Caront era el barquer de llacuna Estigia, situada al submón. Era l'encarregat de transportar les ànimes d'un costat de la vora a l'altre costat, que després serien jutjades.

Caront només transportava els difunts que se'ls havia enterrat amb un óbol sota la llengua, que servia per pagar a Caront. Aquells que no tenien per pagar a Caront estaven condemnats a romandre a la vora eternament, encara que a vegades es diu que, estaven condemnats a romandre 100 anys i que després Caront accedia a portar-los. Normalment escollia els difunts segons el nombre de monedes que tenien els difunts que variaba entre 1 o 3 óbols.

Segons Virgili en el llibre de l'Eneida, Caront es situava a l'Estigia, mentre que en altres fonts com per exemple Pausànias o posteriorment Dante, el riu on es situava el barquer era l'Aqueront. Caront era fill de Érebo i Nix.

PERSONATGES MITOLOGICS RELACIONATS AMB CARONT

-Heràcles va obligar a Caront traspasar l'Aqueront dos cops, tant l'anada com la tornada, amb la seva força. Caront va ser empresonat un any com a càstig per no fer-li pagar a Heràcles el tribut que havien de pagar els vius. Aquest tribut era una branca d'or, que la poseïa la sibila de Cumas.

-Eneas descendí als inferns i va traspasar l'Aqueront acompanyat de la sibila de Cumas.

-Orfeu també va travessar l'Aqueront dos cops encantant amb la seva música a Caront perque el transportès.

PERSONATGES PSICOPOMPOS EN ALTRES MITOLOGIES

Els personatges psicopompos, són èssers que tenen com a proposit guiar les ànimes dels difunts a l'altre món.

Com Caront a la mitologia grega, existeixen altres personatges similars en altres mitologies.

-Uns personatges similars, són cuatre balenes en la cultura xilena, representades com ancianes que transporten les ànimes dels difunts. Aquests èssers transporten les ànimes en la posta del sol cap a la Illa de Moche, i desde l'illa parteixen cap a terres llunyanes de l'Occident. Semblant a Caront, també s'havia de pagar un tribut a aquestos personatges psicopompos. El tribut eren unes llanques (pedres de color turquesa) que es deixaven al costat del difunt per pagar-les com a tribut una vegada fossin morts.

-En canvi en una altra regió de Xile, existeix un barquer similar a Caront anomenat Tempilcahue que transporta les ànimes d'una banda a l'altra i que a més cobra un benefici extra si el difunt era acompanyat en el tranport per un animal, en general, un cavall o un gos.