Terres Cavades: la bona salut del periodisme tarragoní - Jordi Martí Font
Un futuro marcado por el ladrillo
La Caixa, después de hacerse con el control del 80 por ciento de las acciones de Port Aventura, buscará rentabilizar el complejo temático con el desarrollo inmobiliario
TARRAGONA  El alcalde de Tarragona afirma que el PSC no puede abstenerse sobre el proyecto de Terres Cavades porque lo impulsó           EUROPA PRESS |
e-notícies.com    Campanya a favor de Terres Cavades al diari Més Tarragona
Nadal: «Sabaté no pot donar lliçons d'ètica després de ser l'autor de denúncies falses per tenir el poder»
L'alcalde de Tarragona respon a les crítiques velades del delegat sobre Terres Cavades F.REVERTE . Tarragona
TARRAGONA – 20/08/2004      Núria Bea | nbea@diaridetarragona.com
Los vecinos elevarán al Contencioso el proceso de Terres Cavades - ERC también recurrirá en caso de que la Generalitat no declare nulos los votos
Les altres Terres Cavades   -   El fil entre el que és jurídicament correcte i el que no és molt estret i depèn, moltes vegades, de la interpretació dels magistrats                 MERCÈ PÉREZ . Tarragona   El Punt, 20/08/2004
TARRAGONA    EUROPA PRESS |    Diari de Tarragona    21/08/2004
El PSC pide la dimisión de Nadal por la "especulación" que ha existido en Terres Cavades
El PSC demana la dimissió de l'alcalde de Tarragona per l'«afer Terres Cavades»
Creuen que Nadal sabia dels vincles familiars de Fernández i reclamen un registre d'interessos dels regidors
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona      El Punt, 21 d’agost de 2004


NOTA: Lamentem no poder afegir els "articles", panegírics, cartes al director, entrevistes a constructors "benefactors" locals i altres cosetes (com les nombroses notes publicitàries de la Associació Administrativa de Cooperació en constitució del PP41 de Tarragona "Terres Cavades") que apareixen en algun mitjà local, atesos els nostres modests mitjans informàtics, perquè són lo més sucós i subrealista de la història.

Terres Cavades: la bona salut del periodisme tarragoní - Jordi Martí Font
"A tu t'han dit preciós
A mi m'han dit: tu calla.
Va com va."
Ovidi Montllor
Torno de vacances i em sorprenc que els diaris locals també van plens de notícies sobre el totxo tarragoní, de notícies i d'anuncis amb missatges implícits del tipus "No som especuladors" i "Tot el que hem fet és legal".
Que si l'Àngel Fernández (que no volia que el seu nom sortís als papers i ara els omple dia sí i dia també)...; que si son germà Juan (que com José Luis García també publica cartes als diaris d'excel•lent factura i rebut)...; que si el "comprador" Josep Lluís Magrinyà (un altre 'cartista' -que no carterista- amb llustre però emprenyat com una mona amb els veïns que no li van vendre casa seva i preferien viure en "condicions tercermundistes", tal com diu ell); que si José Luis García entrevistat en persona (preguntant-se si el creixement de Tarragona es pot aturar per un vot i responent-se que no)...
Sembla que la cosa de les Terres Cavades s'ha animat aquestes setmanes i com a mínim s'ha fet palès que Fernández va votar en la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) i segons el Reglament Orgànic Municipal (ROM) no ho podia fer perquè son germà és un dels beneficiats objectivament d'aquesta modificació, tot i que els secretaris constituïts en Col•legi diuen que tot és correcte i legal; Nadal despista i, com Fungairiño, "no en sabia res" perquè, sempre segons ell, "no fa de xafardera", encarrega un informe i espera que es desactivi la tempesta preparant el contraatac.
Total, que si el Joan Miquel s'obstina a no perdre un dels seus homes de confiança a l'Equip de Govern, potser veurà com s'han de repetir les votacions sobre el PGOU i, tal com estan les coses, les perdrà per pura aritmètica democràtica... però si fa fora Fernández, aleshores qui en sortirà malparat també serà ell. Això sí, als de CiU sempre els queda, per exemple i no aventurant-me massa, el bo de Pallàs, ara a la reserva, per substituir el germà del Juan, aprovar el futur PGOU i netejar la seva actual imatge tacada.
I mentrestant, a Tarragona, entre totxos, acusacions, declaracions, cartes i anuncis, també ha sortit a la superfície la intenció de control absolut que alguns semblen tenir -i en alguns casos tenen- dels mitjans de comunicació. Fa pocs dies, el periodista Pitu Terrasa, que em mereix un respecte i un reconeixement absoluts com a professional, posava les coses clares en una carta pública que amb el títol "Ja n'hi ha prou" deia que tot el que s'està complint "que molts sospitàvem, sabíem i criticàvem" "a alguns ens ha costat la feina". Va per ell, per tots i per totes les qui han patit la ignomínia de no ser considerades prou "bones tarragonines" segons el model de callar i llepar. Per la salut, del bon periodisme tarragoní, és l'hora de parlar en veu alta, malgrat els especuladors (una paraula que alguns qualifiquen d'insult quan no va més enllà de la pura descripció) que ens volen soterrar en terra cavada i encara no ho han aconseguit perquè, malgrat els pesi, tenim el cap fort i el cor sensible ...i no fet de totxos sinó de tinta, paper i llibertat d'expressió.

