Notícies de premsa
Les obres del Nou Museu de la Vida Rural, a finals de febrer
La carretera de Montblanc de l'Espluga de Francolí acollirà, una vegada s'acabin unes obres que començaran en breu, un nou Museu de la Vida Rural.
"Tot està a punt perquè comencin les obres de construcció del nou edifici del Museu de la Vida Rural, a la carretera de Montblanc de l'Espluga de Francolí. Segons fonts de la fundació Lluís Carulla, les obres començaran a finals de febrer. De moment, els tècnics ja han instal·lat el tancament exterior i d'aquí a quinze dies, les màquines començaran a treballar en la retirada de tota la terra per construir la planta baixa de l'edifici, segons ha explicat el director del Museu, Ramon Rosich, (...). Al subterrani de l'edifici s'ubicarà l'auditori del museu. A la planta baixa hi haurà l'entrada oficial, amb la recepció, les oficines i la sala d'exposicions temporals. L'edifici tindrà dues plantes d'exposició permanent amb les quals la fundació Lluís Carulla vol adaptar el Museu de la Vida Rural al segle XXI i amb aquest propòsit ha encarregat el projecte d'ampliació i renovació a l'arquitecte Dani Freixes, guardonat amb el Premio Nacional de Diseño 2001. (...) es construïrà un nou edifici a la vora de l'actual, a les finques de Cal Carreteret i Cal Porta, que s'han adquirit per a l'ampliació. La superfície total del Museu de la Vida Rural augmentarà en 1.400 metres quadrats. El Museu, antiga casa pairal de la família Carulla, es va crear l'any 1988 i és gestionat per la Fundació Lluís Carulla. Durant aquests 19 anys d'història gairebé han passat pel museu mig milió de visitants.
(Publicat al setmanari La Nova Conca, any XVII, núm. 803, pàg. 22, 15-02-2008, secció Comarques, per Espluga FM Ràdio).
S'ha reeditat la "Guia de la Conca" d'Antoni Palau i Dulcet
La Guia, de l'any 1932, s'ha reeditat amb motiu del seu 75è aniversari i com a homenatge a Palau Dulcet, fill il·lustre de Montblanc.
"El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha fet reeditar la Guia d'Antoni Palau i Dulcet, que ha estat possible per la cessió de drets de reproducció de la família Palau (...). La reedició, de la que se n'ha fet la composició i muntatge a la Impremta Recasens de Montblanc, té una tirada de 750 exemplars, semblant a la difusió que es va fer d'aquella 1a edició. Avui, la primera Guia de la Conca, pràcticament només es pot trobar en llibreries de vell. El llibre recull el contingut de la Guia respecte a la seva edició original: les pàgines i el text d'aquestes s'han escanejat per separat per fer-se més llegibles. L'obra presenta cobertes de tapa dura i és a tot color, pel qual la seva sola presència ja vol ser un homenatge a la Guia de Palau Dulcet. El Consell Comarcal es planteja repartir la reedició de l'obra a les entitats de la comarca, biblioteques, arxius i escoles. Per als membres d'aquest organisme, la Guia és essencial per als estudiosos que vulguin conèixer la Conca de Barberà. El llibre també es podrà comprar al mateix Consell Comarcal i a punts de venda del Consell a un preu que rondarà els 20 euros.
La Guia de la Conca reeditada pel Consell Comarcal es limita a reproduir l'obra originarl, que avui ja és més difícil d'aconseguir, amb una presentació acurada i amb detalls que homenatgen la trajectòria de l'autor, com ara la biografia i diverses fotografies. L'obra inclou una introducció escrita per dos dels néts d'Antoni Palau Dulcet, on fat un repàs de la vida del seu avi, un home il·lustre de la comarca. (...).
Antoni Palau i Dulcet (1867-1954) va néixer en una família modesta de Montblanc. Posteriorment, es va traslladar a Barcelona per buscar feina durant l'Exposició Universal. Palau es va establir a la capital catalana com a llibreter, on de seguida va ser reconegut pels seus coneixements bibliogràfics, però mai es va deslligar del seu lloc de naixement, Montblanc i la Conca. La devoció que es diu que sentia Antoni Palau per la seva Vila i la comarca el van portar a fer 3 guies: la Guia de Montblanc, la Guia de Poblet i la Guia de la Conca de Barberà. Dulcet va ser nomenat fill il·lustre de Montblanc per la seva tasca recopilatòria i de difusió del patrimoni. Palau i Dulcet també va ser traductor d'obres musicals i literatura. Se'l coneix per les seves traduccions d'obres d'Ibsen, que va fer sense haver assistit mai a una escola d'idiomes. Antoni Palau també va ser un dels fundadors de la UGT."
(Publicat al setmanari La Nova Conca, any XVII, núm. 801, pàg. 4, 1-02-2008, secció d'Actualitat, per Raquel Estrada Roig)
Mossèn Palacín rep el premi "Admiracions construïdes"
El prebà de l'arxiprestal de Santa Maria de Montblanc va rebre el premi que atorga SOS Monuments.
