SUMARI:   Inaugurada l'exposició d'Enric Adserà Riba, Homenatge a Cèsar Martinell
  La Trobada Castellera i els actes religiosos ja tenen cartell
Josep M. Domènech Mateu, pregoner de les Decennals
Quatre directors de Valls. Actes de reconeixement
    Es presenta Decennals 2001. El Llibre d'Or
    Prestigi internacional per a les Decennals
Tres vallencs s'incorporaran a la galeria de ciutadans il.lustres
 

Cartell de les Decennals 2001

Autor: Perejaume


Inaugurada l'exposició d'Enric Adserà Riba, Homenatge a Cèsar Martinell

El passat 20 de gener fou inaugurada l'exposició que l'artista Enric Adserà Riba ha dedicat a l'arquitecte Cèsar Martinell en motiu de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. L'exposició, que porta per títol Hoenatge a Cèsar Martinell, està composta per diferents obres d'Enric Adserà de la seva col.lecció recent Parets del meu taller.
A l'acte hi van assistir les germanes Martinell, filles de l'arquitecte; la família Adserà-De Boer i fou presidida per l'alcalde de Valls, Sr. Jordi Castells i pel delegat territorial de cultura de la Generalitat de Catalunya, Sr. Felip Font de Rubinat.
En l'acte la Maria Martinell va recordar la relació entre l'Enric Adserà i el seu pare de qui rebé les primeres lliçons de dibuix i composició artística. La relació entre les dues famílies s'ha mantingut al llarg del temps.
L'artista Enric Adserà Riba, va neixer a Cabra del Camp el 1939. Viu actualment a Zaandam (Holanda). Fou deixeble de l'escultor Josep Busquets. Estudià i treballà a Barcelona fins que el 1962 va establir la seva residència a Holanda.
Ha realitzat nombroses exposicions als Països Baixos, Catalunya, França i als Estats Units d'Amèrica. Actualment està considerat com un dels gravadors més important de l'art europeu. La relació amb Catalunya no l'ha perduda mai. Són frequants les seves visites a Barcelona i a Valls, sense oblidar el seu poble nadiu i el de Barberà de la Conca on hi passa llargues temporades. L'exposició Homenatge a César Martinell, d'Enric Adserà Riba, romandrà oberta al públic fins el 9 de juliol de 2001, a la Casa de Cultura de Valls, Passeis dels Caputxins, 24. Recordem que en el mateix edifici s'hi allotja el Museu de Valls on hi han altres interessants exposicions.

La Trobada Castellera i els actes religiosos ja tenen cartell

Els guanyadors del concurs de cartells que va ser organitzat per la Comissió Organitzadora de les Festes Decennals han estat Pere Queralt, per al cartell que promocionarà la Trobada Castellera, i Àngel Fernández, que anunciarà els actes religiosos.
Els cartells que serviran per promocionar la Trobada Castellera i els actes religiosos de les Festes Decennals.
La Trobada Castellera i el conjunt d'actes religiosos que se celebraran en el marc de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 2001 ja tenen el cartell oficial que servirà per promocionar aquestes activitats.
Els guanyadors del concurs de cartells que va ser organitzat per la Comissió Organitzadora de la Festes Decennals de la ciutat han estat Pere Queralt, per al cartell que promocionarà la Trobada Castellera, i Àngel Fernández, que anunciarà els actes religiosos. El jurat va escollir les obres presentades per aquests dos artistes vallencs en un acte que es va dur a terme el passat 18 d'octubre a l'Ajuntament de Valls.
En l'apartat de la Trobada Castellera, el cartell de Queralt va ser escollit entre set creacions més que aspiraven a la distinció. L'obra de Pere Queralt va ser presentada sota el pseudònim de Terç. El cartell del també artista vallenc Àlex Rull es va endur el segon premi en aquest concurs de cartells que tenia com a tema central la Trobada Castellera de les Festes de la Candela del 2001.
Per la seva banda, el cartell d'Àngel Fernández, que es va presentar sota el pseudònim de Sense Pluja, serà l'obra que anunciarà els actes religiosos de les festes. La proposta de Fernández va rivalitzar amb un total de vuit creacions que també aspiraven a obtenir el premi en aquesta modalitat, en la qual Pere Queralt va obtenir el segon premi.
Cadascun dels guanyadors s'endurà un premi de 150.000 pessetes. El jurat estava integrat per Ignasi Farré, Jordi Ferré, Sefi Giraldo, Joan Manresa, Josep Maria Rovira, Josep Maria Salvat, Joan Serafini i Joan Maria Viñas.

