Ir a la versión castellana |
Necessitaràs
l'Acrobat Reader
Si no el tens, doble click... |
Pàgina preparada per
a una resolució de 1024 x 768 |
|
Explorador recomanat: Mozilla Firefox | Consells de lectura | I uns consells del segle XIV... | Si és la teva primera visita... |
Una carta meva escrita a l'any 1987 i dirigida al Rafa Yuste, un jesuïta d'Andalusia del grup de Missió Obrera, un més dels que decidien fer cap a Llatinoamèrica. Aquesta carta va obrir un cert debat en el nostre col·lectiu jesuític M.O. (Missió Obrera), amb respostes i contra-respostes. A l'espera de poder-vos oferir tota aquesta documentació, us deixo amb aquest breus comentaris d'uns i altres.
En primer lloc, algunes de les coses que jo deia:
Cuando -con tan buen juicio- dejasteis la Parroquia de Fuentepalmera, ¿era sólo porque la parroquia os resultó una plataforma ya inservible? ¿o porque ya vuestras mismas palabras os parecieron inadecuadas e incomunicables?
El "irse a Nicaragua", ¿no es ir a buscar un marco cultural apropiado todavía a nuestros conceptos, formulaciones y formas religiosas?
El "irse a Nicaragua", ¿no es ir a buscar una coyuntura revolucionaria, el participar de unas esperanzas mesiánicas, el poder herir y matar con nuestras propias manos a la bestia apocalíptica, el revivir historia pasada con la facilidad de poder repetir papeles bien aprendidos?
Que nadie se me enfade (tú ciertamente no lo harás) si digo que la teología de la liberación no supera los esquemas mítico-simbólicos de una sociedad de ganaderos...
Veure tota la carta (març-abril 1987)
I ara per anar obrint gana... (recordeu que són coses de 1987-1988)
La resposta de Rafa Yuste (18 maig 1987)
Segona de Miquel a Rafa (26 agost 1987)
Tercera de Miquel a Rafa (15 marzç 1989)
Carta de l'Isidre Ferreté a Miquel (30 juny 1987)
Segona carta de l'Isidre (16 maig 1988)
Carta de Víctor Codina a Miquel (8 setembre 1987)
Carta de l'Ignasi Suñol a Miquel (20 setembre 1987)
Carta de José Ignacio Berriatua a Miquel (27 desembre 1987)
Carta de l'Isidoro Galán a Miquel (27 gener 1988)
Carta de Miquel a l'Isidoro
Carta de Ramir Pàmpols a Miquel i a l'Isidoro (4 juny 1988)
Carta de Joan Segarra a Miquel (juliol 1988)
Carta de Mariano G. Mangada a Miquel(9 agost 1988)
Carta de Miquel a Mariano (22 novembre 1988)
Carta de Pep Ricart a Miquel (20 noviembre 1988)
Carta de Miquel a Pep (3 diciembre 1988)
A petició de l'Isidre Ferreté, Ferran Manresa va intervenir en el debat amb un escrit de 15 pàgines que el mateix Isidre va condensar
Quan ja semblava que aquesta carta de 1987 (i el debat originat) s'havia quedat en "el calaix dels oblits ", Víctor Codina el 2013 torna a recordar-la en el seu llibre DIARIO DE UN TEÓLOGO DEL POSCONCILIO. ENTRE EUROPA Y AMÉRICA LATINA (publicat per l'editorial San Pablo, Bogotá-Colombia): a la pàgina 124 parla de'"Una carta provocadora y profética".
Però el resum que Víctor Codina presentava d'ella (¿a on deia jo que "toda la problemática de la justicia y de la liberación corresponden al siglo XIX "?) no em va semblar encertat i em vaig veure obligat a escriure-li. I un dels meus arguments era:
Una afirmació d'aquest tipus no l'hauria pogut fer en una carta dirigida al Rafa Yuste: ell era militant (amb responsabilitats) a Comissions Obreres del camp; davant d'ell jo mostrava les meves simpaties pel SOC (Sindicato Obrero del Campo), a on militaven a primera fila alguns capellans d'Andalusia (entre ells el Diamantino), que ocupaven finques i que encara parlaven de la revolució agrària pendent i que potser seguien utilitzant els slogans de "Justicia y pan ". No, una frase així ("son cosas del siglo XIX") no l'hauria pogut dir jo al Rafa Yuste.
Si vols llegir tota la carta
Carta a Victor Codina
Aquest darrer mes de maig vaig voler, en confrontació amb Leonardo Boff...
...reivindicar que, anteriorment a 1972, data assenyalada per en Leonardo Boff com "nacimiento de la Teología de la liberación", existia ja a Catalunya, a Espanya, a Europa tota una sèrie d'accions alliberadores amb la seva corresponent reflexió evangèlica sobre elles. ¿No és això (accions alliberadores + reflexió evangèlica) "teologia de l'alliberament", segons formulació d'en Hugo Assman?
Un amic, el jesuïta andalús que l'any 1987 fou el destinatari de la meva "Carta a otro... que se va" (carta que, malgrat les pluges caigudes, encara es pot llegir) i que és un dels pocs (no tinc dades per poder dir "l'únic") "aceituneros altivos de Jaén ", cantats per Paco Ibáñez, en obtenir un doctorat amb una tesi sobre la teologia de l'alliberament (Filosofía política en la teología de la liberación), m'ha respost amb un escarit "De acuerdo ":
De acuerdo, ellos necesitaban reducir toda la teología europea a teología idealista/hegeliana para, cual marxistas de la teología, reivindicar la suya cómo transformadora y no sólo interpretativa.
No sé si aquest "De acuerdo " abastava també el paràgraf que jo li afegia en el meu correu:
Algunos latinoamericanos se apropian de cosas europeas (son como los chinos copiando patentes). Otro ejemplo lo da el amigo José María Vigil (nacido en el Aragón de España) cuando bautiza como "metodología latinoalmericana" el "ver, juzgar y actuar". Yo diría que el "ver, juzgar y actuar " nace en la JOC (o grupos parecidos de la clase obrera) de Europa.
¿No nace en Bélgica? ¿No habían oído hablar de Cardjin?
I en una segona resposta, en què mantenia les "distàncies" necessàries i raonables ("no es necesario que de mi identificación a los párrafos que tú tienes "), em deia:
...y, por supuesto, estoy de acuerdo en lo de ver, juzgar y actuar...
Si vols veure tot l'artcle
¿Com i quan vaig conèixer
a Leonardo Boff?
A una amiga, a qui el dimarts 23 d'octubre pel matí li deia:
Yo estoy haciendo
compañía silenciosa al amigo
poques hores després, ja per la tarda, li deia:
Mi amigo ha preferido,
a mi compañía silenciosa,
el Silencio.
Gràcies
per la visita
Miquel Sunyol sscu@tinet.fut.es Setembre 2004 Última actualització: novembre 2018 |
Per dir la teva | Pàgina principal de la web |
Temes teològics Temes bíblics Temes eclesials Coses de jesuïtes
Catequesi nadalenca (2000) Catequesi eucarística (2006) Catequesi sobre el Parenostre (2012) Catequesi sobre l'error del Déu encarnat (2014-2016)
Fragments de n'Alfredo Fierro Resumint pàgines de Georges Morel Alfred Loisy i el modernisme Spong, el bisbe episcopalià (2000)
Els amics de Jesús ¿pobres o rics? (2014) Sants i santes segons Miquel Sunyol
In memoriam Teología Indígena (2001) Fernando Hoyos (2000-2016) Amb el pretext d'una enquesta (1998)