DARRERES NOTÍCIES

Actualitzat  juliol  de  2017

Els pastorets petits a El Ferran

Actuació del Ball de Pastorets Petit el  15 d'agost a El Ferran... Seguim fent festa, fent cultura, fent tradició i fent cantera.

El Ball Pla de sant Magí

Amb motiu de la novena al nostre patró, el grup de pares va anar a ballar-lo a la Capella i posteriorment es van afegir altres persones en una segona ballada més popular. Gràcies per acompanyar-nos.

PARTICIPACIÓ A L'APLEC DE CULTURES A POLLENÇA (ILLES BALEARS)

Amb motiu de les festes patronals de la localitat de Pollença a les Illes Balears el dies 21, 22 i 23 de Juliol vam participar al Festival tradicional de diferents Territoris, que rep el nom d’ APLEC DE CULTURES.
Durant aquest dies vam fer actuacions per mostrar a traves de les danses. vestuaris i musiques tradicionals la cultura catalana en general i de la nostra ciutat en particular.
Van ser tres dies molt intensos on vam poder visitar els indrets propers a aquesta bonica població i compartir amb els integrants del grup organitzador Agrupació Cultural Aires de la Cala, molts bons moments. El tracte rebut va ser excel·lent i vam tenir temps per compartir músiques i danses dels dos territoris.

XXVII FESTIVAL DE DANSES TRADICIONALS DE TARRAGONA

Com és habitual cada any, la ciutat de Tarragona va rebre dins el Festival de Danses tradicionals la visita de dues agrupacions de dansa i música que ens van apropar la seva forma d’entendre la tradició. Una, d'una comunitat de l’Estat Espanyol com és Castilla-La Mancha i una altra de parla catalana com ho són les Illes Balears. Van ser l’Associació Cultural Aires de la Cala (Pollença, Illes Balears) i el Grupo de danzas Magisterio (Albacete, Castilla-La Mancha) que van estar acompanyades per nosaltres com a entitat amfitriona amb l'objectiu de difondre les danses i les músiques tradicionals com a instrument d’un millor coneixement de les diferents cultures.

Enguany arribem a les 27 edicions i han passat per la nostra ciutat agrupacions de totes les autonomies de l’estat així com grups de França, Andorra, Sèrbia, Ucraïna, Turquia i Àustria.

Des del 1987 que no ens visitava un grup Mallorquí i  les danses, tan properes a les nostres, van resultar molt vistoses per al públic. També era la primera vegada que ens visitava un grup d’Albacete i van sorprendre amb les seves danses i cançons tan diferents.


Ballada a l'Ermita de sant Pere de La Selva

El passat dia 29 de juny vam anar a l'Ermita de Sant Pere de La Selva del Camp a fer un festival de danses tradicionals. En aquest marc incomparable d'on es pot contemplar tot el camp de Tarragona, unes 300 persones que omplien l'explanada van acollir molt bé els nostres balls i en acabar diverses persones i autoritats van venir a felicitar als balladors per la bona estona que els havien fet passar. Com sempre que anem a La Selva ens sentim com a casa.


Les seccions a Sabadell

El cap de setmana del 4 de juny vam anar a Sabadell a fer una ballada a la festa major del barri de la Creu Alta juntament amb els grups infantils i juvenils de l'Esbart Sabadell Dansaire, l'Esbart Dansaire de Tarragona i el Ball de Gitanes de Castellar del Vallès (colla petits). Degut a la pluja vam ballar a la seu de Sabadell Cultura. Com sempre, els amfitrions es van portar meravellosament.


El Grup de Pares a Manresa

El grup de pares va assistir el passat diumenge 14 de maig a una trobada juntament amb el grup Picapoll de l'Esbart Manresà. La ballada va ser al matí i vam actuar els dos grups conjuntament. També vam tenir l'ocasió d'aprendre la Bolangera de Manresa, que vam ballar tots junts en finalitzar el festival. Després vam dinar plegats i vam fer una visita molt entretinguda a la ciutat. Moltes gràcies per l'acollida que va ser magnífica. També agair l'ajut del Salvador l'Anna i l'Àngel que van fer una magnifica actuació.


