Comunicat de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau.


Des de la plataforma Tarragona Patrimoni de la Pau, coordinadora que aplega trenta-dues entitats de la ciutat de Tarragona, volem donar la nostra opinió sobre els recents incidents que estan omplint les portades dels mitjans informatius en els darrers dies.

1r.- Volem manifestar la nostra més enèrgica repulsa als atemptats del passat 11 de setembre a Washington i Nova York, per part de terroristes suïcides contra la població civil, amb un balanç de víctimes encara no determinat però altíssim. L’assassinat indiscriminat de civils no pot ser moneda de canvi per a res. NO hi ha motiu que justifiqui posar en el punt de mira la població civil.

2n.- Cal manifestar, però, la nostra preocupació perquè, desafortunadament, les noticies, imatges, portades dels mitjans informatius... no sembla que estiguin creant una atmòsfera adreçada a la necessària recerca de justicia, amb serenitat i la pertinent reflexió, sinó de venjança i represàlia. Si hi ha algun incendi no sembla que posar-hi més llenya sigui la solució per apagar-lo. En aquest sentit cal recordar que la nostra ciutat  és port de pas dels vaixells de guerra dels Estats Units i l’OTAN.

3r.- Denunciem les darreres declaracions de l’alcalde Joan Miquel Nadal en el sentit d’assegurar públicament que Tarragona continuarà acollint vaixells de guerra. Li recordem que la ciutat de Reus ha aprovat, fa poc, una resolució demanant la no utilització militar del seu aeroport. Creiem que Tarragona hauria de ser un port de pau i un exemple de cultura no bèl.lica. Per això, entenem que la pau necessita de mecanismes complexos i difícils de convertir-se en espectacle, però molt més rendibles socialment i humanament

4t.- A més,  en una situació com aquesta –prebèl.lica i cada dia més dirigida a una guerra oberta- Tarragona es converteix en un objectiu militar de primer ordre. Les centrals nuclears pròximes i el complex petroquímic, tot i establir "mesures de seguretat especials" per tranquil.litzar la població, són potencialment una bomba mortal per a totes les persones que vivim tant a Tarragona com a les localitats del voltant (Ascó, Vandellòs, Reus, la Pobla de Mafumet, el Morell...).

5è.- Finalment, demanem al Sr. Nadal que rectifiqui públicament les seves declaracions atès que la "nostra" civilització no està "cinc-cents anys per davant" de ningú. El desenvolupament no es pot comptar només en termes econòmics i tècnics. No es pot simplificar; identificar l´Islam amb l´integrisme musulmà seria com identificar el cristianisme amb l´integrisme de Lefevre o del Palmar de Troya. Un representant amb un càrrec tan important com el Sr. Nadal no pot criminalitzar d’aquesta manera una religió que no és la seva i tots els que la segueixen sense més, perquè això seria xenofòbia i no creiem que l’alcalde de Tarragona sigui un xenòfob.

                                                                        Tarragona, 14 de setembre de 2001
 

Tornar a la pàgina principa Volver a la página principal