TARRAGONA/VIEQUES

La Marina dels EUA marxa de Vieques!!

notícia des de Vieques:
¡Sí, se fue la marina!
Vieques, PR – Mientras hoy millones de personas en todo el mundo celebraban el día internacional de los trabajadores, Vieques y Puerto Rico tenían una razón adicional para hacerlo: la salida de la marina de guerra de los Estados Unidos del territorio viequense.

Demostrando que todavía queda esperanza para los que creemos que el mundo puede ser un mejor lugar para vivir, los viequenses celebraban a todo lo alto esta victoria. Y hubo de todo en la celebración: marchas, consignas, música, y la mejor despedida que se les podía dar a los militares: la destrucción de los últimos vestigios de su presencia en Vieques.

Hoy vemos como la lucha concertada, heterogénea y militante de un pueblo –con la desobediencia civil como motor fundamental- puede vencer hasta el enemigo quizás más poderoso del mundo: la marina imperialista estadounidense.

Luego de resistir 68 años de abusos e injusticias, en la madrugada de hoy miles de personas penetraron a los predios del Campamento García a las 12:01 AM, hora en que formalmente la marina perdía jurisdicción sobre esos terrenos. Fueron muchos los años de lucha, y la indignación acumulada por el pueblo viequense tenía que expresarse más allá de marchas y concentraciones. Y lo hizo.

Mientras había una tarima repleta de políticos del Partido Popular- incluyendo a la gobernadora de Puerto Rico Sila María Calderón- una gran cantidad de manifestantes arrancaron la verja que separaba al campamento del área civil y se adentraron al mismo. Más adelante, la multitud derrumbó a marronazos el puesto de seguridad militar que
quedaba a la entrada del campamento.

También aparecieron varios vehículos militares, incluyendo uno remolcando una embarcación, que fueron destruidos y quemados. Acto seguido, la gobernadora dijo desde la tarima que "estas personas que cometen actos de violencia están violando la ley", expresiones que fueron recibidas con un sonoro abucheo por las miles de personas que
se encontraban el lugar, no quedándole más remedio que salir con el rabo entre las patas de Vieques.

A las 11:00 AM partió una marcha desde el pueblo hasta la entrada del campamento García. Participaron miles de personas que al final de la misma escucharon varios discursos dados por el liderato viequense y políticos del país.

Hoy el pueblo viequense celebra la retirada de la marina, pero mañana comienza una nueva fase en esta lucha: el que los federales limpien los terrenos contaminados y el que los terrenos pasen a manos del pueblo viequense, y no al Servicio Federal de Pesca y Vida Silvestre, agencia que ha sido cómplice histórico de las barbaridades de la
marina. La victoria de hoy es ejemplo e impulso para las luchas de mañana.

un record als morts pel càncer


30 de maig a la nit - a terra les tanques


Fora la marina dels EUA!


explosió d'alegria


1 de maig - Vieques lliure!


sense paraules

aquesta part de la pàgina ja és arxiu i record (a veure quan arxivem les referències a Tarragona).

CONVOCATÒRIA DE MAIL ART

     NO a la intervenció militar a Vieques i Tarragona!

El Col·lectiu internacional AUMA (Acción Urgente Mail Art) i el Col·lectiu "Tarragona, Patrimoni de la Pau" han agermanat els seus esforços contra la presència militar de la Marina dels EE.UU a l’illa de Vieques (Puerto Rico) i  les maniobres  dels vaixells de guerra de l’OTAN a Tarragona..

Vieques es una illa de Puerto Rico utilitzada per l’Armada dels EE.UU. com a camp d’entrenament militar durant seixanta anys; amb el resultat  de terrenys contaminats, una alta incidència de càncer i un denigrant subdesenvolupament entre la població.

Tarragona, es una bonica i antiga ciutat de la Mediterrània, declarada Patrimoni de la Humanitat per l’ONU. El Port de Tarragona i, per tant, la ciutat, es veuen militaritzats per successives estades de vaixells de guerra de la VI Flota dels EE.UU. i de l’OTAN, malgrat les continues protestes i mostres de rebuig de diferents col·lectius ciutadans.

