CaliuCampanya contra les patents de programari   -   Castellano English Deutche


Organitzacions demanen revisió de la directiva de patents de programari i s'afegeixen als milers d'agraïments pel retard

En els 40 dies des del 21.12.2004 fins avui més de 40 000 ciutadans (més de 28 000 signatures verificades[1]) han agraït al ministre d'Informatització de Polònia la seva intervenció al Consell de la UE. Les signatures es poden lliurar a les autoritats aquesta setmana entrant mateix. Polònia ha ajornat dues vegades l'adopció formal d'un text per a la directiva de patents de programari[2] que, sense definir cap dels criteris restrictius, deixa la porta oberta per patentar programari a la UE. Durant els darrers anys, Eurolinux ha recollit més de 380 000 signatures en contra de les patents de programari[3].

El text del Consell[4] és el resultat d'un acord polític del 18 de maig de 2004 que ha rebut les crítiques no només de la ciutadania, sinó dels parlaments d'Alemanya[5], Polònia[6] i Holanda[7]. El partit socialdemòcrata danès ha demanat un nou ajornament al seu ministre[8], i el comitè d'Afers Jurídics del Parlament Europeu podria discutir la setmana entrant si demana a la Comissió que tiri enrera tot el procés de codecisió i torni a començar[9]. Letònia i Hongria també han presentat declaracions unilaterals on es preocupen per les conseqüències de la directiva.[10]

Tenint en compte només l'oposició d'Holanda, o només de Polònia, o només d'Alemanya, a més de la dels governs que no hi van donar suport al Consell (l'espanyol, l'austríac, el belga i l'italià[11]), ja no hi ha majoria qualificada. L'única manera en què es pot adoptar el text actual al Consell és que es consideri un punt "A" de l'ordre del dia, és a dir un dels textos que es consideren ja pactats i que s'aproven per assentiment tots junts al principi de la reunió. És a dir la única manera de prendre una decisió sense majoria és no votar-la explícitament.[12]

Hi ha una altra opció legal, segons els experts[13], que consisteix en demanar que la directiva es consideri un punt "B" de l'ordre del dia. Aquests són els que es debaten i es voten explícitament. És a dir, es pot reobrir el debat. El Consell no pot canviar d'opinió un cop ha adoptat una posició comuna, però com que encara no ho ha fet, és perfectament lícit renegociar l'acord polític.

És interessant, a les portes d'un referèndum sobre la constitució europea, plantejar-se quines són les regles actuals del joc democràtic/diplomàtic. El marc actual defineix el procés de codecisió al Consell en dues fases. Primer s'arriba a un acord polític, potser amb una sola reunió del Consell, potser amb canvis d'última hora, normalment a partir d'esborranys preparats per personal diplomàtic no escollit pel poble. I després, abans que s'adopti com a posició comuna cal passar per un altre pas en una altra reunió del Consell. La única raó per incloure una segona decisió es permetre més d'un resultat possible, de manera que encara que el resultat habitual sigui adoptar l'acord polític, tenim regles per rebutjar-lo si cal (si l'acord polític s'hagués d'adoptar sempre, perquè caldria portar-lo altre cop al Consell ? seria un pas redundant). El costum de no renegociar els textos després de l'acord polític permet accelerar el procés legislatiu i el fa més eficient. Les regles que permeten renegociar-lo permeten corregir precipitacions perquè donen temps als parlaments dels estats per intervenir i fan el procés legislatiu una mica més democràtic.

En el nostre cas alguns parlaments i governs han expressat el seu desacord amb el text, que es va presentar com el que no era, es va acordar sobre la marxa en una votació poc clara[14] en una única reunió de ministres. No costa gaire de veure que l'opinió dels parlaments expressada un temps després de l'acord polític de maig, i amb una mica més de debat, és alhora més democràticament representativa de la posició dels estats membres i menys improvisada que el resultat de la reunió del 18 de maig. Tenint en compte aquests posicionaments, el text de maig no reuneix la majoria qualificada necessària. I tenim regles que ens permeten reobrir el text i alinear-lo millor amb el que han dit els parlaments. I encara dubtem en si aplicar les normes actuals per reobrir el text, perquè no gosem abandonar el costum que els acords polítics sempre s'adopten. Aquest costum no serveix ni tan sols per accelerar el procés de codecisió d'aquesta directiva, car han passat ja molts mesos d'ençà de l'acord polític sense que s'adopti (i encara que s'adoptés la setmana vinent, 8 mesos entre acord polític i posició comuna no és pas agilitat). A més a més que el Consell adopti un text contrari al Parlament Europeu només escurçaria aquesta primera lectura, però faria més llargues i difícils les següents i per tant enlentiria la legislació.

