Tens alguna notícia cultural que et semblaria interessant de penjar en aquesta pàgina? Escriu-nos al nostre correu electrònic clicant la bústia.
RECERCAT 2008
Enguany el Recercat, tindrà lloc a Perpinyà el dia 17 de maig.
Aquesta activitat, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, el patronat del qual està format per La Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, en col•laboració amb la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, té els següents objectius:
• Donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals.
• Facilitar l’accés a les publicacions dels centres.
• Fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana.
• Reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de Parla Catalana i també reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis.
En definitiva, l’objectiu final és que aquesta Jornada es converteixi en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.
Per tenir-ne informació més detallada clica aquí.
Històric
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE Olles, cassoles i tupins. Els fogons a la Selva del Camp
El proper divendres 20 d'abril del 2007 a les 8 del vespre tindrà lloc a la sala d'actes de Coselva (Carrer Major 50) la presentació del llibre Olles,cassoles i tupins. Els fogons a la Selva del Camp. L'esmentada monografia a banda de receptes de cuina tradicionals de la vila també inclou un apartat dedicat a la història agrària.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE Emigrar per viure. El moviment migratori de les Muntanyes de Prades a la primera meitat del segle XX a través dels padrons d'habitants
El dissabte 21 d’abril del 2007, a 2/4 de vuit del vespre, a la Sala d’actes del Museu-Arxiu de Montblanc es presentarà un estudi sobre el despoblament de les Muntanyes de Prades.
La presentació anirà a càrrec del Dr. Josep M. Sans i Travé, director de l’Arxiu Nacional de Catalunya .
Els historiadors Josep M. Grau Pujol i Roser Puig Tàrrech, acaben d’enllestir el llibre : Emigrar per viure. El moviment migratori de les Muntanyes de Prades en la primera meitat del segle XX a través dels padrons d’habitants.
Entre 1900 i 1950 els pobles de l’Albiol, Capafonts, la Febró, Mont-ral (inclòs Farena), la Mussara, Prades, la Riba, Rojals, Siurana, Vallclara i Vilanova de Prades perderen un 45 % de la seva població.
Una de les destinacions principals dels emigrants fou el Camp de Tarragona , i en especial les seves ciutats.
Per conèixer en profunditat aquest èxode s’ha procedit al buidatge exhaustiu de totes les dades que aporten els padrons municipals d’habitants de Reus i Valls del 1945 , en total es comptabilitzen 715 persones originàries del massís pradenc, de les quals s’aporten noms i cognoms.
A causa del seu pes econòmic i demogràfic i proximitat destaca la ciutat de Reus, amb un 70% del contingent migratori .
Per sexes predominen les dones, per les quals una de les col·locacions més habituals era el servei domèstic o la fàbrica. La periodització de de l’èxode està molt repartida, en primer lloc destaca la crisi agrària provocada per la fil·loxera, segueix l’impacte de la I Guerra Mundial (1914-1918), després el crak del 1929 i finalment la Guerra civil (1936-1939).
A causa de la base de l’economia de les Muntanyes de Prades en el sector primari (agricultura, ramaderia i bosc) molts dels homes que marxen a la ciutat (una quarta part) s’ocupen de jornalers, masovers, mossos, pastors... , una tercera part treballaran en el sector secundari, sobretot com a peons de la construcció, un percentatge similar entra en el sector terciari (comerç i transport).
També s’analitzen els oficis dels cònjuges dels emigrants, el dels seus fills, a quines cases s’ocupen les minyones, la seva edat, etc. Tampoc s’oblida els itineraris migratoris, no sempre les ciutats eren la primera destinació, abans havien passat uns anys treballant en pobles de la plana del Camp, (exemple Alcover, la Selva del Camp) , de la Conca o les Garrigues ,per alguns aquestes capitals no foren definitives residències sinó que més endavant marxaren vers l’àrea de Barcelona.
Un llibre bàsic per entendre les causes de la migració dels pobles de la Muntanya i com que s’aporten els llistats nominals també és útil per recuperar les arrels de les famílies , el tema no pot ésser de més actualitat quan Catalunya està rebent en aquests moments un important allau migratori fruit de la misèria dels països d’origen , per això és bo recordar que molts catalans , també fórem emigrants ,en aquest cas dins el mateix país.
Aquesta investigació és el resultat de diversos anys de treball en diferents arxius del Camp de Tarragona i la Conca de Barberà i és també l’inici d’una nova col·lecció del Museu Arxiu de Montblanc i Comarca, amb el nom de Gàrgola.
El pròleg ha estat realitzat pel professor de la Universitat de Barcelona, Dr. Llorenç Ferrer , a l’interior hi trobem diferents fotografies històriques .
NOVA EDICIÓ DEL RECERCAT
El proper dissabte 21 d'abril, se celebrarà la 3a edició del RECERCAT a Lleida, Capital de la Cultura Catalana 2004. El Centre d'Estudis de la COnca de Barberà hi participarà amb un estand en col·laboració amb l'Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus.
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE Ismael Balanyà 1920-2000
Presentació d'aquest llibre editat amb el patrocini de la Fundació Martí l'Humà. Tot Conca.
Aquest acte de presentació tindrà lloc el proper diumenge, 15 d'abril, a 2/4 d'1 del migdia, a la sala d'actes del Museu Arxiu, amb la intervenció del crític d'art i prologuista del llibre, Josep M. Cadena.