Josep M. Domènech Mateu, pregoner de les Decennals

L'embriòleg i anatomista vallenc Josep Maria Domènech Mateu ha estat escollit per llegir el pregó de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 2001.
Domènech Mateu era un dels tres candidats que la Comissió de Cultura havia proposat a l'alcalde de Valls, juntament amb el paleontòleg Josep Gibert i el pianista Anton Cardó.
El científic vallenc té, a partir d'ara, tres mesos per tal de poder preparar el discurs, el qual, segons ha manifestat el mateix Domènech Mateu, ja té més o menys definit. El pregó incorporarà algunes pinzellades de caire científic per poder vestir el discurs inaugural de les festes.
Josep Maria Domènech, nascut a Valls el 1944 i resident a Barcelona des de fa anys, és catedràtic numerari d'anatomia humana del Departament de Ciències Morfològiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. Dedica unes dotze hores diàries a la investigació i a la docència, i es declara molt identificat amb els seus alumnes.
Durant la seva carrera ha estat guardonat amb nombrosos premis científics, com per exemple el premi internacional Emanuel B. Kaplan (1991) o el Premio Nacional de Cardiología (1981). És també membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. L'any 1986 va rebre la medalla Narcís Monturiol, i en la seva llarga carrera investigadora ha publicat més de 150 treballs científics.
Solter, resident a Barcelona i amb una gran devoció per la música clàssica i l'òpera, Josep M. Domènech dedica el poc temps lliure que li queda a assistir a algun dels concerts que selecciona de l'agenda cultural.
El científic ha participat de forma ocasional en les Festes Decennals de Valls. La seva intervenció més destacada es dugué a terme en ocasió de les Decennals celebrades l'any 1961, quan la Colla Vella dels Xiquets de Valls el va designar el seu padrí.
Tot i el poc temps lliure que la seva tasca investigadora li deixa, Domènech Mateu vol participar de manera activa en les pròximes Decennals, i té previst quedar-se a Valls durant tota la setmana que duraran les festes.
El catedràtic numerari d'anatomia humana de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Maria Domènech Mateu ha estat l'escollit per llegir el pregó que inaugurarà oficialment les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela del 2001.
Domènech Mateu era un dels tres candidats que la Comissió de Cultura havia proposat a l'alcalde de Valls, juntament amb el paleontòleg Josep Gibert i el pianista Anton Cardó.

Quatre Directors de Valls. Actes de Reconeixement

Institut d'Estudis Vallencs
Octubre 2000-febrer 2001


Causes i raons no en falten per a retre un reconeixement a la trajectòria de quatre persones -dos d'ells ja traspassats-, que representen tres generacions i que tenen en comú la professionalitat i el mestratge com a directors de cinema, reconeguts en seminaris universitaris, cine-fòrums, tesis doctorals,… i que mai renunciaren a la seva condició de vallencs. Malgrat això, són poc coneguts pels seus conciutadans i en certa manera és un deute pendent vers la seva obra i personalitat.

L'ocasió és idònia i ofereix una oportunitat coincident múltiple, la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, l'inici del segle XXI i l'encara recent commemoració del Centenari del Cinema.

Ignasi F. Iquino (Valls, 1910-Barcelona, 1994), Pedro Lazaga (Valls, 1918-Madrid, 1979), Joan Bosch (Valls, 1926) i Ignasi P. Ferré (Valls, 1949) sumen a l'entorn de tres-centes pel·lícules. Poques persones són reconegudes a la seva terra però amb aquest important bagatge, és imprescindible des de la ciutadania començar a valorar com cal la trajectòria d'aquests professionals.

Conferències, projeccions de pel·lícules, una exposició i l'acte públic de reconeixement per part de la ciutat es donen cita en aquest programa d'actes, que es desenvoluparà entre els mesos d'octubre de 2000 i febrer de 2001.