COSTA
Un futuro marcado por el ladrillo

La Caixa, después de hacerse con el control del 80 por ciento de las acciones de Port Aventura, buscará rentabilizar el complejo temático con el desarrollo inmobiliario
W. Jamison | costa@diaridetarragona.com
 

«El tío vivo en sí siempre tendrá pérdidas, el auténtico negocio está en el desarrollo inmobiliario del entorno». Lo decía el que fuera primer presidente de Port Aventura, Antoni Brufau, cuando se inauguró el parque en 1995. La Caixa siempre ha tenido claro que no le faltaba razón. Y ahora, una vez que se ha hecho con el control casi absoluto del complejo, está dispuesto a llevarlo a cabo. Apostará por el ladrillo para conseguir invertir la situación actual de pérdidas y empezar a generar beneficios, que ya toca.

Para comprender la situación actual hay que remontarse al año pasado, cuando la NBC compró Universal Studios, compañía que, entre sus intereses, tenía el 37 por ciento de las acciones de Port Aventura y era la responsable de su gestión directa. Pero la NBC no veía claro el negocio de los parques temáticos. Prefería apostar por el resto de los que disponía la firma estadounidense: cine, música, televisión... Así que el pasado mes de junio acabó llegando a un acuerdo con La Caixa, ya accionista mayoritaria del complejo temático de la Costa Daurada, para venderle por 25 millones de euros su participación. La entidad financiera se hacía así con el control del 80 por ciento del pastel.

Fue precisamente esa indecisión de la NBC respecto a qué hacer con Port Aventura la que frenó, según han informado a este rotativo diversas fuentes, la ejecución de lo que quedaba pendiente del ambicioso plan de expansión previsto: hasta ocho resorts hoteleros, una zona comercial y de restauración, equipamientos deportivos de primer nivel, campos de golf, zonas residenciales con hasta 2.400 viviendas y un segundo parque temático dedicado al mundo del cine. Todo ello a realizar por fases, con una inversión global de 250.000 millones de pesetas y con el objetivo de tenerlo acabado en el año 2013. La NBC no lo veía claro y La Caixa, más partidaria siempre de invertir, no pudo convencerle.

Pues bien, la entidad financiera tiene ahora las manos libres para hacer lo que crea más conveniente para el futuro del complejo. Y éste pasa por apostar mayoritariamente, al menos al principio, por el desarrollo inmobiliario. Es decir, por dar preferencia casi absoluta a las zonas residenciales que, como se ha apuntado anteriormente, pueden albergar hasta 2.400 viviendas unifamiliares.

