popular.

30 de novembre de 2009

FINALITZA EL TALLER DE TÈCNIQUES DE PESSEBRISME

La passada setmana es va posar el punt final al curs de tècniques de pessebrisme que sota la direcció d'en Carles Tarragó s'ha desenvolupat durant els mesos d'octubre i novembre a la seu de l'Associació Pessebrista de Tarragona. Durant cinc setmanes els pessebristes van aprendre diferents tècniques per treballar principalment el poliuretà, que actualment és un dels elements bàsics utilitzats per la construcció de diorames.

 

 

1 de novembre de 2009

NADAL NO ESTÀ MASSA LLUNY

Des de meitats d'octubre l'activitat a la seu de l'associació pessebrista tarragonina s'ha incrementat considerablement. Els vint pessebristes i algun que altre col·laborador, que munten l'exposició d'enguany, s'han posat a treballar de valent per aconseguir uns diorames de la qualitat que ens tenen acostumats. La mostra del carrer Girona s'obrirà al públic a principis de desembre.

 

15 d'octubre de 2009

40a TROBADA DE PESSEBRISTES

Els dies 2,3i 4 d'octubre, una representació integrada per 9 socis de l'Associació Pessebrista de Tarragona va viatjar a Palma per assistir a la 40 Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears organitzada per l'Associació de Betlemistes Francesc Roselló de Balears. Va ser un cap de setmana intens i ben organitzat pels companys de Balears, que a mes de guiar-nos per diverses exposicions de pessebres : Betlem Napolità de la Fundació March, Betlem de les Monjes Caputxines i els pessebres de l'Associació de Palma, ens van organitzar diversos actes, entre els que cal destacar la visita a la Catedral de Palma, en la qual vam tenir oportunitat d'assistir a un excepcional cant de la Sibil·la i sermó de la calenda, (actuacions especials amb motiu de la Trobada). També ens van acompanyar en una visita guiada pel centre antic de Palma i amb una visita al castell de Bellvert, on vam assistir a una mostra de dança tradicional mallorquina.
Quan a l'aspecte social i gastronòmic, el dissabte dia 3, vam poder gaudir d'un dinar tradicional de les illes, al Celler Sa Premsa al casc antic de Palma, i el sopar de germanor del dissabte i el dinar del diumenge van tenir lloc al restaurant de l'hotel Barceló Cala Viñas on ens trobavem allotjats.
Cal destacar que membres de l'Associació de Betlemistes Francesc Roselló de Balears, van tenir cura que en tot moment ens sentissim com a casa.

 

6 de febrer de 2009

TANCADES LES EXPOSICIONS

El passat cap de setmana es van tancar les sis exposicions que ha organitzat l'Associació Pessebrista de Tarragona amb motiu del 80è aniversari. Durant els dos darrers mesos a la nostra ciutat s'ha pogut veure més de 150 diorames i una exposició de figures. Els organitzadors valoren molt positivament el resultat de les sis mostres tant per la qualitat dels treballs mostrats com per el nombre de visitants. Amés dels tarragonins, han estat moltes les persones, pessebristes o no, que han vingut des de molts punts de l'estat per veure les figures, diorames i pessebres exposats. (Foto: Grup de pessebristes de la comunitat valenciana sortint de l'exposició del carrer de Girona)

 

30 de gener de 2009

REUNIÓ AMB EL SR. ALCALDE

Amb motiu del 80è aniversari de l'Associació Pessebrista de Tarragona, el passat dimecres, el Sr. Josep Fèlix Ballesteros, Alcalde de la Ciutat, es va reunir amb una representació de la junta de l'associació a qui va felicitar per aquesta efemèride. També agrair l'esforç que l'entitat havia fet per aconseguir reunir, durant aquest Nadal, més de 150 diorames procedents de diferents comunitats, convertint Tarragona en punt de referència obligat per al món del pessebrisme.

