Museu d'Alcover
 
Qui som? Què us oferim? Exposicions Serveis Agenda Inici
           
           

 

 

 

 

 

Sala de paleontologia Ca Batistó Espai Anton Català


 

El Museu presenta una exposició permanent a la sala de paleontologia que, sota el títol: Les muntanyes de Prades ara fa 240 milions d'anys, els fòssils d'Alcover Mont-ral, permet conèixer les restes fòssils d'exemplars marins perfectament conservats, anteriors a l'aparició dels grans dinosaures del Juràssic.

Un recorregut que ens endinsarà en el coneixement de la història de la Terra: els temps i les eres geològiques; què és un fòssil i com es forma; l'evolució de la vida al planeta Terra; l'explicació dels anomenats fòssils Lagerstätten, i finalment arribarem a l'eix central de tota la presentació: el jaciment paleontològic i els fòssils del Triàsic d'Alcover-Mont-ral.L'escenari de l'exposició és la casa noble de ca Batistó, un edifici històric de més de tres segles d'antiguitat on encara es percep l'esplendor de la vida burgesa que el va caracteritzar en el trànsit dels segles XIX al XX.
 

Ca Batistó. Modernitat burgesa i modernisme literari és l'exposició que es visita al museu per conèixer quan i com fou possible escoltar música a casa sense necessitat de cap intèrpret, viatjar de casa estant i apropar distàncies amb la fotografia, millorar el confort dins la llar gràcies als nous avenços tecnològics, transformar el paper de la dona en la societat moderna, etc.

I pel que fa a la vida artística i intel·lectual de l'època, ens adonarem com d'important va ser el moviment modernista en el Camp de Tarragona en el seu vessant literari entorn la figura de l'alcoverenc Cosme Vidal (Josep Aladern)


 

L'espai ANTON CATALÀ acull una exposició permanent d'aquest pintor nascut a Alcover el 1911 i mort a Barcelona el 1970, ciutat on va residir des de 1930. Estudià Belles Arts a l'Escola de Llotja, on fou deixeble avantatjat dels pintors Calsina, Labarta, Muntaner i Vila Arrufat.

Tot i que cultivà des de la seva joventut la pintura de cavallet, l'oli i l'aquarel·la, el dibuix, la pintura sobre ceràmica i el gravat en boix (xilografia), fou en la pintura mural on va manifestar de manera més rotunda la seva capacitat compositiva en el domini dels grans espais.

Fou autor d'un gran nombre de pintures al fresc realitzades en esglésies i edificis privats de Valls, Reus, Alcover, Vilallonga del Camp, Hostalets de Pierola, Barcelona, Tarragona i altres poblacions catalanes.

La major part de la seva producció és dedicada al tema religiós. La seva obra clara i plena d'espiritualitat sense misteri, és alegre i lluminosa, sense violències ni dureses; les seves figures es mostren amb ritme lent i gests suaus, amb un càlid hieratisme i una intensa vida interior.

La sala ofereix una mostra de les diferents facetes que cultivà: olis, aquarel·les, xilografies, pintura sobre ceràmica i un ampli repertori de projectes per a pintures murals que realitzà especialment en el Alt Camp i el Baix Camp de Tarragona .

 

 

Museu d'Alcover