No hay que olvidar que ya es propietaria de más de 700 hectáreas, que son las que restan del paquete de aproximadamente 820 adquiridas en su día, ya que desde el principio se supo que Port Aventura no se quedaría solamente en un parque temático. De hecho, después ha inaugurado también dos complejos hoteleros de cuatro estrellas y un parque acuático.

Generar beneficios

La Caixa tiene claro que es la única forma de acabar con las pérdidas, que en 2003, con 9,84 millones de euros, doblaron las del ejercicio anterior (ver información adjunta), y empezar a generar beneficios, algo que no ha sucedido nunca en los casi diez años de historia que tiene ya Universal Port Aventura. No hay que olvidar tampoco que la firma catalana lleva invertidos ya 200 millones de euros desde 1999 y aún no conoce la rentabilidad de los mismos.

Esta apuesta por el desarrollo inmobiliario, que irá de la mano con los campos de golf, no implica que se dejen aparcados definitivamente el resto de planes, más lúdicos y recreativos, previstos en el plan de expansión.

De hecho, está previsto estrenar el año que viene, coincidiendo con la celebración del décimo aniversario del complejo, una nueva atracción. Aunque no se ha confirmado aún de qué tipo será, todo apunta a que podría tratarse de una caída libre en el área de México.

Lo que sí parece quedar congelado, al menos de momento, es lo de construir un segundo parque temático dedicado al mundo del cine, tal como estaba previsto, aunque tampoco se descarta que se pueda retomar el proyecto más adelante. Y es que, aunque necesarios, saben que tío vivos, dragon khanes y demás no son rentables de por sí. El ladrillo y el desarrollo inmobiliario, sí.

TARRAGONA  El alcalde de Tarragona afirma que el PSC no puede abstenerse sobre el proyecto de Terres Cavades porque lo impulsó           EUROPA PRESS |

El alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal (CiU), recordó hoy al grupo municipal socialista que no se puede abstener en la votación al proyecto de Terres Cavades porque en el inicio de la tramitación participó el ex concejal de Urbanismo Josep Anton Burgasé (PSC).

Nadal consideró que el jefe del grupo socialista, Xavier Sabaté, tiene "prohibido hablar de ética" tras haber denunciado el conflicto del establecimiento de lavado de coches en el que Nadal supuestamente realizó acciones en beneficio de un amigo, caso que fue sobreseido.

El alcalde centró sus críticas en Sabaté y recordó que el proyecto urbanístico de Terres Cavades se inició conjuntamente con Burgasé, y con varias conversaciones con el constructor José Luis García y el propio alcalde. De ahí que, según Nadal, "es infantil que ahora aseguren que el proyecto les gusta", y añadió que "si les gusta no se pueden abstener". En todas las votaciones de la tramitación del proyecto, el grupo socialista se ha abstenido.

e-notícies.com    Campanya a favor de Terres Cavades al diari Més Tarragona
En els darrers dies estan publicant-se a diari gratuït Més Tarragona diverses cartes dels lectors que defensen el projecte urbanístic de Terres Cavades, impulsat pel govern tarragoní, format per CiU i PP i al qual s'oposen els grups d'esquerra. Un dels escrits és de l'exregidor popular Emili Mateu, en què defensa aquest polígon urbanístic com a un element cohesionador de la ciutat de Tarragona i critica que alguns partits impedeixin la creació de sòl urbanitzable. En altres cartes es defensa que les 4.800 vivendes que es pretenen construir a Terres Cavades donaran possiblitats als joves de la ciutat d'aconseguir un habitatge digne i també critiquen durament els propietaris que als anys seixanta i setanta es van construir cases en terrenys rústics d'aquesta zona i ara no volen vendre

Nadal: «Sabaté no pot donar lliçons d'ètica després de ser l'autor de denúncies falses per tenir el poder»
L'alcalde de Tarragona respon a les crítiques velades del delegat sobre Terres Cavades F.REVERTE . Tarragona

L'alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, no va trigar ahir ni vint-i-quatre hores a replicar amb contundència les insinuacions que dijous passat, en el marc del pregó de les festes de Sant Roc, va deixar caure el delegat del govern per la polèmica sobre el controvertit projecte de Terres Cavades. Nadal va qualificar d'«acudit de l'estiu» les velades crítiques de Xavier Sabaté i li va retreure que doni lliçons d'ètica «després de ser l'autor de denúncies falses per tenir el poder».