Divendres, 20 d'octubre de 2000
Acte d'inauguració

Conferència Excel·lències del cinema local: quatre cineastes vallencs, a càrrec de Joaquim Romaguera, director d'Edicions de la Societat Catalana de Comunicació i historiador del cinema

Divendres, 27 d'octubre de 2000
Ignasi F. Iquino

Nascut a Valls el juny de 1910, mor a Barcelona l'abril de 1994. Cineasta i productor, debutà el 1934 amb Al margen de la ley. Es convertí en un dels realitzadors i productors més prolífics de la postguerra, fundant el 1942 la seva pròpia productora, que anà ampliant fins a formar un petit complex autònom que comprenia estudis de rodatge, doblatge i una distribuïdora. Dirigí al voltant de 90 títols (dos sota el pseudònim d'Steve McCoy) i produí més de 70 films amb altres directors.

Conferència a càrrec de Palmira Gonzàlez, doctora en Història del Cinema i professora titular de la Universitat de Barcelona; les seves línies de recerca se centren en el cinema clàssic i en la recuperació, catalogació i anàlisi del patrimoni fílmic.

Projeccions:
- Dia 2 de novembre: Los ángeles al volante (1957)
- Dia 3 de novembre: Buen viaje Pablo (1959)

Divendres, 10 de novembre de 2000
Pedro Lazaga Sabater

Nascut a Valls l'octubre del 1918, mor a Madrid el novembre de 1979. Realitzador cinematogràfic, s'inicià primer com a crític per a debutar, el 1946, com a adjunt de direcció. La primera pel·lícula que dirigeix, Encrucijada (1948) inaugura una prolífica filmografia. S'associà amb José Luis Dibildos i després amb Pedro Massó,i, sobrepassant la seva producció els 90 títols, essent el darrer Siete chicas peligrosas.

Conferència a càrrec de Rafael de España, doctor en Medicina i Història Contemporània, professor de la Universitat de Barcelona i director adjunt del Centre d'Investigacions FILM-HISTORIA, adscrit al Parc Científic de Barcelona.

Projeccions:
- Dia 16 de novembre: El fotogénico (1957)
- Dia 17 de novembre: Las siete vidas del gato (1970)

Divendres, 24 de novembre de 2000
Joan Bosch Palau

Nascut a Valls el setembre de 1926, començà a desenvolupar diferents tasques dins el cercle cinematogràfic de Barcelona, iniciant la seva carrera com a director amb la pel·lícula Sendas marcadas (1957), i associant-se a Germán Lorente per a dur a terme vàries produccions. Autor de diversos curtmetratges, realitzà també alguns episodis per al Noticiari de Barcelona. Des del seu primer film, ha dirigit 28 títols més el darrer dels quals, Un rolls para Hipólito, data de 1983.

Conferència a càrrec de Josep M. Forn, guionista, director i productor cinematogràfic, autor, entre d'altres títols, del film Companys, procés a Catalunya. A més del seu treball en el món del cinema, ha ocupat diferents càrrecs institucionals relacionats amb aquest àmbit.

Projeccions:
- Dia 30 de novembre: Bahía de Palma (1962)
- Dia 1 de desembre: El castigador (1965)

Divendres, 15 de desembre de 2000
Ignasi P. Ferré


Nascut a Valls el juny de 1949, representa una "tercera generació" dins aquest grup de directors de cinema vallencs i, en conseqüència, la seva filmografia no és encara massa extensa (sis títols). Des de molt jove se sent atret pel món cinematogràfic i viatja a Roma, on entra en contacte amb alguns importants directors del cinema italià, com Marco Bellocchio, per als que treballa com ajudant de direcció. Quan torna a Barcelona roda la seva primera pel·lícula, Morbus (1982). Actualment es troba treballant a Madrid.

Conferència a càrrec de Josep M. López Llaví, periodista i crític cinematogràfic. Ha col·laborat i col·labora amb diversos mitjans de comunicació, així com amb la Universitat Catalana d'Estiu, i és un dels impulsors del cineclubisme a Catalunya.