Les seccions a Vila-seca

El cap de setmana del 13 de maig vam anar a Vila-seca a fer una ballada a la festa de Sant Isidre juntament amb els grups infantils i juvenils de l'Esbart Ramon d'Olzina i l'Esbart Santa Llúcia de Reus.


 

Els Cossis a la festa de l'arbre de maig a Reus

El ball de Prims, amb motiu dels seus 25 anys de recuperació ha convidat al nostre ball per recuperar la festa de l'arbre de maig. Aquesta activitat s’emmarca dins els projectes de la Capital Cultural Reus 2017 i té per objectiu recuperar una antiga festa reusenca del S. XVI que donava la benvinguda a la Primavera. Consistia en plantar un arbre al mig de la plaça i realitzar balls i danses al seu voltant.

c1


Trobades d'esbarts veterans

El diumenge 2 d'abril va ser un dia molt especial! Vam celebrar una de les trobades que ens fa més il·lusió d'aquest 35è aniversari a la nostra ciutat.
Va ser un plaer compartir el festival de grups de pares i veterans amb els grups convidats; el grup Picapoll de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages i l'Esbart Egarenc del Social, que van transformar la sala Eutyches del Palau Firal i de Congressos de Tarragona en un bon espai per fer festivals de dansa tradicional catalana.
Moltíssimes gràcies a totes les persones que ho vàreu fer possible, que com sempre diem són moltes més de les que surten a l'escenari.
Seguim amb els actes del 35è aniversari, seguim compartint i difonent la dansa dels Països Catalans.

 


Festival 35è aniversari

Moltes gràcies a tots els que heu fet possible aquest gran festival del 35è aniversari!
Gràcies per l'esforç de tots els balladors, des del més petit al més gran, gràcies als monitors, als presentadors, etc.
I moltes gràcies, també, a tots els que heu omplert el Teatre Metropol, pares, mares, familiars i amics.
Aquest ha estat el primer de molts actes que farem aquest 2017!!!

 

17


Gala de "L'espardenya d'or"

Les seccions petites de l'Esbart van presentar la Gala de "L'espardenya d'or" el passat dissabte 4 de febrer a l'auditori de la diputació a les 18,30. En aquesta actuació que simulava el lliurament d'uns premis les nostres seccions van presentar els seus balls de "Gala" acompanyats, com ja es tradicional, per la música en directe de Faktoria Folk.

 

esp


TECLERS 2016

La Georgina Fà i El Miquel Angel Fà van rebre aquest setembre la distinció de teclers 2016 per la seva dilatada dedicació al Ball de Gitanes la primera i a la festa de santa Tecla en general del segon. També en el mateix acte es va reconeixer la feina de la Comissió Assessora del Seguici Popular de la que forma part Salvador Fà des del seu començament i per on han passat representants dels nostres balls. Enhorabona a tots.

 

teclers


EL BALL DE PASTORETS PETIT A             EL FERRAN

Actuació del Ball de Pastorets Petit el dilluns 15 d'agost a El Ferran...
Els petits pugen amb moltes ganes!!!
Felicitats a tots i bona feina!

 


XXVIII FESTIVAL INTERNACIONAL DE DANZAS CIUDAD DE CALAHORRA

El cap de setmana del 13 i 14 d'agost hem actuat al XXVIII Festival Internacional de Danzas 'Ciudad de Calahorra', amb la Compañia de Música y Danza 'Perú, Ritmos y costumbres' y el grupo de danzas 'Coletores' de Calahorra! Molt ben tractats pel grup amfitrió i molt apludit pel públic que omplia el Teatre Ideal d'aquella ciutat de La Rioja.


BALL PLA DE SANT MAGI

Moltíssimes gràcies a tots els que heu vingut i heu ballat el Ball Pla de Sant Magí al Portal del Carro.
Ha estat una bona tarda d'inici dels actes del patró de la nostra ciutat!
Gràcies a l'Elvira Ferrando  i a l'Adolf Quetcuti, per donar-nos suport des de l'Ajuntament de Tarragona i des de la Confraria de Sant Magí, respectivament!!! Bona festa major!!!


