ELS RECINTES INTERIORS DEL MONESTIR DE POBLET

Una vegada travessem la Porta Reial, arribem al Claustre Principal, al voltant del qual es troben les estances principals del Monestir
Al travessar la Porta Reial arribem a un pati d'entrada i després al vestíbul. Aquest està cobert per dos trams de volta de creueria i comunica amb el claustre per una porta romànica avui molt deteriorada.
En aquest vestíbul hi donaven les estances reservades als conversos, així, a la dreta, al primer pis hi havia el dormitori, a la planta el cubar (actualment utilitzat com a locutori o sala de visites) i a l'esquerra el menjador, transformat més tard en celler.
Arribem al Claustre principal, iniciat l'any 1208, gràcies a una donació del comte Ermengol VIII d'Urgell (els documents parlen també d'una promesa de donació de Jaume I el 1226).
Les obres es perllongaren durant tot el segle XIII i per això podem observar la confluència de dos estils de construcció: els finestrals romànics de la nau de migdia i els finestrals gòtics de les altres tres, així com la coberta de creueria de tot el claustre.
S'ha de dir també que Poblet té dos claustres més: el de Sant Esteve i el del Locutori, encara que la visita no els inclou.
Totes les estances principals del monestir donen al Claustre.

Així, a la nau de Ponent hi ha la porta que dona entrada al claustre. També era el camí que seguien els conversos per accedir a l'església per la porta del fons.
A la nau de Tramuntana hi donen:
- L'antiga cuina
: té forma rectangular i està coberta, en la seva
part central, per una volta de creueria. La clau té forma de lluerna per deixar sortir el fums. S'hi poden observar uns grans forns per a les calderes. Una finestra, a banda i banda, la comunica amb el refetor de monjos i amb el de conversos.
- el refetor
o menjador és una sala de 33.5 metres de llargada i 8.25 d'amplada coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. Al voltant hi ha les taules on mengen els monjos.
- el templet
està situat al pati, davant del refetor. És de planta hexagonal i està cobert amb volta de creueria. Al centre hi ha un brollador de tassa circular amb trenta-una fonts, en les quals els monjos de la comunitat es rentaven les mans abans d'entrar al menjador.
- el calefactor
està situat a la dreta del refetor. És una petita estança, coberta amb volta de canó, en la qual hi ha una llar de foc, on els monjos entraven a escalfar-se.
A la nau de Llevant hi trobem:
- El locutori
: està cobert amb volta de canó seguit i comunica amb el claustre de Sant Esteve i la biblioteca. El locutori era el lloc de conversa entre els monjos, ja que al claustre s'havia d'observar silenci.
- La biblioteca
: està formada per dues sales (la primera era el "scriptorum" o sala de copisteria de llibres i la segona una sala de monjos joves) cobertes amb volta de creueria, sostinguda al centre, per columnes cilíndriques. Està il·luminada per finestres d'arc de mig punt.
- La Sala Capitular
: es el lloc de reunió de la comunitat. S'hi accedeix, des del claustre, per una porta d'arc de mig punt amb arquivoltes, que té amples finestres a banda i banda, des de on el germans conversos escoltaven el sermó de l'abat. Aquesta sala és una estança quasi quadrangular de 15 metres de costat, coberta amb nou trams de volta de creueria, sostinguts al centre per quatre columnes. Els capitells estan decorats amb entrellaçats.
A la nau del Migdia del Claustre es troba l'Església.
Tornar a la pàgina Principal de Poblet .../... Seguir l'itinerari: L'Església 
Angel Blasco / Febrer 1997