Menu
Història MRPTE  
escut mrpte
 
 

El Moviment dels Mestres de les Terres de l'Ebre per a la Renovació Pedagògica (MRPTE), amb el seu arrelament al territori i amb el treball voluntari dels seus membres, té una llarga trajectòria. Com tots els MRP de Catalunya vam néixer de l'escola d'estiu i els MRP són Escola d'Estiu.  Però, no solament fem Escola d'Estiu. També és cert que no estem sols fent la renovació pedagògica; cal anar construint "moviment" amb" reflexions i pràctiques d'altres sectors.

L'MRTPE es va constituir legalment l'any 1986 a Tortosa. Actualment, tenim 200 persones associades d'arreu de les comarques de l'Ebre. Està integrat en la Federació de MRP de Catalunya. Formem part de les Comissions del Pla de Formació de Zona del Baix Ebre i Montsià. Estem representats als Consells Escolars de Tortosa i Amposta. La immillorable col·laboració dels CRP del Baix Ebre i Montsià, dels Serveis Educatius de Tortosa fan possible la nostra presència al Territori. La seu, l'arxiu i el despatx de l'MRTPE, ha estat durant molts d'anys al CRP de Tortosa. Més tard, i des del dia 22 de maig de l'any 2003 i fins fa poc a la seu de la Fundació Universitària Dr Manyà, camí de Betània, 5 Tortosa.

A començament de cada curs escolar es fa l'Assemblea Ordinària de Socis amb un berenar pedagògic. D'aquestes reunions, a part d'aprovar-se la memòria pedagògica i el pressupost surten les línies de treball, els objectius i les activitats previstes per al curs. També es renoven vocals de la Junta Coordinadora, que és qui executa les activitats al llarg del curs.

En el Primer Congrés de la Renovació Pedagògica a Catalunya (1996), vam aportar un nombre significatiu d'experiències educatives realitzades a les nostres terres. El novembre de 1994, a Amposta van tindre lloc les Jornades Educatives Territorials, dels àmbits de valors i de normalització lingüística. El maig de 1995, a les Jornades Temàtiques corresponents a l'àmbit de normalització lingüística i cultural, celebrades a Tortosa, amb un ampli ressò, hi van participar 120 persones d'arreu de Catalunya. Les conclusions han estat editades a la revista del Congrés: Renovació pedagògica , número 7.

A banda de l'escola d'estiu, les Jornades Pedagògiques, descentralitzades i de caràcter itinerant, volen ser un punt d'inflexió en el calendari escolar. D'acord amb l'Ajuntament de  la localitat, se'n prepara l'organització. L'any 2000, la jornada sobre el tema "Coordinació d'escoles 3-12" es va celebrar a Santa Bàrbara. Anteriorment s'havia tractat la "Coordinació Primària-Secundària", l'abril de 1997, a Roquetes i, el maig de 1998, a Alcanar. Per la seua banda, el 20 d'abril de 2002, l'MRPTE va organitzar al CEIP Sant Jaume de Sant Jaume d'Enveja una Jornada Estudi del nostre vocabulari, jornada de reflexió sobre el català de les Terres de l'Ebre i la seua utilització a l'ensenyament. La jornades de l'any 2003 a Benifallet va tractar sobre l'Escola Rural.

La col·laboració amb altres entitats (Col·legi de Doctors i Llicenciats, ICE de la URV...) ha fet possible fer moltes activitats conjuntament, com també seminaris i grups de treball inclosos al Pla de Formació. Puntualment s'ha colaborat en l'edició de publicacions didàctiques i en jornades de caire cultural i educatiu, amb les quals s'ha donat resposta a les peticions rebudes de les persones associades o d'altres grups interessats pel món educatiu.

L'any 1997, es va convocar la "Mostra d'Escriptura a les Terres de l'Ebre", motivats com dèiem aleshores, "pel fet de matxembrar les diferents persones que s'han dedicat, es dediquen i es dedicaran a l'escriptura a les nostres terres". La iniciativa va ser mot ben acollida per molts de centres. Més d'un centenar de participants hi van aportar els seus treballs, amb els quals es van muntar dos exposicions, una a Alcanar i l'altra a Tortosa.

El mateix any 1997, el nostre moviment va preparar i organitzar conjuntament amb la FMRP, la XVI Assemblea de la Federació dels moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya a Sant Carles de la Ràpita, els dies 23 i 24 de maig. D'aquesta assemblea va sorgir la necessitat de coordinar les escoles 3-12. Recordem la ponència "Els centres de primària: estat de la situació després de quedar el curs vinent amb 3-12".

El dia 25 de maig de 2000 es van commemorar els 20 anys d'Escola d'Estiu i es va aprofitar per fer una presentació de la revista Recapte, amb una conferència a càrrec d'en Miquel Desclot.

L'any 2002, el dissabte 20 d'abril l'MRPTE organitzà al CEIP Sant Jaume de Sant Jaume d'Enveja una Jornada Estudi del nostre vocabulari. Igualment l'MRPTE conjuntament amb la FMRP va preparar i organitzar a Tortosa la XXIIa Assemblea dels MRP de Catalunya,els dies 24 i 25 de maig. Aquesta assemblea va servir per debatre amb profunditat la nova Llei de Qualitat de l'Educació que ens vol imposar el govern del PP.

El dissabte dia 29 de març de l'any 2003, l'MRPTE organitzà al CEIP de Benifallet una Jornada d'Estudi sobre l'Escola Rural.

El dissabte dia 28 de febrer de l'any 2004, l'MRPTE organitzà a la FUDM, seu de l'MRPTE, una Jornada sobre literatura oral. La jornada va tenir un gran èxit, amb més de 100 assistents. El material lliurar incloia el CD-Rom "Cantem i contem".

Durant l'any 2005 es vam commemorar els 25 anys d'escola d'estiu al Territori. Per aquest motiu l'escola d'estiu va tenir diverses seus: Tortosa, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Flix. L'any 2006 va continuar aquesta descentralitació de l'escola estiu amb l'idea de fer territori.

L'MRPTE té molt d'interés a donar informació als socis i a tota la societat de les propostes i opinions. Dos publicacions periòdiques: "Calaix", butlletí interior d'informació, i la revista pedagògica "Recapte", de periodicitat anual o bianual, la qual té atorgat el número ISSN, necessari per la reconeixement de mèrits per al currículum dels autors.

Durant els dies que funciona l'Escola d'Estiu es publica el butlletí-diari "Llaüt", amb la informació específica de les activitats de l'escola i articles dels assistents. Les Primeres Jornades d'Informàtica Educativa que es van fer dintre de la 17a Escola d'Estiu van constituir una fita de les Noves Tecnologies. Es va editar un CD-ROM. La web pròpia de l'MRPTE dins el servidor TINET i el correu electrònic és una finestra oberta permanent.

       

Inicisep_peu Mapa del websep_peu Informació legalsep_peu Requisits tècnics
© MRPTE · 2007 · Tots els drets són reservats