«Sabaté parlant de l'ètica! És l'acudit de l'estiu», deia ahir Joan Miquel Nadal, rient. L'alcalde va carregar amb duresa i ironia contra el delegat del govern, cap del PSC al Camp i antic rival polític a l'Ajuntament, per les insinuacions que va fer en el pregó de Sant Roc. Sabaté va dir de Tarragona, citant el poeta Ramon Comas, unes paraules que tenint en compte la polèmica sobre els vincles familiars del regidor Àngel Fernández a Terres Cavades no deixen cap dubte: «Per a restar senyora, per a evitar l'estafa, ja et caldran seny pretèrit i regidors honestos.»
«Que no parli d'ètica després de ser l'autor de denúncies falses per intentar tenir el poder», li va etzibar Nadal, fent referència a la denúncia pel cas del rentacotxes de Torreforta, pel qual la justícia va investigar vuit anys l'alcalde abans d'absoldre'l, i que Sabaté sempre ha negat haver iniciat.

El PSC i el preu del sòl
D'altra banda, ahir el grup del PSC va criticar les darreres paraules de Nadal sobre l'afer Terres Cavades: «És un simplisme i una bajanada dir que els preus dels pisos pujaran si no es fa Terres Cavades», segons el socialista Carlos Castillo, que creu que «els preus pugen perquè mai s'ha fet una política de sòl», i afegeix: «Cap jove es creu que els pisos a Terres Cavades seran barats i destinats als joves.» Castillo va afirmar que, per ell, l'actuació de Fernández en la tramitació del pla continua sense ser legal: «Tothom sap que es barregen interessos públics i privats.»

TARRAGONA – 20/08/2004      Núria Bea | nbea@diaridetarragona.com
Los vecinos elevarán al Contencioso el proceso de Terres Cavades
ERC también recurrirá en caso de que la Generalitat no declare nulos los votos

La Associació de Ve•ns Camí del Llorito no cejan en su empeño de paralizar el proceso de Terres Cavades. De hecho, junto con Esquerra Republicana de Catalunya elevarán el proceso al Contencioso Administrativo si el Ayuntamiento de Tarragona o la Comisión de Urbanismo de la Generalitat no dictamina la nulidad de los votos que llevaron a aprobar la modificación del plan parcial.

A pesar de definirse como David frente a Goliat, los vecinos que integran la Associació de Ve•ns Camí del Llorito agotarán todas las vías legales posibles para intentar retroceder el proceso de aprobación del proyecto de Terres Cavades. De momento, están a la espera de que el Ayuntamiento de Tarragona y la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat dé respuesta al recurso en el que pedían la nulidad de las votaciones. En el caso que respondan negativamente a las peticiones de los vecinos, la presidenta de la entidad vecinal, Patricia González, elevaría el caso al Juzgado del Contencioso Administrativo.

Una opción, ésta, que secunda Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ya que como último extremo solicitarán al magistrado la nulidad de los votos. «Estamos convencidos, y siempre lo hemos dicho, que es un tema a resolverse por la vía política y que no se resolverá en diez días ni en un mes», apuntó el portavoz de ERC en el Ayuntamiento, Xavier Almagro. El concejal republicano se mostró convencido de que la Generalitat les dará la razón, al tiempo que manifestó que «si el Ayuntamiento tuviera tan claro que el proceso seguido es el adecuado ya hubiera hecho público el dictamen».