"En l'assemblea general de SOS Monuments (la ja veterana associació de defensa del patrimoni) de dissabte 26 de gener a l'Ateneu Barcelonès, s'atorgaren els premis Admiracions construïdes i Admiracions destruïdes, que actualment concedeix la institució. Les Admiracions construïdes recaigueren en la figura de mossèn Albert Palacín i Artiga, plebà de l'arxiprestal església de Santa Maria de Montblanc.
Els mèrits de mossèn Palacín de cara a la conservació i restauració del patrimoni monumental del nostr país són molts i molt importants, i no els darrers mesos sinó des de fa anys. Es pot dir que en totes les parròquies on ell ha etat, ha deixat la seva benefactora empremta: a Blancafort, a Senan, a Vilaverd, a Lilla, a la Guàrdia (on fins i tot s'edità un llibre)... I ara, en els darrers set o vuit anys, des que és plebà de Montblanc i amb la col·laboració de l'Escola Superior de Conservacó i Restauració de Béns Culturals de Catalunya i el suport institucional, enles esglésies de Santa Maria de la vila ducal (restauració de l'església gòtica, dels retaules de Sant Bernati i Sant Bernabé, obra de pedra policromada del segle XIV, i de Santa Anna, en taula de fusta del segle XVI). També a Montblanc, des de fa cinc anys, s'està duen a terme per iniciativa seva la restauració del magnífic teginat de l'església de Sant Miquel. (...)"
(Publicat al setmanari La Nova Conca, any XVII, núm. 801, pàg. 7, 1-02-2008, secció d'Actualitat)
Es troben les restes de la primera església de Montblanc
"En el subsòl de l'església de Santa Maria de Montblanc s'han trobat unes restes que pertanyen a l'església romànica de la Vila, documentada del 1170. La troballa de les restes anteriors a la construcció del temple de Santa Maria es va fer aquesta setamana, durant les tasques de recuperació de les tres capelles del temple medieval. La restauració de les capelles, que duu a terme l'empresa Rècop, és promoguda per la Comissió Cívica prorestauració de l'església de Santa Maria. El mur que s'ha localitzat mostra part de la delimitació del que era l'absis del temple romànic que, com va succeir a molts llocs, es va enderrocar per donar pas a una construcció medieval. Segons l'estudi que s'ha fet de les troballes, aquell temple podria haver tingut una nau amb una amplada d'uns vint-i-cinc metres. (...)"
(Publicat al setmanari La Nova Conca, any XVII, núm. 801, pàg. 12, 1-02-2008, secció d'Actualitat)
Localitzen a Santa Maria les restes de la primera església de Montblanc
Són les pedres més antigues de la Vila Ducal i la seva troballa és de summa importància, ja que podrà aportar més dades del primer temple de la capital de la Conca.
"Es tracta de les pedres més antigues de Montblanc. Han estat localitzades al subsol de l'església de Santa Maria i pertanyen a l'església romànica de la Vila Ducal, documentada des de 1170. L'aparició d'aquestes restes ha agafat per sorpresa la Comissió Cívica prorestauració de l'església de Santa Maria, enmig del procés de recuperació de tres capelles del temple medieval. La notícia va esclatar dimarts a la tarda, quan els operaris de l'empresa Rècop, encarregada de materialitzar la restauració de les tres capelles pròximes al Santíssim, van localitzar en el sòl de la capella del Carme el que podien ser les restes d'una construcció anterior. El treball es materialitzava en aquella zona després que la Comissió observés l'aparició de paviment medieval i n'autoritzés una petita intervenció, amb l'objectiu de poder-lo exhibir, ja que la resta de paviment original del temple ha anat desapareixent amb el pas dels anys i també amb les actuacions que s'hi han portat a terme, explicava al Diari l'hisoriador i membre de la Comissió, Jaume Felip. (...)"
(Publicat al Diari de Tarragona, pàg. 19, 31-01-2008, per Gemma Casalé)
Històric
Es destinen 22.000 euros a promocionar els museus
"Coincidint amb el Saló Internacional del Turisme de Barcelona 2006 es va presentar la nova guia de museus, col·leccions i espais visitables de la Ruta del Cister (...). En total a la guia hi ha 57 espais, dels quals 16 són de la Conca de Barberà: Museu de la Vida Rural, Coves de l'Espluga, Museu del Vi, Museu Comarcal de la Conca de Barbrà, Museu dels Molins de la Vila, Museu d'Art Frederic Marès, Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades, futur museu del Pessebre, Museu d'Art Palau Ferré, Museu del Montestir de Poblet, Museu de la Vinya i el Vi, Museu de l'Alabastre, Museu del Vidre i Castell de Milmanda.(...) la guia també es pot consultar accedint a la pàgina web de la ruta, www.larutadelcister.info."
(Publicat al setmanari La Nova Conca, any XV, núm. 711, pàg. 4-5, 12-05-2006, secció d'Actualitat)