La meva correspondència amb...

Josep Messa

Asunto: Records de temps passats
Fecha: Wed, 12 Mar 2003 22:30:26 +0100
De: Miquel Sunyol
Para: OCIPE. Josep Messa

Hola:

Content d'estar al teu llistat d'adreces electròniques. Em sembla, si no recordo malament, que encara tinc pendent de comentar-te un e-mail que ens vas enviar (octubre del 2001), animant-nos a llegir un discurs del P. General, potser a un Sínode de bisbes, poc després de l'affaire Dupuis. Tenia ganes de preguntar-te el per què del teu interès en donar-lo a conèixer.

He perdut una mica de temps per a recuperar els meus comentaris a aquest discurs (ja veus que et vaig fer cas). No sé si els meus comentaris anirien en la teva línia.

Ara l'assumpte a tractar és un altre. Estic fent un estudi sobre les reaccions que es van donar en el grup de Missió Obrera quan es va saber que el P. Arrupe en el seu viatge a Espanya del 70 faria una visita a Franco.

Així ho explicava a mitjans de juliol de l'any passat (és un fragment d'e-mail a l'Ignasi Salvat):

No sé si saps que, seguint les exhortacions de la Companyia, vaig decidir sumar-m'hi a les commemoracions festives del Dècim Aniversari Arrupe. Les meves moltes ocupacions (i altres raons) m'han ocasionat un cert retard.

La meva humil contribució seria "Missió Obrera i la visita a Franco de Arrupe". No crec que el tema escollit t'estranyi.

M'agradaria "enquadrar" bé el tema. He aprofitat un treball, publicat a "Estudios eclesiásticos" del Alvarez Bolado sobre la historia de la Companyia a Espanya del 36 al 89, la relació del viatje feta pel Manuel Alcalá i el que he trobat en els diversos Serveis Informatius de les Províncies.

"Enquadrar" bé el tema també vol dir fer veure que Missió Obrera no va ser l'únic grup que va reaccionar (no va ser cosa de quatre arreplegats!!).

Les meves investigacions m'han assabentat que el 10 de febrer del 70 firmes, entre uns quants més, una carta dirigida al P. Arrupe para "exponerle algunas sugerencias que puedan servir, a nuestro parecer, para disminuir dichos riesgos y facilitar, así, un resultado más positivo del hecho de su viaje".

¿Podries tenir còpia d'aquesta carta? ¿Recordes si va ser contestada pel General o per algun dels seus subalterns?"

Per posteriors investigacions he sabut que, a manca d'una resposta personal per escrit del P. Arrupe, hi ha una segona carta "Soli" el 16 de febrer. En aquesta segona carta falten tres signatures, una d'elles la teva (les altres dos són d'en Carles Blanch i d'en Ramon Mª Torelló).

¿Recordes tot això?

¿Podries explicar ara, passats ja més de trenta anys, el procés d'aquestes cartes? ¿Quina participació hi vas tenir? ¿Per què no vas signar la segona? Si no m'equivoco tampoc hi ha la teva signatura a la carta que jesuïtes del sector universitari van entregar a Arrupe en el moment de la seva visita a Barcelona.

En aquell temps vivíem junts en el -de gloriosa memòria- pis de Sants. No recordo que tot això fos algun cop tema de conversa o de comentaris...

No saps com t'agrairia la teva col·laboració...!!

Aquest estudi (a mi m'agrada més parlar d'una "simple recollida de documents i de "retazos de memoria") ja l'he començat a publicar a la web. Si vols: http://www.tinet.org/~fqi

Hagués hagut de començar preguntant-te per la teva salut i dient que la meva, gràcies a Déu, va bé. Suposo que puc fer cas del catàleg de l'any 2003 i pensar que aquest e-mail t'arribarà a Bélgica. I què és això de l'OCIPE? Fas vida de jubilat? Jo ja l'espero: em falten 23 mesos i 8 dies.

Per cert que l'Alvarez Bolado, amb qui he entrat en contacte -per les raons professionals abans esmentades-, us recorda (a tu i al teu germà) com alumnes de San José. El millor col·legi del món (almenys el meu pare va pensar que era el millor col·legi més aprop d'Avilés).