Entrevista con Joaquim Nadal

Los vecinos de Terres Cavades también han pedido entrevistarse con el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, para ponerle en conocimiento sus demandas. «Todavía no nos han dado fecha, pero estamos convencidos de que en septiembre podremos reunirnos con el conseller», añadió la presidenta de la asociación vecinal, Patricia González.
 

Les altres Terres Cavades   -   El fil entre el que és jurídicament correcte i el que no és molt estret i depèn, moltes vegades, de la interpretació dels magistrats                 MERCÈ PÉREZ . Tarragona   El Punt, 20/08/2004

La polèmica de Terres Cavades no és un cas aïllat. Des de fa anys, altres ajuntaments i institucions s'han hagut d'enfrontar a situacions que tenen molta semblança amb l'assumpte tarragoní i que, sovint, han hagut de resoldre altes instàncies judicials. En concret, el Tribunal Suprem ha emès un seguit de sentències que han acabat establint jurisprudència. Aquestes resolucions, a algunes de les quals ha tingut accés El Punt, apunten la teoria que el Col•legi de Secretaris va explicar a aquest diari segons la qual els interessos de la comunitat prevalen abans que els personals en qüestions d'àmbit general. Altres puntualitzen que quan un representant públic està directament en un cas no hi ha d'intervenir si d'ell depèn que el tema prosperi.

L'afer Terres Cavades està emparat jurídicament. Segons les sentències del Tribunal Suprem a les quals ha pogut accedir El Punt, els regidors als quals afecta un cas no tenen el deure d'abstenir-se quan també aquest cas té repercussions en tota la població. També hi ha altres resolucions, però, que precisen que l'abstenció es converteix «en especialment rellevant» quan el vot de la persona implicada -tant se val el grau amb què ho estigui- hagi estat «necessari perquè l'acord pogués ser aprovat». O el que és el mateix, quan el seu suport hagi suposat, com és el cas de Tarragona, el desempat en la decisió final.
El Punt ha recollit algunes d'aquestes sentències que han establert jurisprudència. En concret, s'exemplifiquen dos casos sobre els quals els magistrats han decidit de diferent manera en afers amb trets comuns amb el que a Tarragona ha aixecat una polèmica eixordadora i que ha provocat que, de moment, el grup municipal d'ERC hagi demanat la nul•litat del procés per la relació de parentesc i, per tant, el suposat interès personal que el regidor d'Urbanisme, Àngel Fernández, ha tingut en la seva aprovació.

La més semblant. La sentència dictada pel Tribunal Suprem el 30 d'abril del 1984 és la que més punts de connexió té amb l'afer Terres Cavades. En concret, aquesta resolució es refereix al recurs que uns particulars van plantejar contra el planejament urbanístic del poble de Galdácano, al País Basc. Al•legaven, en concret, que tant l'alcalde com alguns regidors tenien vincles de parentesc amb propietaris de terrenys del municipi i que, per això, haurien d'haver-se abstingut de votar en el projecte. El Suprem va desestimar el cas argumentant que «l'aprovació d'unes normes urbanístiques com les impugnades afecten totes les titularitats sobre els immobles urbans, ja que totes estan subjectes a prescripcions», «En conseqüència -continua el tribunal- tots els titulars tenen interès respecte a aquestes normes, encara que el caràcter generalitzat d'aquest interès, que en la seva persona o en la dels familiars afecta la majoria dels veïns, no pot considerar-se motiu d'abstenció». «Perquè es produeixi aquest supòsit -matisa la sentència- és precís que concorri en l'alcalde o el regidor un interès directe en la seva persona o en la dels familiars que es determinen».