XXVI FESTIVAL D'ESTIU

El passat dissabte 9 de juliol es va portar a terme el  festival de dansa tradicional que organitza la nostra entitat. En aquesta ocasió els grups convidats van ser l'Agrupación de Danza Coletores de Calahorra (La Rioja), l'Esbart Sant Feliu de l'ACF de Sant Feliu de Llobretat i el nostre cos de dansa. Com cada any, vam estar acompanyats per la música en viu de los gaiteros de Albelda i Faktoria Folk. Després de fer les respectives danses a la plaça de la Font vam fer un Ball folk que va ser la cloenda del festival.

Fins l'any vinent!!!

 


 

BALLADA A FLIX

El passat dissabte 2 de juliol l'associació de dones de Flix va organitzar el seu tradicional sopar a la fresca i va pensar en nosaltres per posar-li punt i final. Va ser emocionant quan per acabar es va ballar la Jota de Flix, que va ser molt aplaudida amb tot el públic dret. Moltes gràcies a l'Associació Dones de Flix per l'acollida i moltes gràcies per fer-nos sentir com a casa. Esperem que pugueu celebrar molts més sopars a la fresca!
Fins a la pròxima!


 

TROBADA D'ESBARTS JOVES

El passat dissabte 4 de juny a la tarda es va fer al moll de pescadors del Serrallo la tradicional trobada de grups joves que anualment organitza l’Esbart Dansaire de Tarragona com a final del seu curs de dansa. Juntament amb les tres seccions de l’entitat organitzadora van participar les seccions joves de l’Esbart Sabadell Dansaire i l’Esbart dansaire Ramon D’olzina de Vila-seca.

En total es van fer dinou danses que van fer un recorregut per la majoria de les comarques de Catalunya i van mostrar la riquesa de danses que poden ser realitzades per aquests petits. Tot seguit es va fer una dansa conjunta per tots els balladors a la que es van afegir part del públic present,  i a continuació es van dirigir al local de l’esbart dansaire on van fer un berenar de germanor abans de marxar cap a les seves localitats.

SERRALLO


 

Festival a Vila-seca

Els més petits de la nostra entitat es van desplaçar a Vila-seca el dia 16 d’abril, convidats per l'Esbart Dansaire Ramon d'Olzina, per celebrar el 40è aniversari de l'entitat vilasecana.

Els actes van arrancar a mitja tarda a la plaça d'Estudi, on els dansaires van jugar a diferents jocs tradicionals i culturals. Tot seguit vam compartir escenari amb l'Esbart Santa Llúcia de Reus, l'Esbart Alt Gaià de Santa Coloma de Queralt, i els amfitrions. Una gran tarda on vam veure molts futurs balladors.


Festival a Huesca '16

El dissabte 9 d’abril el nostre pas pel III Encuentro Nacional de Escuelas de Folklore José Rodrigo va estar un èxit! Moltes felicitats a tots els balladors que van saber treure l'esperit i l'ànima de la nostra entitat a la visita a Osca. Volem donar les gràcies als monitors, vestuari, pares i mares, al grup Faktoria Folk i a totes les persones que han ajudat a què tot anés bé.  Va ser un dia intens, ple d'actes institucionals i culturals juntament amb l'Agrupación Folklórica Santa Cecilia, als que felicitem per l'organització i per convidar-nos a la trobada i també a les altres agrupacions per compartir escenari, Danzas Villalbilla de Burgos i a l'Agrupación Santa Letícia de Ayerbe.

o9


Festival d'aniversari '16

El dia 5 de març  al teatre Metropol es va portar a terme el tradicional festival d'aniversari que a més enguany coincidia amb el dia del 34è aniversari de la fundació. Van participar les seccions de principiants, infantils, juvenils, cos de dansa i grup de pares i a la mitja part es va fer el nomenament de l'Helena com a pubilla de l'entitat 2016

161

2


1,2,3 Dansa

El dia 23 de gener, com ja es tradicional els més petits de l'esbart van tenir el seu dia. Van fer l'actuació a l'auditori de la Diputació de Tarragona amb un espectacle anomenat "1,2,3 dansa" molt ben conduit per antics balladors de les seccions i que han passat al Cos de dansa.


