Flaixos per a la història

Des del 1928, any de la fundació de l'Associació Pessebrista de Tarragona, han estat molts els esdeveniments tarragonins que han comptat amb la participació d'aquesta entitat i d'altres que han estimat el pessebrisme.
En aquest apartat i de forma periòdica s'afegeixen notícies sobre: activitats, exposicions, concursos, acords, excursions, congressos, etc, que s'han fet al llarg dels anys i que ens permeten conèixer millor la història del pessebrisme a la nostra ciutat.

 

Darrer flaix    
Desembre de 1986

Exposició de diorames a la catedral

Durant les festes de Nadal de 1986 l'Associació Pessebrista de Tarragona va organitzar una exposició de diorames realitzats per diferents membres de l'associació. La mostra, que es trobava a la nau central de la Seu tarragonina, estava formada per quatre cubs que a la vegada contenien quatre diorames cadascun. Al centre del conjunt es podia veure una imatge d'un Nen Jesús.

 

 

* * * * *

 

   

30 d'abril 1967

"V Asamblea Nacional Pesebrista"

Del 30 d'abril al 4 de maig de 1967 , Tarragona va acollir la "V Asamblea Nacional Pesebrista". El programa de la trobada estava format, a més de la pròpia assemble, per tot un seguit d'actes culturals i lúdics, com les visites als monestirs de Santes Creus, Poblet i a altres poblacions de la costa tarragonina. Durant l'acte de cloenda, on es van reuní representants de les associacions pessebristes espanyoles que formaven part de la "Federación Española de Belenismo", es van lliurar premis i plaques a diferents persones. Per part de l'Associació Pessebrista de Tarragona van ser guardonats els socis Manuel Ribes, Ramon Magarolas i Joan Porqueras.


 

* * * * *

 

   
7 de desembre de 1978

"Pessebrisme Tarragoní"

El dia 7 de desembre de 1978, amb motiu del cinquantenari de l'Associació Pessebrista de Tarragona, veia la llum la publicació "Pessebrisme Tarragoní" escrita conjuntament per Mn. Salvador Ramon i Vinyes i el Sr. Jordi Morant i Clanxet. L'edició va anar a càrrec de l'Associació Pessebrista de Tarragona.
En el llibre es fa una síntesi històrica del pessebrisme tarragoní des de meitats del segle XIX fins a l'any 1978. Acaba amb la relació de noms de les persones que van formar part de la Comissió encarregada d'organitzar els actes del cinquantenari. En un apèndix també hi consta el nom dels pessebristes i entitats premiats en els diferents concursos que s'han organitzat.
A l'interior hi ha diferents fotografies de pessebres i a la portada, s'hi pot veure el primer pessebre construït a la Catedral de Tarragona l'any 1969 amb figures dels s. XVIII i XIX.

 

 

Portada del llibre: Pessebrisme Tarragoní

* * * * *

 

   
13 de desembre de 1989

IIa Exposició de Figures de Pessebre

Durant les festes de Nadal de 1989 l'Associació de Comerciants dels carrer Major va organitzar una exposició de figures de pessebre. La mostra que es va muntar als locals de La Caixa del carrer Major 13, va estar assessorada per l'associació "Amics del Pessebre" que a més hi va construir un pessebre popular. A l'acte d'inauguració hi van assistir diferents autoritats, i actuà el Cor Mos Cantars. Aquesta exposició nadalenca era la segona que els comerciants organitzaven i es va seguir fent durant uns quants anys.

 

 

* * * * *

 

   

23 de desembre de 2002

Exposició: El pessebre, testimoni nadalenc de Catalunya

Durant les festes nadalenques del 2002, l'Autoritat Portuària de Tarragona i l'Associació Pessebrista van organitzar al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port tarragoní, l'exposició "El pessebre, testimoni nadalenc de Catalunya".
A la mostra, que es va poder visitar del 23 de desembre fins al 12 de gener, a més d'un pessebre popular de grans dimensions, també s'hi podia veure un conjunt de vitrines amb figures de diferents artistes catalans, i vuit diorames realitzats per socis de l'entitat. També, hi va participar el museu de ceràmica popular de l'Ametlla de Mar aportant una interessant col·lecció de naixements de tot el món.

 

 

Pessebre popular de l'exposició

* * * * *

 

   
21 de desembre de 2006

Diploma de Serveis Distingits a l'APT

El 25 d'abril de 2005 l'Ajuntament de Tarragona va acordar concedir el Diploma de Serveis Distingits a l'Associació Pessebrista de Tarragona. L'acte de lliurament del guardó però, es va celebrar durant les festes nadalenques de l'any següent, concretament el 21 de desembre de 2006.
El Saló de Sessions de l'Ajuntament de la ciutat va ser l'escenari escollit per al lliurament dels Diplomes a un total de 21 persones, empreses i entitats tarragonines. Els diferents premiats van ser presentats pel tinent d'alcalde Sr. Albert Vallvé  i un a un  van recollir el guardó de mans del Sr. Joan Miquel Nadal, alcalde de la ciutat. Per part de l'APT va recollir el diploma el Sr. Eugeni Bosch president l'entitat.