Per això, tenir la valentia de corregir el text al Consell, que és on hi ha el problema, seria el més democràtic i eficient. Potser no s'ha fet mai, o gairebé mai, però esperem que les circumstàncies d'aquesta directiva tampoc s'hagin donat mai. En qualsevol cas, no seria mala idea sentar el precedent d'usar totes les possibilitats legals per renegociar textos en cas d'oposició pel Parlament Europeu i prou parlaments o governs dels estats membres com per a que en el moment de l'adopció de la posició comuna no hi hagi ja la majoria necessària.

Si el Consell adopta el text actual la setmana vinent, o després dels ajornaments que sigui, hi ha diverses possibilitats:

Per tant si el Parlament segueix ferm en la seva posició el Consell, en entestar-se a adoptar una posició comuna sense la majoria necessària d'estats membres a favor, només aconseguiria un tràmit més llarg i/o l'abandonament de la directiva.

Per això:

En particular, la renegociació al Consell ha de buscar arreglar moltes de les mancances del text de maig, en la majoria de casos agafant les esmenes encertades del Parlament Europeu[19] per acostar posicions[20]:

Si volem assolir els objectius de Lisboa de liderar l'economia del coneixement, evitar que el sector informàtic públic i privat quedi dominat per monopolis i oligopolis extraeuropeus, garantir una infraestructura informàtica eficient i innovadora a les nostres empreses i ciutadans, i preservar la llibertat d'expressió, el dret a la informació i els drets dels programadors i altres autors a la seva obra cal que els governs dels estats membres valorin més els principis democràtics i les possibilitats legals que la tradició diplomàtica del Consell.

Perquè els ciutadans de la UE que aquests 40 dies hem agraït a Marcinski la seva intervenció podem agrair demà als qui enviem a Brussel·les que vetllin lleialment pels nostres interessos i representin democràticament la nostra voluntat, amb constitució Europea, tractat de Niça, o el que decidim, cal que el Consell faci un altre cop d'ull a aquesta directiva.

30 de gener de 2005

Comisiones Obreras ( http://www.ccoo.es )
Hispalinux ( http://www.hispalinux.es )
Asociación de Internautas ( http://www.internautas.org )
Proinnova ( http://proinnova.hispalinux.es )
Libro Blanco Sobre el Software Libre en España (http://www.libroblanco.com )
Càtedra de Programari Lliure de la Universitat Politècnica de Catalunya
Caliu ( http://www.caliu.info, http://patents.caliu.info )

Referències

[1] Norbert Bollow va començar abans de Nadal des de Suïssa aquesta campanya d'agraïment al ministre polonès responsable de l'ajornament de desembre.
http://thankpoland.info/

[2] Ajornaments de la directiva
http://lists.debian.org/debian-user-catalan/2004/12/msg00100.html
http://kwiki.ffii.org/Cons041221En

http://proinnova.hispalinux.es/notas-prensa/nota-038.html

http://lists.debian.org/debian-user-catalan/2005/01/msg00177.html
http://kwiki.ffii.org/Fish050124En

http://barrapunto.com/article.pl?sid=05/01/24/136256

[3] Petició d'Eurolinux per a una Europa lliure de patents de programari
http://petition.eurolinux.org/

[4] versió del consell del 18 de maig de 2004 de la directiva
http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st09/st09713.en04.pdf

[5] A Alemanya una moció conjunta dels 4 grups parlamentaris s'ha aprovat per unanimitat en comissió i està pendent del plenari. http://www.heise.de/newsticker/meldung/55568
http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,39170869,00.htm

moció unànime presentada al Bundestag traduïda al català
http://www.tinet.org/~xdrudis/Patents/bundestag/BUndestag-motion.ca.2.html

http://www.tinet.org/~xdrudis/Patents/bundestag/BUndestag-motion.ca.2.pdf

http://www.tinet.org/~xdrudis/Patents/bundestag/BUndestag-motion.ca.2.sxw

[6] Posició del Parlament polonès
http://kwiki.ffii.org/Cosac050121En

Posició del govern polonès
http://kwiki.ffii.org/Cons0501FishPolandEn

[7] El Parlament Holandès ha acusat el seu ministre de desinformar-lo i li ha demanat abstenir-se en el futur al Consell, després que el ministre votés si el maig de 2004
http://kwiki.ffii.org/?NlVote040701En

http://kwiki.ffii.org/?SwpatnlEn

[8] El partit socialdemòcrata danès demana ajornament.
http://kwiki.ffii.org/Buksti0501En

