SIURANA - A dalt del cim


Siurana es com la Cartoixa d'Escaladei o com el vi dels costers, un simbol del Priorat. Forma part de l'essencia de la comarca, d'allo que la identifica, com el Montsant.
Situada a 737 metres d'alçada, que semblen multiplicar-se al apropar-se als penyassegats que la delimiten i que segons la llegenda, per un dels quals es va llençar la Reina Mora, abans de caure pressonera de les tropes cristianes. 
Qui no sapiga que es un penyassegat, una altura, un espai, un cingle, esta obligat a visitar Siurana
Al peu de Siurana, es pot veure tot el Panta del riu del Siurana, amb les seves aigues clares i tranquiles.
Siurana sempre ha estat habitada, encara que avui en dia per molt poques families, tant sols 5 families, unes 13 persones, que hi viuen tot l'any. Els caps de setmana i els estius, unes quantes mes. 
El poble i totes les persones vinculades a Siurana, recorden al que fou Alcalde durant molts anys, En Genaro Martorell, per la seva tasca i entusiasme per conservar i millorar Siurana.
Sols des de finals del 1996, Siurana ja te per fi una carretera per a poder-hi accedir amb vehicles.
Els principals adictes de Siurana, son els escaladors, que vinguts d'arreu del mon, reconeixen en aquests muntanyes unes de les millors zones per a fer escalada. 
Siurana se'ns presenta com un lloc ideal per a descansar i oblidar.

Cal visitar l'església Romànica (segle XII) dedicada a Santa Maria (coneguda com la Mare de Deu de Siurana, o Mare de Deu de l'aigua), d'una sola nau, volta apuntada i absis semi-circular llis a l'exterior. El campanar es de planta quadrada i coberta piramidal. L'autentica imatge Romanica de l'esglesia, va ser robada una nit tempestuosa del any 1979, juntament amb dos retaules provinents de la Cartoixa d'Scala Dei i tres plafons del Retaule Barroc central. 
Siurana va ser l'ultim reducte sarrai a Catalunya, abans de ser conquerida per les tropes cristianes de Ramon Berenguer IV.

Siurana, com tots els pobles del Priorat, es replena d'encisadores llegendes. Potser la mes coneguda es la de la Reina Mora, que als voltants de l'any 1.153, i abans de ser entregada als cristians, va preferir morir llençant-se per un penyassegat, on ara, segons la llegenda, podem observar la petjada del seu cavall que va quedar gravada a la dura roca calcaria. 
Una altra llegenda, es la d'aquell jueu, habitant de Siurana, que davant del llarg setge dels Cristians, l'any 1153, per conquerir el poble en mans del Serrains, va pactar amb els invasors per tal de fecilitar-los l'entrada a la poblacio.
Sempre segons la llegenda, podem veure el seu rostre gravat en una gran pedra que es pot contemplar, des de la Gritella, a 1.093 metres.
Acabala la Reconquesta, el castell de Siurana, construit el segle IX, fou utilitzat com a preso d'alta seguetat, on hi foren empresonats personatges com Carles d'Anjou, Sant Lluis de Tolosa, el Comte Roger Bernat de Foix, o Carles Martell, futur Rei titular d'Hungria.
L'any 1909 s'hi va descobrir un taller de silex amb destrals de pedra polida de l'epoca neolitica. Un jaciment molt ric en materials, encara que no s'hi va trobar rastres de poblacio

Església Romànica del segle XII, declarada Monument Historico-Artistic.
Museu-Arxiu historic de Siurana, a l'antiga Abadia
Ruines del Castell arab, del segle IX.
Salt de la Reina Mora
La Trona (vistes generals espectaculars)


Associació d'Amics, Veins i Propietaris de Siurana
Colla Gengantera i grallers de Siurana
Restaurant Siurana i Restaurant l'Acacia
Refugi Excursionista Ciriac Bonet, construit l'any 1934

Llibre CIURANA escrit per Mn. Ciurana

ESDEVENIMENTS:

Jubileu de Siurana, el 9 de Maig. Festa en que els vilatans de les rodalies imploren tradicionalment a la Mare de Deu de Siurana (Mare de Deu de l'Aigua), sao i bones collites.
Festa Major el 15 d'Agost (Missa, balls, bitlles, xocolatada, estels, gegants, cap grossos, concursos...)


Plana confeccionada per  RAMON PAMIES


PAGINA ANTERIOR