 

25 de gener de 2009

LLIURAMENT DELS PREMIS DEL 80è CONCURS

Ahir es van lliurar els premis i diplomes als participants del 80è concurs de pessebres. L'acte que es desenvolupà a la sala d'actes de l'ajuntament va estar presidit per la Sra. Rosa M. Rossell, Regidora de Patrimoni, el Sr. Fran Pèrez, President de la "Federación Española de Belenistas" i el Sr. Eugeni Bosch, President de la Associació Pessebrista de Tarragona. Durant el mateix també es lliurà el premi "Joan Nadal i Vich" al Sr. Antoni Sans Solé. Els moments musicals van anar a càrrec dels professors de l'Aula d'Instruments Tradicionals de l'Escola Municipal de Música

 

15 de gener de 2009

DIORAMES AMB FIGURES DE DANIEL JOSÉ

Un dels fets més destacats per part de les persones que han passat per l'exposició del carrer de Girona és la qualitat de les figures que vesteixen els diorames. Enguany l'associació va decidir posar-hi figures de l'escultor barceloní Daniel José Pons, i han estat molts els pessebristes que han quedat meravellats contemplant els magnífics treballs d'aquest artista. (A la fotografia podem veure Daniel José durant la seva visita a l'exposició).

 

25 de desembre de 2008

PESSEBRE A LA CATEDRAL

Un any més el membres de l'Associació Pessebrista de Tarragona ha muntat el pessebre de la Catedral que ahir va ser inaugurat pel Sr. Arquebisbe minuts abans de començar la Missa de Gall. Es pot visitar fins l'11 de gener, de dilluns a dissabte de 9h a 10h i de 19h a 20'30. Diumenges i festius d'11 a 14h.


23 de desembre de 2008

PESSEBRE A LA SALA NOBLE DE CASA CANALS

Durant aquests dies, a la sala noble de casa Canals, es pot veure un pessebre amb les mateixes figures que durant molts anys van presidir el que muntava la família Canals a la seva llar. Actualment aquesta col·lecció de figures dels segles XVIII i XIX es troben al Museu Diocesà de Tarragona. En el pessebre, realitzat per membres de l'Associació Pessebrista de la nostra ciutat, si pot veure l'adoració de Reis.


21 de desembre de 2008

INAUGURADA LA MOSTRA DE PESSEBRES AL MOLL DE COSTA.

Divendres passat es va inaugurar la darrera de les exposicions que enguany l'associació ha organitzat amb motiu del 80è aniversari. Es tracta de la 1a Mostra de Pessebres de la Mediterrània que aplega treballs realitzats per pessebristes de comunitats de l'estat banyades pel mar Mediterrani. L'acte va estar presidit pel Sr. Josep Fèlix Ballesteros, Alcalde de la ciutat, el Sr. Gabriel Mas en representació de l'Autoritat Portuària a més del nostre president i altres membres del consistori. Aquesta exposició es troba al Tinglado núm 4 del Moll de Costa i es podrà visitar fins al 31 de gener de 2009.


14 de desembre de 2008

INAUGURACIÓ DE TRES EXPOSICIONS

Ahir al vespre, i acompanyats de la pluja, es va procedir a la inauguració de tres de les exposicions que enguany ha organitzat la nostra entitat: l'exposició de diorames del carrer de Girona, la XII Biennal del Pessebre Català i la de diorames bíblics d'Antoni Sans. A l'acte hi va assistir el Sr. Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de la ciutat , acompanyat d'altres membres del consistori, el Sr. Josep Porta, President de la Federació Catalana de Pessebristes, socis de l'associació i un bon nombre de tarragonins que es van voler apuntar a l'acte. Durant la inauguració de la exposició del Pretori el cor Mos Cantars va oferir un breu concert de nadales.


 

29 de novembre de 2008

INAUGURACIÓ DE L'EXPOSICIÓ DE FIGURES

Ahir al vespre, al pati de la Diputació, es va fer la inauguració de l'exposició que amb el títol de "200 anys de figures de pessebre" reuneix un bon nombre de obres realitzades per diferents artistes, i que formen part, en molts casos, de col·leccions particulars tarragonines. L'acte va estar presidit pel Sr. Albert Vallvè, vice-president i responsable de l'àrea de Cultura de la Diputació de Tarragona, la Sra. Carme Crespo tinent d'alcalde de l'Ajuntament, el Sr. Eugeni Bosch president de l'Associació Pessebrista i el Sr. Joan Serramià comissari de l'exposició.