Santa Tecla a Tarragona

Els dies 19 i 22 i 23 de setembre van ser uns dies molt enfeinats pels ball de festa major, amb sortides continues del Ball de Gitanes, Ball de Pastorets, Ball dels Set Pecats Capitals i Ball de Cossis, tant en les seves versions infantils com grans.

tots


FESTIVAL A XIXONA

Els dies 16 i 17 d'agost el cos de dansa va anar a la bonica població de Xixona per a participar en la seva VIII Mostra de Folklore, juntament amb el Grup de danses de Xixona i l'Agrupació folklòrica "El Limonar" de Llano de Brujas. Un festival molt ben organitzat i amb molt de públic.

xi


FESTIVAL DE SANT MAGÍ

El dia 15 d'agost el cos de dansa va fer el tradicional festival de festa major. Aquesta vegada, la pluja ens va respectar i el nombros públic que omplia la plaça de la Font va gaudir de les nostres danses.

sm1sm2


ACTUACIÓ DEL BALL DE GITANES A MORA

El dia 2 d'agost el Ball de Gitanes va fer una cercavila i una actuació amb parlaments a Mora la Nova.

mg


FESTIVAL DE PRIMAVERA DE DANSES

El cap de setmana del 4 i 5 de juliol s'ha portat a terme el festival de danses tradicionals a la plaça de la font amb la participació del "Centre cultural lleidatà de dansaires", el "Grup de danses de Xixona" i el nostre esbart. L'acompanyament musical al nostre grup el va fer la Faktoria folk. Una gran ballada acompanyada d'una mica de calor.edtffll

x


ACTUACIÓ DEL COS DE DANSA A MONTSERRAT

 

El dia 27 de juny de 2015 el Cos de Dansa va acompanyar a la Parroquia de Sant Joan en el seu pelegrinatge a Montserrat i es va ballar a la plaça del Monestir per a un nombrós públic

mACTUACIONS DEL BALL DE GITANES

El dia 16 de maig es va fer la sortida del Ball de Gitanes a les festes de maig de Valls. Posteriorment el dia 23 de maig vam participar a l'apadrinament a les gitanes de La Selva del Camp i per últim i de moment, el passat 13 de juny vam fer la sortida al Pinellart de El Pinell de Brai

s


ACTUACIÓ DEL COS DE DANSA A LOGROÑO

Els dies 20 i 21 de setembre vam participar al Festival de Folklore  Nieves Sainz  de Aja de Logroño. Allà vam ser molt ben tractats i a més es va poder tornar una visita de fa més de 15 anys que el grup amfitrió va fer a la nostra ciutat. Al matí vam ser rebuts a l’ajuntament i vam poder fer uns vins de la terra i tot seguit dinar i preparar-nos per al festival del vespre. Va ser una actuació molt ben feta davant d’un públic nombrós que omplia el passeig de l’Espolón .


Trobada de Balls de Pastorets

El dia 13 de setembre es va fer la Trobada de Balls de Pastorets de Catalunya amb la participació dels grups de Vilafranca, Cubelles, Igualada, Vilanova i la Geltrú, l'Arboç, El Vendrell, Reus, Torredembarra, Sitges, i els nostres petits i grans. Com veieu una bona representació. La cercavila va sortir de la Rambla a dos quarts de set i va acabar amb l’habitual ballada de lluïment a la plaça de les Cols. Després de l’actuació va haver un sopar pels participants i després un ball folk amb la Cobla de la Mitja Lluna.

 


EL GRUP KVTG KLAGENFURT ENS VISITA

Des del diumenge dia 17 al divendres dia 22 d'agost han estat entre nosaltres els components del KVTG Klagenfurt. En aquests dies han fet diferents activitats com una visita al port en golondrina, una ballada conjunta a plaça de la font i la recepció a l’ajuntament recepció ajuntament.  També van fer una visita turística i una actuació a Maspujols. Esperem que s’hagin portat una bona impressió de la seva estada a Tarragona.