[9] Més informació sobre el debat al Parlament Europeu sobre si reiniciar la directiva
http://kwiki.ffii.org/Juri0501En

http://swpat.ffii.org/log/05/restart01/index.en.html

[10] Declaracions unilaterals presentades al Consell
http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st16/st16120-ad01.en04.pdf

[11] Sobre la votació al maig
http://register.consilium.eu.int/pdf/en/04/st16/st16120.en04.pdf

http://lists.debian.org/debian-user-catalan/2004/12/msg00007.html

[12] Una mica més d'informació sobre el funcionament del Consell a
http://kwiki.ffii.org/ConsReversEn

http://kwiki.ffii.org/VrijschriftHowto040817En

http://patents.caliu.info/codecisio.html

[13] Informe legal sobre la possibilitat de canviar un acord polític abans d'adoptar la posició comuna, coordinat pel Dr. Luis Fajardo López http://fajardolopez.com/Informaciones

http://fajardolopez.com/informes/Fajardolopez.com_18th-May-EU-Council-voting.pdf
http://fajardolopez.com/informes/low-res_Fajardolopez.com_18th-May-EU-Council-voting.pdf

http://swpat.ffii.org/papers/fajardo0406/fajardo0406.pdf

Opinions del Dr. Karl-Friedrich Lenz, professor de dret europeu
http://k.lenz.name/LB/archives/000984.html

http://k.lenz.name/LB/archives/000969.html
http://k.lenz.name/LB/archives/000968.html

http://k.lenz.name/LB/archives/000967.html

http://k.lenz.name/LB/archives/000966.html

[14] A la votació del maig Polònia es va abstenir i la van comptar com "si", a Dinamarca li van arrancar un si en un diàleg ridícul amb la presidència, el comissari Bolkestein va presentar canvis insignificants com si tinguessin algun efecte sobre el que es permetia patentar i força estats van votar contra el que havien declarat prèviament a l'opinió pública. En concret el parlament holandès va acusar el seu govern d'haver-lo mal informat i el govern va al·legar problemes al processador de textos, i el govern hongarès es va excusar amb una màquina de fax que no anava bé.
http://swpat.ffii.org/letters/cons0406/repr/index.en.html

[15] La ministra de Justícia alemanya Brigitte Zypries diu que el text de maig és millorable
http://kwiki.ffii.org/Zypries041221En

[16] L'alcalde de Munic demana renegociar el text de maig al Consell
http://kwiki.ffii.org/Ude041222En

[17] Un diputat conservador alemany critica la ministra de justícia socialdemòcrata per no renegociar el text com va dir. http://www.heise.de/english/newsticker/news/55414

[18] Petició de renegociar el text del Consell
http://swpat.ffii.org/letters/cons0406/index.es.html

[19] directiva esmenada pel Parlament Europeu http://www3.europarl.eu.int/omk/omnsapir.so/pv2?PRG=DOCPV&APP=PV2&DATE=240903&DATEF=030924&TPV=PROV&TYPEF=TITRE&POS=1&SDOCTA=2&TXTLST=2&Type_Doc=ANNEX&PrgPrev=PRG@TITRE|APP@PV2|TYPEF@TITRE|YEAR@03|Find@*inventions|FILE@BIBLIO03|PLAGE@1&LANGUE=EN

[20] Diferències entre la versió de directiva del Consell i la del Parlament. Explicació dels canvis
http://swpat.ffii.org/papers/europarl0309/cons0401/tab/index.en.html

http://swpat.ffii.org/papers/europarl0309/cons0401/index.en.html

http://swpat.ffii.org/letters/cons0406/text/index.en.html

http://patents.caliu.info/nota20040518.html

[21] El partit socialdemòcrata austríac demana renegociació
http://kwiki.ffii.org/Spoe041201En

$Id: puntB.html,v 1.1 2005/02/01 18:54:30 xdrudis Exp $