Matisant la qüestió. La sentència del 27 de gener del 2000 fa referència al recurs presentat per sol•licitar la nul•litat de l'aprovació d'un projecte de construcció d'uns apartaments a Biescas, Saragossa. En primera instància, els jutjats van donar parcialment la raó als denunciants perquè les llicències s'havien atorgat responent a uns interessos d'un regidor. Aquesta sentència va ser apel•lada pel consistori i, després de diversos tràmits, el Suprem va fer una interpretació en els mateixos termes que la primera instància, considerant que la impugnació era nul•la «de ple dret» ja que l'edil tenia interessos directes en el cas. En concret, segons considera el Suprem, que introdueix un nou terme en l'anàlisi, és que el regidor hauria d'haver-se abstingut ja que «la seva actuació ha estat rellevant» en tot el procés. I és que el vot a favor va ser «determinant», i va aconseguir el desempat. En aquest municipi, el ple està integrat per nou regidors, cinc de l'equip de govern i quatre de l'oposició.

La importància de la «rellevància»
M.P. .

Com tothom sap, al món de la justícia, dos més dos no fan quatre. I que el vot d'un regidor sigui «rellevant» o no, diu el Suprem, pot afectar perquè un projecte acabi tirant endavant. Justament aquest podria ser el quid de la qüestió, tot i que tot s'aguanta per un fil molt prim. Un fil que per a alguns separa l'ètica i l'estètica mentre que per a altres és interpretació, dels afectats o de qui finalment dicta la sentència.
El Tribunal Suprem va emetre el 25 de juliol de 1991 un veredicte que podria prendre's com a descripció, segons lletrats consultats, del model d'actuació d'un regidor. «Si l'administració ha de servir amb objectivitat els interessos generals amb sotmetiment ple a la llei i al dret, un principi de dret natural ha de completar aquesta exigència, imposant a les autoritats i agents un comportament exemplar que eviti situacions compromeses i sospitoses». «Això -continua aquesta resolució- ha provocat la construcció d'una moralitat administrativa, que tracta d'evitar aquestes situacions a través de les tècniques de l'abstenció i la recusació». En el cas concret sobre el que s'intenta dirimir en aquesta sentència, el regidor en qüestió, considera el jutge, hauria d'haver-se abstingut de les votacions. L'actitud es fa «essencialment rellevant des del moment en què el seu vot es feia necessari perquè l'acord pogués aprovar-se ja que trencava l'empat» entre els que estaven a favor del projecte i els que s'hi mostraven contraris. Segons aquesta sentència, «en ser determinant o decisiva la seva intervenció per l'adopció dels acords impugnats, cal procedir a declarar la invalidesa d'aquests perquè són contraris a l'ordenament jurídic».

A l'expectativa de l'informe jurídic

No serà definitiu, però tothom està a l'expectativa de l'informe que l'Ajuntament de Tarragona ha encarregat als seus serveis jurídics sobre el cas de Terres Cavades. També caldrà veure quin veredicte donen sobre la manera com s'han dut a terme els tràmits els serveis territorials de Governació. Mentrestant, cal fer referència al cas que, fa ben pocs dies, ha afectat la consellera d'Hisenda, Vies i Obres del Consell Insular d'Eivissa. Stella Matutes és filla de l'exministre d'Afers Exteriors del PP. El Pacte Progressista, a l'oposició, va acusar-la d'haver votat a favor, quan, segons deien, s'hauria d'haver abstingut, en un pla en què es requalificaven uns terrenys vinculats a empreses de la seva família. Segons l'oposició, aquest pla, a més de beneficiar suposadament la família de la consellera, redueix la protecció del sòl acordat per l'anterior govern d'esquerres. L'equip de govern, i més concretament el president del Consell Insular, Pere Palau, va defensar la presència de Matutes al ple que va aprovar aquest pla assenyalant que «quan s'està sotmetent a votació una norma de caràcter general o insular, com aquest pla, ens afecta a tots i, per tant, cap membre dels tretze consellers, tant de l'equip de govern com de l'oposició, hauria d'haver votat». Per establir el grau de legalitat de l'afer per la intervenció de la consellera, el consell insular va encarregar un informe a juristes que van resoldre que Matutes va actuar correctament i que no estava obligada a absentar-se de la votació per aprovar inicialment el pla territorial. «L'interès general preval per sobre del fet de participar per ser un instrument d'ordenació territorial que no fa distincions entre els terrenys de Matutes i els de la resta de ciutadans», deia l'informe.

