CORRELLENGUA 1996

Organitzat pel Bloc Jaume I amb el suport d'Acció Cultural del País Valencià
Feu clic aquí per accedir a la COLUMNA INTERNET del Correllengua '96
Benvinguts i benvingudes a la Web d'Òmnium Cultural de suport al CORRELLENGUA 1996.


En aquesta pàgina trobareu:


Recorregut de les etapes dels dies 19 i 20 de setembre.
Dijous 19 de setembre:


16 h. MONESTIR DE POBLET. Acte oficial d'Acció Cultural del País Valencià.

16:45 h. L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

17:30 h. VILAVERD. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

18:30 h. ALCOVER. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

20:30 h. REUS. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.


Divendres 20 de setembre:

17:30 h. EL MORELL. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

18:30 h. LA MASÓ. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

19:30 h. VALLS. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

20:30 h. EL PLA DE SANTA MARIA. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

23:00 h. EL PLA DE SANTA MARIA. Concert de Rock amb els grups:
SUTRAK (Hospitalet de l'Infant)
ENTRE BARRES (Espluga de Francolí)
CHILI WILLY BAND (Tarragona)

Dissabte 21 de setembre:

17 h. FALSET. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

18 h. MÓRA LA NOVA. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

19:15 h. TORTOSA. Recepció oficial a l'Ajuntament per part de membres del Consistori.

Manifest del 9 d'octubre
CARTA DEL PRESIDENT DEL BLOC JAUME I
"Pel reconeixement legal de la unitat de la llengua"


Benvolguts amics/benvolgudes amigues,

Una vegada més tinc el gust d'adreçar-me a tots vosaltres, en tant que President del Bloc Jaume I, títol amb el qual em vau honorar, per convocar-vos a participar en la nova edició del Correllengua que la nostra entitat ha organitzat enguany sota el lema "Pel reconeixement legal de la unitat de la llengua".

Aquest any hem d'aconseguir superar l'èxit de la passada edició, quan vam demostrar a l'opinió pública del nostre país que el Bloc encara estava viu i ben viu, decidit a prosseguir el seu camí en defensa de la llengua, la cultura i el país, amb la voluntat de tenir mes presència que mai en la nostra societat. Ara, enguany, el repte de la superació està en marxa. I ho aconseguirem; ho aconseguirem perquè comptem amb una major experiència, perquè sabrem aprendre no només dels encerts, sinó fins i tot dels errors que vam tenir l'any passat, fruit potser de la improvisació amb que el Correllengua va ser convocat; però sobretot aconseguirem superar el sostre que voluntàriament ens hem marcat perquè al llarg d'un any han estat moltes les persones i les poblacions que s'han incorporat als nostres objectius, que han constituït nous blocs o han engrossit els ja constituïts; ho aconseguirem, en una paraula, perquè l'esforc de tots vosaltres, de tots nosaltres, n'estic ben segur, ho farà possible.

Voldria explicar-vos, a més, el sentit del lema d'enguany: "Pel reconeixement legal de la unitat de la llengua". Es tracta d'un eslògan molt sospesat, entre diferents possibilitats que teniem, a l'hora d'acordar-lo com a referent del Correllengua 96. No es tracta, una vegada més -o no es tracta només- de reivindicar la unitat de la llengua que els valencians compartim amb els habitants del Principat de Catalunya i les Illes Balears. No, no es tracta només d'això, ni tan sols de reiterar l'afirmacio que la llengua comuna es universalment coneguda com a llengua catalana. Tot això està molt bé, i ho diuen i ho repeteixen les universitats, els filòlegs, els intel.lectuals, la gent que respecta i acata les decisions científiques com a tal, sense ingerències polítiques. Però no és prou. Si no aconseguim que els textos legals, a tots els nivells, reconeguen, des d'un punt de vista oficial, aquesta unitat de la llengua, tots els nostres esforcos normalitzadors, tota la nostra voluntat de defensa d'una normativa i d'un organisme que la dicte i la fixe, seran estèrils; perquè sempre trobarem el mateix entrebanc en l'aspecte legal, que cap escrit oficial, que cap llei ni decret no deixa clar, des del punt de vista jurídic, que allò que els textos legals anomenen "valencià" és la mateixa llengua que allò que uns altres textos legals anomenen "llengua catalana". Sense aquest reconeixement legal, ja ho sabeu per trista experiència, sempre ensopeguem amb la mateixa pedra. Creiem, doncs, ben oportuna, la frase de la convocatòria i la reivindicació d'enguany.

Finalment, voldria adrecar unes paraules als ensenyants, als professors i mestres dels diferents nivells educatius: en les vostres mans està el futur d'aquest País, almenys en una gran mesura. Es una responsabilitat greu, pero que molts de vosaltres esteu afrontant de manera valenta i decidida. Per aixo ara us demane un nou esforç, de cara al Correllengua 96; la participació dels vostres alumnes en els actes d'acollida de la Flama quan arribe a la vostra població es clau per a l'èxit de tota la convocatòria.

I, a més, no oblideu que el 9 d'Octubre les quatre columnes del Correllengua convergiran a València, per deixar ben clara, allà on ha de ser, al Cap i Casal, la nostra voluntat, dels de dins i els de fora de les muralles de València, de seguir sent valencians, de mantenir i acréixer la nostra llengua i la nostra cultura i la nostra identitat com a poble, la nostra exigència del reconeixement legal de la unitat d'aquesta llengua per la qual ens mobilitzem.

Estic segur que, una vegada més, el Bloc Jaume I podra comptar amb tots vosaltres, amb la vostra il.lusió i participació.

Rebeu la salutació més cordial,

Enric Valor i Vives
President del Bloc Jaume I

Torneu