 

kl2


II TROBADA DE BALLS DE GITANES

El dia 17 d'agost es va fer la II trobada de balls de Gitanes amb la presència de les colles de Valls, Reus, Vilanova, Sitges, L'Arboç i Tarragona. La concetració va ser a les 19,00 a la rambla (davant de les Teresines). Després una cercavila de la rambla nova a la plaça de les cols i a partir d’aquí on es  va fer una passada de lluïment Tots plegats vam tornar al local de l’Esbart Dansaire per fer un sopar conjunt

 

tr1


EL BALL DE COSSIS A FERRAN

La sortida va ser el dia 15 d’agost, i van participar en la cervavil·la formada pels gegants de la Riera de Gaià, la Mulasseta, l’Aligueta, el Ball de Cercolets Petit de Tarragona i també el Ball de Bastons Petit de la Riera. Els músics que ens van acompanyar van ser el grup de grallers “No M’atabalis.

CO


EL BALL PLA DE SANT MAGÍ

El dia 12 d'agost, després de missa de la novena, unes parelles de l'esbart el van ballar el Ball pla de sant Magí al portal del carro. Tot seguit es va convidar els presents a ballar-lo amb nosaltres. Aquest acte està organitzat per la Confraria de Sant Magí Màrtir amb la col·laboració de l’Esbart Dansaire de Tarragona i vol implicar a tots els tarragonins i especialment als que estimem el folklore tradicional. A més és una oportunitat per donar a conèixer la dansa i gaudir tots junts d'un altre acte de festa major.

bm


Participació del Ball de Pastorets a Cubelles

Aquest passat 26 de juliol el Ball de Pastorets va participar en la trobada de Balls de Pastorets de Cubelles. La sortida va ser molt divertida i el sopar molt complert. Agrair l’acompanyament musical del Magí i el Martí que també ens van fer passar una bona estona després del sopar.

cu


Festival Valldansa'14 a Ribes de Freser

F

Els passats dies 5 i 6 de juliol l'esbart Dansaire de Tarragona (Sec. Juvenil) va participar al VallDansa 14 (Festival de música i Dansa de la Vall de Ribes) que organitza l’Esbart Eudald Coma. El Dissabte hi havia la fira de la cervesa i a la tarda actuacions dels esbarts a la plaça del mercat;  Tot seguit es va fer un sopar amb els grups i concert molt divertit amb el grup de música dels Randellaires. Diumenge els esbarts van anar a diferents pobles de la Vall de Ribes i a nosaltres ens va tocar anar a Campelles on vam estar molt ben rebuts.
Juntament amb la nostra secció juvenil van actuar l’Esbart Sant Jordi i Esbart Joventut Nostra, de Barcelona, l’Arrels de Lleida, l’Esbart dansaire de Llinars del Vallès, l’Espolsada de Premià i l’Esbart Sant Martí de l'Ateneu Torrellenc. No cal dir que els nostres balladors s’ho van passar d’allò més bé.

 

rb


XXIV Festival de primavera de danses

El dissabte 14 de juny es va celebrar el 24è festival de primavera, aquesta vegada sense el paraigua del Muda't, que s'ha prés un any sabàtic. Van participar els esbarts Arrels de Lleida i el Sabadell Dansaire, a part del nostre cos de dansa. Va resultar una tarda reeixida amb moltes ganes d'agradar al públic que omplia la plaça de la Font. Va finalitzar amb un sopar de germanor.

 

 


Festa final de curs de les seccions

El passat 13 de juny es va portar a terme el final de curs de les seccions infantils, principiants i juvenils a l'espai Salvador Fà. Com es fa cada any, el darrer assaig es fa obert a tots els tarragonins i qui vol pot participar de les danses que s'ensenyen a tothom. Va estar força concorreguda i van participar moltes persones, algunes d'elles acompanyants dels balladors.

 Col.laboració en l'homenatge de les entitats a Santiago Rusiñol

El dissabte 30 de maig es va anar a la muntanya de l'Oliva a col.laborar en l'homenatge de les entitats a Santiago Rusiñol juntament amb la coral cantabambolines de l'estudi de música  organitzat per la biblioteca de Tarragona i l'associació de veïns de l'oliva.

 

c


Actuació a Lleida per les festes de Sant Anastasi

El passat 11 de maig el Cos de Dansa es va desplaçar a Lleida per participar en les festes de Sant Anastasi convidats pel grup local Esbart Arrels de Lleida. Ho vam fer a la plaça de Sant Joan, que presentava una gran afluencia de públic i que van gaudir d'una jornada de danses catalanes.

 

l


Més notícies a l'arxiu