Per aquest motiu, estem convocant tots els mail artistes, poetes visuals i qualsevol persona que es vulgui solidaritzar amb aquesta causa per tal que enviin els seus treballs creatius el més aviat possible, amb la finalitat de sensibilitzar l’opinió pública mundial i exigir l’acabament immediat de qualsevol intervenció militar en els llos esmentats.

Amb el conjunt de treballs es farà una exposició a la xarxa Internet, així com en espais físics de Tarragona i Vieques, que es determinaran en dates properes. També se’n farà arribar còpies a les autoritats i centres de poder dels països involucrats.

Característiques de les obres :
Format: DIN A4
Data recepció d’obres:  oberta
Tècnica lliure (però amb format bidimensional)
Documentació a tots els participants i informació actualitzada a Internet.
Envíar els treballs a:
AUMA/ Elias Adasme
Calle Georgetown 1009
Urb. University Gardens
San Juan, Puerto Rico 00927-4822

PER MES INFORMACIÓ SOBRE LA LLUITA CONTRA LA MILITARITZACIÓ DE  VIEQUES/TARRAGONA
veure les següents informacions i/o visitar
http://www.geocities.com/adasme.geo/ArteCorreo/ViequesExpo.html
http://www.tinet.org/~tgnapau

PÀGINA SOBRE LA CONVOCATÒRIA
convocatòria, novetats, exposició obres...


PAU PER A VIEQUES

Vieques és una illa de Puerto Rico que, des de 1941, és utilitzada per la marina de guerra dels EE.UU. com a camp de tir i entrenament. 
Fins avui, més de 60 anys de bombardeigs continus que han deixat terrenys contaminats, una alta incidència de càncer i un denigrant subdesenvolupament a tots els nivells, perquè, encara que sembli difícil de creure, Vieques està habitada i la població ha estat “reubicada” enmig dels dos extrems de l’illa, àrees en les quals la marina practica amb tot tipus de munició: bombes d’alt calíbre, napalm, agent mostassa (utilitzat al Vietnam) i bales revestides d’urani.A més la marina lloga o cedeix els terrenys a altres institucions militars com el Pentàgon i a exèrcits d’altres països latinoamericans i europeus.
De Vieques va sortir la invasió a la República Dominicana, l’any 1965; la invasió de Granada i Panamà, els anys 80; les tropes pel Golf Pèrsic, l’any 1991, i els avions que bombardejaren Sèrbia el 1999.
Però el poble de Vieques i la gran majoria dels porto-riquenys van dit Prou!. L’abril de 1999, una bomba de la marina matà el viequenc David Sanes i des de llavors la lluita per fer fora la marina dels EE.UU. i de l’OTAN de Vieques ha adquirit més empenta. 
Durant un any, centenars de “desobedients civils”, incloent-hi líders polítics, religiosos i comunitaris, han ocupat, pacíficament, els terrenys restringits i han fet front a les autoritats del EE.UU. exigint el que per dret natural i moral els correspon: Pau per Vieques!.
El 4 de maig de 2000, el Govern dels EE.UU., en flagrant violació dels drets humans i civils dels ciutadans, procedí a desallotjar els campaments, arrestant els desobedients civils, per permetre a la marina que continués les seves pràctiques bèl·liques. 

MILITARITZACIÓ DEL PORT I LA CIUTAT DE TARRAGONA

   España desempeñaria el papel de bastión de la defensa occidental mejor de lo que lo haria Francia” General Franco, 1947, en el transcurs d’una entrevista al corresponsal de l’International New Service.
 L'any 1949 es va crear l’Aliança Atlàntica, notablement interessada per la península ibèrica i, sobretot, per les illes Canàries i Balears.
A partir de 1953, amb la signatura d’un pacte entre Espanya i els EE.UU, Espanya s’incorpora a la “defensa” del bloc occidental permetent la utilització i manteniment de les bases de Torrejon, Saragossa, Moron y Rota.
El mes de juny de 1982 el govern espanyol incorpora Espanya a l’OTAN i l’any 1986 es celebrà un manipulat Referendum.
Entre 1998 i 1999 visiten Tarragona diferents vaixells de guerra de la VI Flota dels EE.UU. i de l’OTAN entre  l’entusiasme de les autoritats locals -pels suposats beneficis econòmics- i de part de la població, encisada en poder veure i ensenyar als seus fills aquelles meravelles tecnològiques.
L’alcalde de la ciutat i el president de l’Autoritat portuària arribaran a viatjar a Washington per demanar que Tarragona (ciutat declarada per l’ONU Patrimoni de la Humanitat) pugui acollir habitualment vaixells de guerra de la VI Flota dels EE.UU. i de l’OTAN.
A banda d’altres visites i utilitzacions, maig i juny d’enguany esdevenen un nou pas endavant en la militarització del port i la ciutat al acollir un campament per rebre materials militars per les maniobres de l’OTAN “Dynamic Mix”