Projeccions:
- Dia 21 de desembre: Qui t'estima Babel? (1987)
- Dia 22 de desembre: Un submarí a les tovalles (1991)

Totes les projeccions aniran acompanyades de comentaris per part de membres de l'Aula de Cine de la Universitat Rovira i Virgili.

Exposició
Divendres, 26 de gener de 2001 a les 8 del vespre: Inauguració de l'exposició-homenatge als quatre directors vallencs a la Sala Sant Roc (C. Jaume Huguet, 1-Valls).
L'exposició es podrà visitar fins el diumenge 11 de febrer.

Acte de Reconeixement
Dissabte 27 de gener, a 2/4 de set de la tarda, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Valls, acte de reconeixement a la figura i l'obra dels directors vallencs Ignasi F. Iquino, Pedro Lazaga, Joan Bosch i Ignasi P. Ferré, a càrrec de Miquel Porter i Moix, historiador del cinema i catedràtic d'Història del cinema a la Universitat de Barcelona.

Conferències i projeccions
Totes les conferències se celebraran a la Sala d'actes de l'IEV a les 8 del vespre. Les projeccions tindran lloc al Valls Cinema (C. d'en Bosch, 29) a 2/4 de 10 de la nit. El preu per sessió és de 600 ptes.i hi ha un abonament commemoratiu de 3.200 per persona i per totes les sessions.

Organitza:

Institut d'Estudis Vallencs
C. Jaume Huguet, 1. 43800-Valls

Col·labora:
Ajuntament de Valls
Arxiu Municipal de Valls
Aula de Cinema de la URV
Diputació de Tarragona
Filmoteca de la Generalitat
Lauren Films
Valls Cinema


Es presenta Decennals 2001. El Llibre d'Or

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2001 tindran un llibre que portarà per títol Decennals 2001.El llibre d'or. L'alcalde de Valls, Jordi Castells, i membres de la Comissió de Comunicació, Imatge i Marketing de les festes van presentar oficialment la publicació en un acte que va tenir lloc ahir dijous al vespre al consistori vallenc.

El llibre inclourà articles de presentació d'autoritats; una reproducció de texts o articles que facin referència a les Festes Decennals i que s'hagin publicat en mitjans de comunicació de l'època o en diferents llibres; articles de personatges vallencs o altres persones vinculades amb la ciutat que facin evocant els records que li han portat les Festes Decennals de la Candela; un recull de fotografies per anys de les Festes Decennals; i el programa posat per dies amb fotografies de les actuacions que es portaran a terme. Josep Lluís Navarro, màxim responsable del gabinet de premsa de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2001, serà l'encarregat de coordinar el contingut de la publicació.

En l'acte de presentació, es va mostrar la maqueta del llibre, que serà amb tapes dures, paper estocat i imprès a color. L'alcalde de Valls, Jordi Castells, va especificar que "es tractarà, sens dubte, d'un llibre de gran qualitat".

Membres de la comissió de Comunicació, Imatge i Marketing van destacar la possibilitat de "col.laborar en les festes" mitjançant la publicació.Decennals 2001. El llibre d'or tindrà espais destinats a col.laboracions d'empreses, comerços i entitats.

Totes aquelles persones que vulguin que el seu nom surti imprès en una pàgina del llibre hauran d'omplir la butlleta que apareixerà a la revista Kursaal i portar-la a l'Ajuntament, on també hauran d'abonar el que costarà el llibre. Membres de la comissió de Comunicació, Imatge i Marketing van puntualitzar que "el preu del llibre encara no s'ha concretat, però oscil.larà entre les 2.000 i les 3.000 pessetes".

Prestigi internacional per a les Decennals del 2001

La imatge gràfica que identificarà les Decennals del 2001, el cartell de les Festes, el dissenyarà l’artista de Sant Pol de Mar Perejaume. Aquest jove artista és, segons els crítics especialitzats, un dels catalans actuals amb més projecció i futur, i aquest ha estat un dels motius que va decidir la Comissió d’Imatge i Comunicació a encarregar-li la proposta.