TARRAGONA    EUROPA PRESS |    Diari de Tarragona    21/08/2004
El PSC pide la dimisión de Nadal por la "especulación" que ha existido en Terres Cavades
 
El grupo municipal del PSC en el ayuntamiento de Tarragona ha pedido la dimisión del alcalde, Joan Miquel Nadal (CiU) por su pasividad ante los hechos relacionados con la polémica actuación urbanística de Terres Cavades.

El PSC acusa al equipo de gobierno de "intentar resolver el déficit municipal con la especulación de terrenos". El proyecto de Terres Cavades prevee la construcción de cerca de 5.000 viviendas en un nuevo barrio de la ciudad en que uno de los promotores és el própio hermano del regidor de urbanismo, Juan Fernandez.

El portavoz del grupo, Josep Félix Ballesteros, ha pedido la dimisión del alcalde Nadal por no saber separar los intereses públicos de los privados en el asunto Terres Cavades.

Ballesteros también ha acusado Nadal de "no hacer nada para restaurar los mínimos de ética necesária en la aprovación de grandes proyectos urbanísticos como el de Terees Cavades". Igualmente, echó en cara a Nadal su pasividad ante las relaciones familiares del concejal de urbanismo con uno de los promotores del proyecto y el hecho que éste (Ángel Fernandez) no se abstuviera en las votaciones en pleno, demuestran "la complicidad de Nadal".

Los socialistas, como ha hecho la Asociación de Vecinos del Camino del Llorito y ERC, no descartan llevar el asunto al tribunal contencioso-administrativo.

Hay temas más importantes El alcalde de Tarragona, por su parte, ya ha anunciado que no responderá a las peticiones del PSC porque "hay temas más importantes que tratar en la ciudad". Nadal también ha recordado que los socialistas siempre se ha abstenido en las votaciones sobre el proyecto de Terres Cavades, por lo que, en su opinión, "no han tenido en ningún momento criterio alguno y, por lo tanto, no pueden manifestar se con coherencia".

En la misma nota, la alcaldía señala que en este caso primero quiere disponer del informe sobre la legalidad del proceso y de las votaciones de Fernández y luego "ya hablaremos de la ética y la estética".

El PSC demana la dimissió de l'alcalde de Tarragona per l'«afer Terres Cavades»
Creuen que Nadal sabia dels vincles familiars de Fernández i reclamen un registre d'interessos dels regidors
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona      El Punt, 21 d’agost de 2004
 

El PSC de Tarragona va complir la seva promesa i, complerts els deu dies fixats perquè es corregís la situació creada arran de l' afer Terres Cavades , va demanar oficialment la dimissió de l'alcalde. Una petició gairebé impossible de prosperar però de marcat caràcter simbòlic que els socialistes fan efectiva «per col•laboració en una conducta èticament reprovable», ja que creuen que Joan Miquel Nadal coneixia perfectament els vincles familiars del regidor Àngel Fernández en el projecte urbanístic. Nadal va optar per no entrar en la confrontació: «Tarragona té temes molt més importants per debatre», va dir.

