Nettiqueta de <PARLEM>

Normes bàsiques de comportament a <PARLEM>

 1. La llista de correu <PARLEM> es va crear per parlar sobre qualsevol cosa que no sigui especifica de les altres llistes

 2. No envieu arxius (fotos, sons) no sol·licitats: és millor deixar-los en algun servidor FTP o a la WWW i indicar on poden aconseguir-se (o dir que qui hi estigui interessat ho pot sol·licitar per e-mail privat). Si cal algun tipus de programa o plug-in per a accedir/usar/descomprimir aquests arxius, indiqueu-ho en el missatge, si és possible amb la indicació del lloc on es pot aconseguir.

 3. No envieu correu amb text formatejat, ja sigui amb 'Exchange', 'Eudora' o 'Netscape'. Cada programa utilitza el seu propi sistema deformat i als que no utilitzin el vostre mateix programa només els arribaran escombraries. Envieu els missatges en mode text.

 4. Eviteu robots, filtres, assistents i qualsevol altra mena d'automatismes en el vostre programa de correu electrònic o servidor que provoqui missatges de resposta automàtics dirigits a la llista... moltes persones rebran aquests missatges! (I poden enfadar-se).

 5. No copieu al complet les cites (quotes > ) de missatges anteriors, sino solament allò essencial (una o poques línies, sense capçaleres) que serveixin per fer simplement referència al que es respon. Rarament és necessari citar totes les línies de l'original. Citar línies clau és efectiu; citar més del compte és repetitiu i avorrit. Cal corregir el programa de correu que feu servir si ho fa automàticament. I evitar també les cites quilomètriques per dir "Si, molt bé, hi estic d'acord!".

 6. Al final de cada missatge escriviu el vostre nom i adreça electrònica; a molts sistemes, la vostra adreça no es veurà clarament en el camp "From". Si feu servir signatures, procureu que no tinguin més de cinc línies de longitud; però firmeu amb el vostre nom, no escriviu amb pseudònim. No afegiu llargues signatures a les cartes; hi ha persones que paguen pel seu correu segons els missatges que reben, i tot i que poden trobar bé el cos del missatge, potser no aprecien signatures llargues i capritxoses amb art ASCII o ofertes filosòfiques.

 7. Feu servir noms significatius en els "temes" dels missatges, canviant-los si canvieu de tema a la xerrada. Molts usuaris d'Internet reben molts missatges cada dia, i alguns són selectius a l'hora de llegir.

 8. Eviteu les consultes en aquesta llista sobre qüestions que poden tractar-se en altres llistes de Tinet.

 9. No envieu publicitat o anuncis a la llista, i tampoc no la feu servir per intercanviar programes piratejats (ens comprometeu a tots).

 10. Per fer proves existeix la llista <TEST>; no ho feu en aquesta a no ser que vulgueu verificar que els missatges que envieu arriben correctament als altres (en aquest cas, indiqueu-ho ben clar).

 11. Si algú s'equivoca en alguna cosa (ha enviat tres cops el mateix mail, n'ha enviat un en blanc o a mitges), no el recrimineu; penseu que també us podeu equivocar.

 12. No recrimineu ningú públicament; si cal recriminar algú perquè no segueix les normes, feu-ho per e-mail privat.

 13. Eviteu entrar en discussions acalorades en termes grollers.

 14. No ho escriviu TOT EN MAJÚSCULES. A Internet, això equival a "estar cridant".

 15. Eviteu paràgrafs llargs que omplin la pantalla. Escriviu paràgrafs més curts, separeu-los amb línies en blanc i entreu el començament de cada paràgraf.

 16. No oblideu mai que a l'altre costat del teclat hi ha altres persones; sigueu sempre correctes i seguiu les normes elementals de respecte quan expresseu les vostres idees.

 17. No assumiu mai que el vostre correu és privat; pot ser que altres persones puguin accedir al vostre correu. No envieu mai res que nous agradaria veure l'endemà publicat al diari amb el vostre nom a tota pàgina.

 18. No doneu mai detalls personals, com ara adreces o números de telèfon, a algú que conegueu només a través d'e-mail. Poden no ser qui sembla que són.

 19. Procurar tenir el rellotge de l'ordinador a l'hora i dia correctes per tal de poder identificar els missatges més nous dels antics.

©Voluntaris de Tinet
8 de desembre de 1997
[Home Tinet] [Nettiquetes]