 

13 d'octubre de 2008

ÈXIT DE LA TROBADA PESSEBRISTA

Durant el darrer cap de setmana s'ha celebrat, a la nostra ciutat, la 39a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears. Enguany, aquesta activitat que està coordinada per la Federació Catalana de Pessebristes, ha estat organitzada per l'Associació Pessebrista de Tarragona. Hi han assistit uns 300 pessebristes que han pogut participar en un bon nombre d'activitats: Visita a la Conca de Barberà, recorregut per la Tarragona romana, visita a l'exposició retrospectiva de l'APT instal·lada a la Casa Castellarnau, Missa a la Catedral, ..., així com també es va poder seguir, a estones sota la pluja, l'itinerari del Jubileu de Sant Fructuós. Un dinar, amb els corresponents parlaments, repartiment de records i el lliurament dels fanalet de les trobades als pessebristes de Palma de Mallorca, van posar el punt i final a una jornada plena d'esperit pessebrista.

 

8 d'octubre de 2008

RODA DE PREMSA A L'AJUNTAMENT

Aquest matí s'ha celebrat una roda de premsa a la sala d'actes de l'ajuntament de la ciutat. A l'acte hi han assistit: la Sra. Rosa M. Rossell, Regidora i Coordinadora de l'Àrea de Patrimoni, el Sr. Eugeni Bosch, President de l'Associació Pessebrista de Tarragona i el Sr. Cales Tarragó, Coordinador dels actes del 80è aniversari. Amb les seves intervencions han donat a conèixer, als diferents mitjans de comunicació, els principals actes que es portaran a terme amb motiu de l'aniversari de l'Entitat.


25 de juliol de 2008

EL PESSEBRE DE BANCAJA A TARRAGONA

Durant les properes festes nadalenques, un dels pessebres més grans que actualment es poden veure estarà a la nostra ciutat. Es tracta d'un pessebre de 300 m2 que per encàrrec de Bancaja es va construir l'any 1996, sota la direcció del pessebrista José L. Catalá. El primer any es mostrà a la ciutat de València i després, cada any s'ha exposat a una capital espanyola. La iniciativa de portar-lo a la nostra ciutat ha estat de l'Associació de Venedors del Mercat Central, per aquest motiu el pessebre es muntarà a l'interior del recinte de mercat, a la plaça Corsini.

 

1 de juliol de 2008

DIORAMES DE L'ASSOCIACIÓ A BARCELONA

Del 21 al 23 del passat mes de juny la Confederació d'Agrupacions de Cultura Tradicional Catalana va organitzat la FESTA MAJOR DE LA CULTURA TRADICIONAL A CATALUNYA, al Moll de la Fusta (Port Vell) de Barcelona. L'associació pessebrista tarragonina i va participar mostrant sis diorames realitzats per diferents socis de l'entitat. Segons els organitzadors els visitants de la mostra van quedar gratament sorpresos dels treballs que s'hi van poder veure. A l'estant, que es va compartir amb la coordinadora de Pastorets de Catalunya, es van donar a conèixer algunes de les activitats que es portaran a terme amb motiu del 80é aniversari de l'APT.

 

29 de gener de 2008

LLIURAMENT DE PREMIS DEL 79è. CONCURS DE PESSEBRES

El dissabte 26 de gener es va fer l'acte de lliurament dels premis del concurs de pessebres que l'APT va organitzar el passat Nadal. En aquesta edició, la 79a., es comptà amb la presència del Rev. i Em. Dr Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, i del regidor Sr. Antonio Rodríguez en representació de l'Ajuntament. Una vegada més la sala d'actes de l'ajuntament va quedar petita per acollir el nombrós públic que assistir a l'acte. Durant el mateix es va lliurar el premi "Joan Nadal i Vich", in memoriam, a Josep M Monllaó Elies, que recollir la seva vídua, Ma. Dolors Plana. El punt musical va anar a càrrec dels professors i alumnes de l'Aula d'Instruments Tradicionals de l'Escola Municipal de Música.

 

17 de gener de 2008

RUTA DEL PESSEBRE CATALÀ

El diumenge 13 de gener els pessebristes tarragonins van realitzar l'excursió que l'APT organitza cada any per visitar les seus d'altres associacions pessebristes de Catalunya. En aquesta edició es van desplaçar fins Sant Joan Despí , Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes i Vilafranca. A la fotografia podem veure el grup de participants davant "Can Negre" de Sant Joan Despí, edifici remodelat, l'any 1915, per l'arquitecte tarragoní Josep M Jujol.

 

 

<<