Escut Poblet

Escut Poblet

L'ESGLÈSIA DEL MONESTIR DE POBLET

L'Església era i és el lloc destinat a l'oració comunitària.


Començada al segle XII, conserva les característiques essencials de les construccions cistercenques, amb una orientació de Ponent (foscor) a Llevant (la llum) i una estructura que segueix el simbolisme de la creu amb la capçalera (el cap), les naus (el cos), el creuer (els braços) i l'altar (el cor).

Rosetó Esglèsia Poblet

De planta basilical i de creu llatina, té tres naus i creuer, absis poligonal, dues absidioles obertes al creuer i set capelles laterals, obertes a la nau de l'Epístola. Les seves dimensions son: 85 metres de llargada, 21 metres de amplada i 28 metres d'alçada la nau principal.

La Nau Central és d'estil romànic i és coberta per una volta Retaule Poblet de canó tot just apuntada, sostinguda per uns arcs potents que recolzen sobre pilars. La Nau de l'Evangeli és coberta per una simple volta d'arcs encreuats i la de l'Epístola és d'estil gòtic i data del temps de l'abat Copons.

La il·luminació està resolta mitjançant les finestres de la nau central i de les laterals, les rosasses del creuer i de la nau central i els finestrals de les capelles.

A l'entrada de l'església es troba l'Atri o galilea, cobert amb volta de creueria i on trobem els altars del Sant Sepulcre i el del Calvari.

A l'església, a part del Panteó Reial hi destaca el Retaule . Situat a la capçalera de l'església i d'estil renaixentista fou construït en alabastre blanc per Damià Forment (1480-1540), escultor de la Corona d'Aragó, que el treballà del 1527 a 1529 per encàrrec de l'abat Caixal. Consta de basament, sòcol, bancal, tres pisos i un àtic

Tornar a la pàgina Principal de Poblet .../... Seguir l'itinerari: El panteó Reial

Angel Blasco / Febrer 1997