ROIG: UN FRAU A LA DEMOCRÀCIA

Les declaracions del diputat i senador J.M. Roig contra la Plataforma són força preocupants per a les Terres de l’Ebre. No només per la seva actitud favorable al colossal espoli que significa el transvasament, sinó sobre tot perquè aquest polític evidencia la seva ignorància sobre el què és la democràcia i a més a més està demostrant un profund menyspreu per les seves formes. Aprofitant que un estudiant de secundària va realitzar una pintada amb faltes d’ortografia contra ell, ha titllat de feixistes i terroristes a la Plataforma en defensa de l’Ebre, un moviment social que ha unit la societat civil a la nostra regió d’una manera sense precedents històrics.

El senador Roig ha agafat una enrabiada també perquè la seva foto ha sortit a un pamflet de la Plataforma on es deia que havia votat favorablement a transvasar aigua de l’Ebre. Què potser no és veritat el que deia el cartell? No és veritat que el Sr. Roig té un vot al Parlament de Catalunya que li ha atorgat el poble per a què ens represente i defense els nostres interessos? No és veritat que aquest vot que el poble li ha atorgat ell l’ha utilitzat al Parlament per votar a favor del transvasament? El Sr. Roig ostenta un càrrec públic i cobra un sou que li paga el poble, a les fotos hi surt sovint. A les últimes eleccions va inundar els carrers i les bústies amb la seva foto dient que "A Catalunya, primer les persones". I ara s’enrabia perquè surt la seva foto a un pasquí on es recorda com ha utilitzat el vot que el poble li ha donat? Potser només voldria sortir a les fotos "bones"? Se’n dóna vergonya del què ha votat al Parlament i preferiria que no se sabés? És per això que utilitza la calúmnia i la difamació?

Una de les condicions fonamentals de la democràcia és la transparència. El poble ha de saber què fan els seus representants al govern, aquesta era la simple funció que complia el pasquí de la discòrdia. I els polítics han de respondre dels seus actes sense amagar-se. Guanyar unes eleccions i no violar el Codi Penal durant quatre anys no és suficient per obtenir la patent de demòcrata. Pretendre que el poble es mantingue ignorant dels afers públics i passiu fins a les properes eleccions és un dels fraus més corrents actualment i buida la democràcia del seu contingut. És una cosa pròpia de règims caciquils i pseudoautoritaris. És això el que pretenia Roig, que la gent callés i es mantingués passiva, mentre els polítics allà dalt fan i desfan al seu albir?

En països amb tradició democràtica més arrelada que el nostre, on el caciquisme ja no perviu, és normal que els diputats voten contra el seu propi govern si les propostes afecten negativament les constituences de les quals han obtingut el vot. Recordo els diputats conservadors britànics del comtat de Kent votant contra Margaret Thatcher perquè no volia soterrar la línia del tren Eurochunnel que s’anava a construir. Ells devien el seu vot a la gent de Kent i no a la Thatcher que els manava (i mira que la Thacther tenia mala baba contra els que li feien front!). És imaginable a Roig i els demés diputats ebrencs de CiU votant contra el seu propi govern? A qui deuen el seu càrrec, als dirigents del partit que els han posat al lloc adient de la llista per ser escollits o al poble que els ha votat?

L’essència de la democràcia no consisteix en el govern de la majoria, com alguns ignorants proclamen. Si fos així, Hitler hauria estat un demòcrata perquè la majoria del poble alemany li va donar suport, i al cap i a la fi els jueus eren una minoria. Allò més propi d’una democràcia consisteix en el respecte a la minoria i la diversitat El senador Roig justifica la seva postura pro transvasament alegant que com el PP té la majoria a Madrid, més val que ens posem al seu costat per treure el que poguessem. Amb aquesta postura el Sr. Roig no només traiciona aquestes terres i comet un frau als ciutadans d’aquí. També comet un frau en abundar la justificació de que el poder sempre és de qui té la majoria. És cert que a les terres de l’Ebre som una minoria. És cert que som pocs i dèbils front a Barcelona i als grans interessos que hi ha al llevant espanyol. Però malgrat ser minoria i ser dèbils mereixem respecte perquè tenim la raó i la ciència del nostre costat. Només cal escoltar –si se’ls deixa, i no se’ls calumnia com ha fet Roig- els científics i la Universitat. Fer prevaldre el poder de la majoria "por huevos" front al poder de la raó és un frau de gravíssimes conseqüències que no té res a veure amb la democràcia.

No voldria que d’aquest article es desprengués que atribueixo al Sr. Roig un maquiavelisme com si ell fos la causa d’aquests fraus. Ell és un frau a la democràcia més aviat com a conseqüència del sistema que tenim: llei d’Hont, llistes tancades on l’ordre –i per tant la possibilitat de ser elegit- depèn de la burocràcia que les elabora i no del poble que les vota, control de la informació per part del poder polític i econòmic (la premsa comarcal d’aquí és una digna excepció), manca de transparència de les decisions polítiques, evasió de responsabilitats per part dels representants del poble, clientelisme, manca de tradició i de cultura democràtica… Un sistema que permet que personatges com Roig adquireixquen un poder que no mereixen.

És per tot això que entitats com la Plataforma en Defensa de l’Ebre són tan necessàries. No només per la positiva feina que està fent a l’enfrontar-se a l’espoli catastròfic del PHN, sinó també perquè representa un impuls democràtic sense precedents a les Terres de l’Ebre. Sense desmerèixer els legítims representants d’aquestes terres –el Sr. Roig inclòs- és una mostra de salut democràtica, de com la societat civil deixa de ser passiva i s’organitza responsablement per a fer sentir la seva veu en la gestió dels afers públics que afecten a tots.

 

-Tornar als escrits d'Enric Carbó
-Envia'm comentaris, crítiques o el que vulguis