DE LA CRÍTICA

 

Pel que he observat, aquesta novel.la ha passat sense pena ni glòria, al menys per a la crítica. No sé de ningú que hagi publicat una crítica sobre el llibre, bona o dolenta, a cap lloc. Tampoc no és que m'inquieti gaire, no sé si els crítics tenen molta influència a l'hora de promocionar una novel.la, jo ara fa anys que pràcticament no els llegeixo; la majoria em semblen -per dir-ho amb les paraules més suaus que puc usar- avorrits. Félix de Azúa una vegada va donar una definició del crític que em va agradar molt, deia que li recordava el fill del catedràtic que no va poder aprovar el batxillerat; doncs això. La única excepció que he trobat a aquesta caracterítzació del crític ha estat llegir l'obra de George Steiner.

Els comentaris que he rebut -i aquests sí que m'han agradat molt- són de la gent que s'ha llegit la novel.la. Gent que els agrada llegir, i altres que no tant però que se l'han llegida potser perquè em coneixen o per curiositat. Tots els comentaris coincideixen en dos coses: 1) se n'han rigut molt amb la novel.la 2) els ha resultat molt fàcil llegir-la, no se'ls ha fet gens pesada. Alguns se l'han llegida en una tarde.

Ambdues coses m'han fet feliç perquè estaven en les intencions que tenia a l'escriure la novel.la: que fos divertida i que resultés atractiva la seva lectura. Aquesta segona intenció no sabía si l'aconseguiria perquè amb tanta documentació tenia por que se'm veiés massa "la tesi" o la intenció didàctica. Me n'alegro -pel que m'ha dit els lectors- que no hagi sigut així.

 

Ja que no tinc crítiques per posar a la pàgina web, còpio el fragment d'una carta que vaig rebre d'una atenta lectora de La Sénia, Anna Ralda. Rebre una carta com aquesta d'un interlocutor desconegut em va posar força content, Déu n'hi do quins elogis em fa!!

`[Afegit febrer 2008]. L'escriptor Josep Mª Tibau, al seu excel.lent blog TENS UN RACÓ DALT DEL MÓN, ha dedicat una entrada a "Els emprenedors" que ha rebut comentaris de lectors. Em fa feliç que també els hagi agradat el llibre.


Compra on line la novel.la  aquí 


Tornar a la pàgina principal