AU MA + Gom@

AU MA + Gom@ és una organització independent, horitzontal i no jeràrquica, d’artistes especialitzats en el mail art, que des de diferents països en dos continents (Europa i Amèrica) treballa en la defensa dels Drets Humans, la denúncia i la solució de problemes socials i ecològics.
A Tarragona, Taller del Sol, primer, i AU MA, després, han col·laborat amb els moviments socials organitzant convocatòries de mail art, en solidaritat amb el poble de Bòsnia i contra la pena de mort, respectivament. 
Un dels membres de AU MA, Elias Adasme, viu a Puerto Rico.
Entre les múltiples accions de suport a la població de Vieques en la seva lluita, AU MA va fer una crida URGENT a tots els artistes, mail artistes, poetes visuals i a tothom que es solidaritzes amb aquesta causa, per participar en una gran remesa de postals d’art dirigides al President dels EE.UU., amb la intenció de fer-li sentir la indignació del món per la injustícia que pateixen els habitants de l’illa i el poble de Puerto Rico, en general.
La convocatòria es va fer sota el lema:PAU PER A VIEQUES! 

TARRAGONA, PATRIMONI DE LA PAU

Sota el lema “Per la pau... no a l’OTAN” es desenvolupa a Tarragona, entre el 13/12/1981 i el 19/06/1982, la concentració/moviment anomenada “Silenci per la pau”.
L’objecció de consciència, la insubmissió al servei militar, la lluita contra les bases militars, el referendum sobre l’OTAN, la guerra del Golf o el genocidi de Bósnia, entre d’altres,  ocasionen altres accions per la pau.
Entre les accions indicades Tarragona compta amb  experiència important en la convocatòria d’accions de mail-art: (“Sarajevo, ferida oberta”, contra la pena de mort...).
Entre 1998 i 1999 el moviment antimilitarista convoca noves accions (jornades, recital poètic, manifestació...), aquest cop contra la presència de vaixells de guerra en el Port de la Ciutat i com a Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau (formada per entitats cíviques, socials, polítiques i ciutadanes). Des de febrer de 2001, cada primer diumenge de mes, sense interrupció, la Coordinadora convoca “Paraules per la Pau”. Una concentració que mostra el nostre rebuig a la presència de vaixells de guerra en el Port de Tarragona mitjançant la creació d’un espai d’art i de pau. 

ACCIÓ URGENT MAIL ART

"SOLIDARITAT AMB ROBERT RABÍN I ELS DESOBEDIENTS CIVILS DE VIEQUES"


Pel seu destacat activisme en la lluita contra la presència de la Marina dels EE.UU. a Vieques, el líder comunitari Robert Rabín compleix condemna fins el 7 d’octubre de 2002 a la Presó Federal de San Juan, Puerto Rico.
En semblant siutació es troben desenes de desobedients civils que han entrat en els terrenys restringits de la Marina, buscant, amb la seva  acció,  que s’aturin les maniobres d’aquest cos militar.

Fem-los arribar el nostre suport i solidaritat, enviant-los una postal creativa al seu lloc de reclusió. No oblidem utilitzar el lema
"Paz para Vieques".


Característiques de les obres:
Format: tarja postal
Data recepció d’obres: 5/10/2002
Documentació a tothom
Organitza: Col·lectiu AUMA 
(Acción Urgente Mail Art)
Envíeu les postals a:
Robert Rabín 20374-069
MDC Guaynabo
PO Box 2147 
San Juan, Puerto Rico
00922-2147

Un cop alliberat Robert Rabín, el 7 de octubre de 2002, s’organitzarà una exposició a Vieques, i difosa per Internet amb totes les postals envíades.

CÒPIA I DIFON, SI ET PLAU


Tornar a la pàgina principa