NABIU

Família: Ericàcies

Espècie: Vaccinum myrtillus L.

Sinònims: mirtil, avajó , nadiu, naió, nibixera( català ) ; aràndano, mirtilo ( castellà) bleberry ( anglès) myrtille ( frances)

Distribució: Nord-est i centre de la península, quasi tot Europa, Àsia menor, Caucàs.

Característiques: Es una mata baixa que te les rames llenyoses rastreres per sota de la fullaraca o de la molsa i de tant en tant treu unes rametes, fulles el·líptiques i dentades .El fruit es una baia redona de 5-7 mm. De color negre-blau i amb una corona , es de gust agre - dolç .

Part usada: Fulles i les baies dessecades.

Recol·lecció: Quant la planta ja està totalment desarrollada per allà el mes de juny s'agafen les fulles i per al més d'agost, setembre les baies, que es quant ja son de color blau-negre. Les fulles es sequen ràpidament, i les baies es poden menjar directament a l'hora de collir-les. Afegint sucre a les baies es pot preparar melmelades o si es deixa fermentar es prepara el vi.

Composició química:

Fulles:

Baies:

Accions:

Fulles: Hipoglucemiant, antifúngica, antisèptica urinària.

Baies: Astringent, antidiarreica, hemorroides, antisèptica intestinal, pancreàtica, acció vitamínica P, augmenta la velocitat de regeneració de la porpra retiniana

Indicacions:

Fulles: Hiperglucemiant, diabetes lleugera, gota, reuma ,diarrea.

Baies: Diarrea, hemorroides, angiopatíes diabètiques, prevenció de la trombosii l'arteriosclerosi, en medicina ocular per miopia evolutiva, retinopatíes, millora la visibilitat nocturna).

Falsificacions: Fulles amb v.vitis-idaea

Baies amb v.uliginosum (nabiu negre)

Identificació: per analisi microcòpica de les pólvores i per cromatografia.

Conservació: Llarga, en recipient hermètic i opac.

Dosi:

Baies:

Fulles:

Efectes secundaris: Astringència ( tota la planta te tanins ) . L'abús de nabiu pot donar intoxicacions degut a l'hidroquinona ( pèrdua de pes , formació de metahomoglobina, icterícia). Però a dosis terapèutiques no suposen cap risc.

El fruit no te efectes tòxics