Perejaume és conegut del gran públic per haver intervingut en la decoració de l’interior del nou Teatre del Liceu de Barcelona, però la seva obra engloba també importants treballs en fotografia, escultura i pintura. Es pot dir que Perejaume elabora una de les arts conceptuals més avançada del moment. En aquets moments, l’artista està exposant la seva obra per diversos punts dels Països Catalans, des de la Catalunya Nord fins al País Valencià, i s’ha mostrat especialment interessat en incloure Valls en aquest circuit. Aquesta exposició coincidirà amb les Festes Decennals.

Es preveu que el cartell estigui enllestit a finals de setembre o a començaments d’octubre. De moment, l’artista s’ha interessat per l’origen i pel sentit de les Decennals, informació que l’ajudarà a l’hora de dissenyar el cartell de les Festes. Així mateix, la Comissió vol editar una sèrie limitada de litografies d’aquest cartell, l’original del qual es quedarà al Museu de Valls i passarà a formar part del patrimoni artístic de la ciutat.

Per altra banda, els actes religiosos i la trobada de castells tindran cartells propis que sorgiran d’un concurs organitzat per la Comissió d’Imatge i Comunicació. Aquest concurs està obert a tots els artistes que siguin fills de Valls o residents a la ciutat.

Tant el cartell que anunciarà els actes religiosos com el que donarà a conèixer la trobada de colles castelleres haurà de condensar la informació indispensable per poder situar els actes –la ciutat, les dates...–. Un jurat format per artistes vallencs que no participin en la convocatòria i per membres de la Comissió elegirà els dos cartells guanyadors, cadascun dels quals s’emportarà un premi de 150.000 pessetes. El termini d’admissió de cartells es donarà per acabat a finals del mes de setembre d’enguany.

Tres vallencs s’incorporaran a la Galeria de Ciutadans Il·lustres
Mare Maria Güell i Puig
(Valls, 24/6/1848 — Cervera, 14/6/1921)

Aquesta vallenca, de ben jove, manifestà la seva vocació religiosa i després de dedicar-se als malats de l’hospital de Valls s’incorporà com a religiosa a l’Hospital de Cervera. L’any 1899 decideix fundar un orde religiós dedicat exclusivament al servei dels malats sense recursos econòmics: la Congregació de les Missioneres Filles del Cor de Maria. Actualment, aquest orde té establertes prop de quaranta cases repartides per sis països del món, que es dediquen a l’atenció de malalts, infants i avis. Passats els anys, l’orde ha seguit fidel a la voluntat
primera de la fundadora: treballar per les necessitats humanes dels més pobres.

Manuel Gonzàlez i Alba
(Valls, 27/8/1894 — Barcelona, 6/10/1934)

Era fill d’una família benestant establerta a Valls, on de jovenet començà a entrar en contacte amb les idees nacionalistes. Al llarg de la seva vida fou un entusiasta activista social i polític (membre del Partit Català Proletari). Per altra banda, el seu paper com a dinamitzador cultural fou ampli: es dedicà a l’ensenyament de la llengua catalana, impulsà diverses empreses editorials, organitzà concerts de música clàssica i conferències, i col·laborà en diverses publicacions. Gonzàlez i Alba fou un defensor de la unitat indestriable de les lluites nacional i de classe i aspirà a la independència dels Països Catalans i a una societat socialista solidària i democràtica que garantís l’accés universal a la cultura. Morí durant la represàlia militar que doblegà la proclama d’Estat català feta pel president Companys.

Cèsar Martinell i Brunet
(Valls, 24/12/1888 — Barcelona, 19/11/1973)

Estudià arquitectura a Barcelona, on rebé influències dels mestres del modernisme i de l’incipient noucentisme. L’activitat més important i més coneguda de Martinell, a nivell professional, foren les construccions de caràcter agrari (en va construir quaranta-quatre) d’estil gaudinià, que s’han convertit en un important referent del pensament de l’època. També treballà en altres obres de caràcter públic, industrial i residencial i a partir de 1929 es dedicà a la restauració de monuments. Per altra banda, els tres-cents setanta-sis articles i els trenta-un llibres publicats per aquest vallenc donen fe de la seva ingent tasca d’investigació i divulgació de la història de l’art i de tot allò que feia referència a Valls

 

decennals@valls.altanet.org