Els Sanromà de Vespella

La meva afició a la Genealogia va néixer a partir d'una reunió de família Sanromà, tots descendents del meu re-besavi Joan Sanromà Sanabras, nascut a Vespella (Tarragonès) el 19-4-1841. El que va començar amb una conversa familiar va esdevenir una afició que m'ha proporcionat moments de recerca inoblidables en diferents arxius i que m'ha fet conéixer molta gent i fer molts amics. A més és una afició sense límit doncs el mateix que he fet amb els Sanromà ho podria fer (i ja he començat a fer-ho) amb tots els milers de rebesavis que han influit en el meu codi genètic...

De moment, per linea paterna, els Sanromà que més directament em toquen són:

Manuel Sanromà Beltran (Tarragona 2-7-1985)
Manuel Sanromà Lucía (Tarragona 9-7-1956) OO Pietat Beltran Campoy
Manuel Sanromà Moncusí (Tarragona 23-4-1923) OO Isabel Lucía Llorente
Manuel Sanromà Estil.les (Valls) OO Catarina Moncusí Solé
Manuel Sanromà Huguet (S. Martí de Provençals) OO Dionisia Estil.les
Joan Sanromà Sanabras (Vespella 19-4-1841) OO Francesca Huguet
Josep Sanromà Llauradó (Vespella 24-11-1806) OO Maria Sanabras
Miquel Sanromà Alegret (Vespella 22-9-1782) OO Rosa Llauradó
Josep Sanromà Ivern (Vespella 3-9-1748) OO Maria Alegret
Rafel Sanromà Bartrolí (Vespella 28-1-1725) OO Maria Ivern
Rafel Sanromà Sanromà (Vespella 23-1-1689) OO Antonia Bartrolí
Joan Sanromà Saltó (Vespella 17-5-1649) OO María Sanromà Plana
Joan Sanromà Blanch (Vespella 9-9-1621) OO Magdalena Saltó
Joan Sanromà (Vespella ca. 1575) OO Esperança Blanch
Francesc Sanromà Socíes?(Vespella ca. 1550) OO Tecla
Joan Sanromà (Vespella ca. 1520 ) OO Joana Socíes?
Bernat Sanromà (Vespella ca.1490) OO
Bernat Sanromà (Vespella ca. 1460) OO

Aquest Bernat Sanromà vivia a Vespella l'any 1497 en que està documentat en el Fogatge d'aquell any que es guarda a l'arxiu de la Corona d'Aragó. Allí es perd la pista i la hipòtesi és que els Sanromà de Vespella provenen dels Sanromà de Tiana, documentats ja al segle XII però és molt difícil poder lligar donat que la documentació de Vespella acaba a començaments segle XVI.

De tota manera m'interessen tots els Sanromà de Vespella, doncs d'una manera o altre tots som probablement parents. Efectivament en el Fogatge de l'any 1553 només consten 2 Sanromà a Vespella: un és Joan Sanromà, el meu avantpassat (que, a més, era jurat)casat amb Joana Socíes, i l'altre és Bernat Sanromà, tal vegada son pare si encara no havia mort? Per altre banda al 1497 hi consten 3 Sanromà: Cosme (que era jurat), Gabriel i Bernat, el meu avantpassat. Eren Cosme o Gabriel el seu pare (i per tant avantpassats meus)?

Per altre banda el cognom Sanromà està molt concentrat en el seu origen: l'any 1497 només trobem a tot Catalunya 3 Sanromà a Vespella, 1 a Altafulla i 1 a Tiana (Maresme), mentres que al 1553 n'hi han 2 a Vespella, 1 a Valls (Alt Camp), 2 al Catllar i 2 a Tiana.


Més Sanromà

Recentment, i gràcies a l'Internet, he entrat en contacte amb els germans nordamericans Paul i Joe Sanromà , fills d'un conegut físic nordamericà Joan B. Sanromà i nebots d'un conegut pianista, Jesus M. Sanromà . Ambdos eren fills de Josep M. Sanromà Ripoll, nascut a Reus i emigrat a Puerto Rico. He resseguit els seus avantpassats, i fins mitjans segle XVIII els trobem a Alcover però a començaments de segle la pista va cap a Salomó.

També estic en contacte amb un company tinetaire, en Josep Sanromà l'avi del qual, Josep Sanromà Gibert (nascut l'any 1910) i el besavi Marcel.lí Sanromà Mercadé (nascut ca. 1872), eren de Bonastre.

Si algú coneix informacions de qualsevol tipus sobre el cognom Sanromà no dubti en contactar-me