A Tarragona li calen «mesures de regeneració democràtica», segons el grup municipal del PSC, que ahir va assenyalar el camí que creu que s'ha de seguir perquè la ciutat superi la monumental polèmica que s'ha creat en saber-se que el germà del regidor Àngel Fernández té interessos urbanístics en el projecte urbanístic de Terres Cavades, que suposarà crear un gran barri amb més de 4.800 habitatges.
El primer pas, segons el cap socialista, Josep Fèlix Ballesteros, és que l'alcalde, el convergent Joan Miquel Nadal, presenti la dimissió «per col•laboració en un tema èticament condemnable i estèticament inacceptable i per no haver separat els interessos públics i privats». Això malgrat que Ballesteros va deixar clar: «Tinc molt de respecte institucional pel meu alcalde». I és que el PSC té clar que Nadal, a diferència del que va assegurar fa dies, coneixia prèviament que el germà de Fernández era un dels promotors de la zona. En concret, segons l'equip de govern, Juan Fernández té el 9,8% del capital de la societat Promocions Terres Cavades SA, amb el 25% del total del polígon.
Ballesteros, doncs, creu que Nadal ha de plegar i que l'ha de substituir un altre regidor de CiU. El socialista es va comprometre en aquest cas a «no fer maniobres per desestabilitzar el govern». Segons va dir, si, com és previsible, la dimissió no s'arriba a produir, el grup socialista «haurà perdut tota la credibilitat en Nadal».
A partir d'aquí, segons el portaveu socialista, cal accelerar la creació de la figura del defensor del ciutadà a Tarragona i també fer públic el registre d'interessos dels regidors i la seva evolució en el temps. Ballesteros va assegurar que no té por d'obrir aquest camí malgrat les insinuacions de Nadal que pot haver-hi altres regidors amb coses per ocultar. El regidor va atribuir aquestes advertències a «sortides de gallet» i a «farols perquè ens espantem». El PSC també creu que un regidor de l'oposició hauria de presidir a partir d'ara les comissions municipals de Contractació i de Comptes.

Nadal no pensa replicar
L'alcalde va optar ahir pel silenci davant la petició de dimissió. En un breu comunicat, només va deixar clar que «no té cap intenció de respondre a aquestes qüestions» ja que «Tarragona té altres temes molt més importants per tractar i debatre», i que exposarà dilluns públicament. El que sí va fer Nadal via nota de premsa va ser acusar els socialistes de no tenir «cap criteri» per haver-se abstingut durant anys en la tramitació de Terres Cavades.

Els socialistes tampoc no descarten la via del contenciós
Tenint en compte que la petició del PSC és merament simbòlica i té nul•les possibilitats de prosperar, els socialistes ja estudien altres vies per aturar el projecte de Terres Cavades. En aquest sentit, Ballesteros va deixar clar que no descarten, com ha anunciat també ERC i com estudia fer l'associació de veïns del Camí del Llorito, la via del contenciós administratiu. Ballesteros també va qualificar de «covard» l'alcalde per «haver-se amagat en informes jurídics». Dies després d'esclatar la polèmica, Nadal va encarregar dos informes jurídics, un municipal i un d'extern, per determinar si la tramitació de Terres Cavades ha estat correcta. Segons ha pogut saber El Punt, els informes els té ja l'alcalde, que ara vol esperar el moment adient per tal de fer-los públics.

Traves a l'informe de Governació
El PSC espera que abans de pronunciar-se Nadal esperi no només els resultats d'aquests informes, sinó també dels que elaboren els serveis territorials de Governació, a petició d'ERC. Governació ja va sol•licitar a l'Ajuntament divendres de la setmana passada diversos plecs de documentació referents al projecte, però, segons va assegurar ahir Ballesteros, el govern municipal «està posant tots els pals a les rodes que poden» a aquest requeriment: «La documentació requerida no ha arribat. Poden explicar per què?», es preguntava ahir el socialista. Ballesteros va anar més enllà i va acusar Nadal de mentider quan els retreu que canviïn d'opinió sobre la polèmica i quan diu que Terres Cavades és un projecte de quan el socialista Josep Anton Burgasé era regidor d'Urbanisme. Ballesteros també va advertir a Nadal que no els doni lliçons d'ètica, perquè «si invoquem el passat judicial, cal recordar que el jutge el va criticar èticament». El socialista també va advertir d'un nou cas d'«especulació» als terrenys de la plaça Imperial Tarraco que passaran a mans municipals quan la Facultat de Lletres els abandoni i que, segons Ballesteros, se subhastaran.

Volver página principalTornar pàgina principal