TIL.LER

Família: Tiliàcies

Espècie: Tilia platyphollos Scop. i Tilia cordata Mill.

Sinònims: Tell , tell de fulla petita ( T.cordata ) , Tell de fulla gran ( T.platyfollos ). Tilo (castellà) ,lime (anglès), tilleul (francès)

Distribució: Centre, Oest i sur d'Europa, es molt corrent als pobles com a ornamental.

Part usada: Inflorescències i les seves bràctees dessecades.

Característiques morfològiques: Arbre de gran port amb un fullatge molt espès que dona una ombra espessa per lo que s'utilitza molt com a ornamental en parcs i jardins Flors blanques o groguenques agrupades en cimes amb 2-5 flors en T.platyphyllos i 5-10 en T.cordata, el peduncle de la cima es troba soldat a una llarga bràctea membranosa ( la bràctea es més llarga en T.platyphyllos. Calze de cinc sèpals lliures, corol·la de cinc pètals amb nombrosos estams lliures .T. platyphyllos té fulles grans en forma de cor amb els costats desiguals a la base i amb pèls blancs als nervis del revers i T.cordata té les fulles més petites i els nervis del revers no son tan pronunciats i tenen els pèls rossos , però tenen unes virtuts similars.

Composició química:

Falsificacions: Amb T.tomentosa Moench. Que té diferent olor i sabor ja que tenen menys quantitat de tanins i més de Mucílags.¡, a més les fulles son blanques al revers

Recol·lecció: S'agafen les que s'acaben d'obrir i si pot ser sense la bràctea , encara que a vegades es convenient agafar-la perquè es un indicatiu de la droga. Les flors es sequen ràpidament al sol i al aire lliure.

Conservació: Una mala dessecació enfosqueix les flors i una recol·lecció tardana dóna flors fecundades amb menor proporció d'essència. Son fàcilment atacades per insectes.

Anàlisis microscòpiques de les pólvores: Tenen un color marró clar. Amb tricomes llargs ò estrellats, i els grans de pol·len tetragonals tricolpats.

Acció: Sedant, espasmolític, diürètic lleu, estomacal (disminueix l'acidesa gàstrica) i lleuger vasodilatador i hipotensor.

Indicacions: Nerviosisme , constipats, disminueix la tos irritativa, insomni, indigestió.
Dosi:

Contraindicacions: No prendre en casos de problemes de cor.