retrocedir E-mail MRP Terres de l'Ebre
 
MOVIMENT DE MESTRES
DE LES TERRES DE L'EBRE
PER A LA RENOVACIÓ PEDAGŅGICA

 
Trobada de biblioteques escolars a les Terres de l'Ebre
Serveis Educatius del Montsià
Amposta, 14 de març de 2009
 
XaRRADA D'ÀLEX COSIALS
 
 
Projectes i esperiències presentats
 
TASTETS DE BIBLIOTECA
Centre CEIP Lluís Viñas de Móra d'Ebre
Ponents: Meritxell Masip Bargalló i Olga Casanova Martínez
Resum: Exposició mitjançant un powerpoint algunes de les activitats de dinamització lectora que es realitzen a la biblioteca
   
LA BIBLIOTECA
Centre CEIP Miquel Granell d'Amposta
Ponents Anna Llueca
Resum: Situació de la Biblioteca fa quatre cursos
Implicació del claustre i participació Puntedu
Esporguem, moments durs.
Anem millorant La Biblioteca, es veuen avenços, tots ens il·lusionem,... fem activitats,... anem endavant.
Es nota un ambient d'alegria a La Biblioteca: iniciem el prèstec matí i tarda, sempre hi ha gent treballant, cada hora hi ha moviment d'alumnat,... més activitats.
Tothom considera la Biblioteca un espai familiar, ens hi trobem a gust. En tenim cura i cada vegada hi ha més moviment i activitats. La Biblioteca és ara per ara un centre vital de l'escola, molt epecialment pels qui ens agrada llegir, aprendre o xalar.
   
LA BIBLIOTECA
Centre CEIP Carles III de Sant Carles de la Ràpita
Ponents Lluís Guardiola
Resum: Com ha anat la implantació de la biblioteca?
   
COMPETÈNCIA INFORMACIONAL
Centre: IES Ramon Berenguer IV d'Amposta
Ponents: Grup de treball sobre competència informacional - Biblioteca IES Ramon Berenguer IV
Resum: En la societat de la informació del segle XXI, pensem que les pràctiques d’aula no poden estar basades en el llibre de text com a única font d’informació. Des de la biblioteca del nostre IES, pensem que cal formació del professorat en la preparació de les sessions d’aula.
Com a centre Puntedu, durant el curs 2007/2008, el professor responsable de la biblioteca va rebre formació sobre tractament de la informació i competència digital. Aleshores es va considerar que calia donar-li difusió entre la resta de membres del claustre per tal de millorar les pràctiques d’aula, i formar el nostre alumnat en el tractament i cerca de la informació per tal de millorar la seua formació.
Presentarem el funcionament del grup i alguna de les pràctiques d’aula que hem elaborat.
   
A DUES VEUS
Centre: CEIP Ferreries de Tortosa
Ponents: Maria José Giné Millán, i tutores de Cicle Superior i Cicle Mitjà
Resum: Us proposem una activitat on es combina el treball de grans i petits. Es tracta d’unes sessions que ja estem a punt d’engegar anomenades "A dues veus", en els quals dos xiquets/ets grans llegeixen un conte clàssic en veu alta a un grup d’alumnes més petits. El bo d’aquesta activitat és que és totalment voluntària tant pels lectors com pels oients, la fem a l’hora de pati i el requisit és que els lectors han de portar molt ben preparada la lectura que faran.
   
LA BIBLIOTECA PUNTEDU I RODA DE CONTES
Centre: CEIP Mare de Déu del Portal de Batea
Ponents: Mª Dolors Pascual Mola
Resum:

Passeig Virtual per la Biblioteca
Roda de Contes. Activitat realitzada a P-5, però que es pot realitzar també a Cicle Inicial.
El mestre tria un conte per a cada alumne. Aquest se l'emporta a casa, i amb ajuda dels pares, el llegeix i es prepara per relatar el conte als seus companys.
Prèviament a la representació, l'alumne anuncia als seus companys quin conte explicarà.
El dia de l'explicació del conte, el nen pot anar disfressat, pot ajudar-se d'objectes que surten al conte, titelles, imatges, CDs de música o altres suports. La mestra prepara l'escenari i s'encarrega d'enregistrar en vídeo l'actuació de l'alumne.
A més, a més, l’alumnat realitzarà una fitxa del conte i una activitat de plàstica sobre el conte.

   
PROJECTE BIBLIOTECA D’AULA A L’IES SÒL-DE-RIU D’ALCANAR
Centre: IES Sòl de Riu d'Alcanar
Ponents: Tomàs Camacho Molina
Resum: Esta experiència pretén ser una aplicació de l’experiència comunicada per Mariana Cánepa, http://www.educacioninicial.com/ei/contenidos/00/0250/254.ASP, Professora de Nivell Inicial a la Capital Federal, Xile, a l’IES Sòl-de-Riu d’Alcanar i, per extensió a tots els centres educatius que així ho desitgen.
És ben cert que la biblioteca d’aula als nivells d’Educació Infantil i Primària és una realitat més o menys dinamitzada, però amb la suficient presència de llibres, racó de lectura, centres d’interès, etc.
Per què canvia esta situació a l’Educació Secundària? Normalment la mobilitat de l’alumnat desaconsella deixar objectes que es puguen fer malbé en els canvis de classe. Hi ha certs moments de possible descontrol, des del moment que el professor abandona la classe fins que arriba el professor de la classe següent, pel desplaçament de l’alumnat a altres espais. És a dir, hi ha petits moments en els quals l’alumnat està sol, amb el perill que això comporta. Esta és una qüestió difícilment evitable, només es pot pal•liar amb la responsabilitat corresponent de l’alumnat.
L’experiència m’ha dit al llarg dels anys que quan hem procurat que hi haja un diccionari per alumne a classe, en general, no ha passat res, ha resistit un i dos cursos. És més, una part de l’alumnat els deixa abandonats un cop acabat el curs i has d’anar buscant-los per a que el recuperen.
 

Fotos

 

MRP Terres de l'Ebre © 2009