Si obres l'adjunt, veuràs en quins perills vivim els qui cerquem la veritat històrica.

Fins la pròxima

MiquelAsunto: [Fwd: REcords de temps passats]
Fecha: Fri, 02 May 2003 19:07:15 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: OCIPE. Josep Messa

Hola:

Perdona que torni a insistir, però ja saps que aquest no és el meu tarannà. No vull excloure la possibilitat de que el meu e-mail no t'hagi arribat o que la teva resposta s'hagi perdut en el món de la cibernètica (¡qui pot dir que la tècnica del paper, el sobre , el segell i el carter estigui ja superada del tot!).

També pot ser que t'hagi passat el mateix que em va passar a mi quan ens vas enviar un discurs del General: que volia fer-te uns comentaris, que ho vaig deixar per més tard, i que aquest "més tard" mai no va arribar.

Resulta que m'he posat ja a redactar el capítol corresponent a les dues cartes que uns quants jesuïtes de Catalunya vau enviar al P. Arrupe, i em vindrien molt bé els teus records.

Si tens una miqueta de temps, si tens memòria d'aquells temps ja passats (avui fa els 33 anys que el P. Arrupe arribava a Barajas), si fossis tan amable...

Seria, per part teva, una gran contribució a la història...

Moltes gràcies.

Miquel

Asunto: Re: REcords de temps passats] Fecha: Sat, 3 May 2003 13:08:27 +0200 De: "OCIPE Josep Messa" Para: "Miquel Sunyol" Hola Miquel! Bona Pasqua!

Tens tota la raó del món en reclamar-me la resposta al teu e-mail del 12 de mars.

Penso que el motiu pel qual no vaig contestar de seguida va ser perquè la primera lectura ràpida del teu text (que feia referència a un discurs que jo t'havia enviat i del qual ja m'havia oblidat del tot), barrejat amb la cita d'un altre e-mail a l'Ignasi Salvat i la dels dos annexes em va deixar bastant confós i perplex. Vaig voler llegir-ho tot més a poc a poc i no vaig trobar el temps oportú.

Tal vegada haguérem pogut parlar-ne a la trobada del dilluns de Pasqua a Manresa, però no et vaig veure.

La veritat és que recordo poca cosa d'aquella visita del P. Arrupe, que aleshores ens va sacsejar. La meva memòria és de moltes tensions, però poca cosa més.

D'una carta sí que tinc quelcom present, però d'una segona, ni idea. I de la del sector universitari, gens ni mica. Tal vegada vaig pensar que ja ens passàvem de ratlla... Francament, no ho sé. I això que devia estar en el "ojo del huracàn", suposada la nostra convivència a ESADE i bona amistat amb el Nepo. Com tu, jo tampoc tinc record de que el tema es tractés especialment al pis de Sants...

Em sembla recordar una trobada tensa amb el P. Arrupe al Forum Verges, però tots els detalls s'han esvaït... Ja veus que la meva col·laboració no et servirà de res. Ho sento. Desitjo que trobis altres fonts més sucoses, perquè el tema és interessant.

De la meva vida aquí, tranquil·la i "europea". OCIPE és la "Office Catholique d'Information et d'Initiative pour Europa", que es va crear l'any 1957, quan això de la U.E. estava a les beceroles i a Espanya poca gent tenia ni idea. Ara estem en crisi perquè per una banda el nostre director, el francès P. de Charentenay, molt ben preparat, ens deixa després de sis anys de servei; i per l'altra, es pensa que això de la "informació i iniciativa" ja no és tan adient, i que convindria convertir l'OCIPE en un "concern center" treballant en xarxa amb altres institucions jesuítiques europees. De moment, no hi ha forma de trobar el nou Director...

Per si t'interessa algun dels meus pensaments, t'annexo unes "reflexions"...

Si vols llegir aquestes reflexions...

Me n'alegra que la teva salut sigui bona, com ho és la meva, malgrat els quasi 79 anys (sóc el més gran de la comunitat de vuit, cadascú d'una nacionalitat diferent).

Una forta abraçada i records al Joan,

Pepe