El informe municipal dice que el voto de Fernández fue legal
Joan Miquel Nadal presentará el lunes el estudio sobre la tramitación de Terres Cavades
Joan Maria Piqué | jmpique@diaridetarragona.com
TARRAGONA     Joan Maria Piqué | jmpique@diaridetarragona.com      24 d'agost de 2004
El informe sobre Terres Cavades no juzga ‘los aspectos éticos y estéticos’
Nadal sostiene que ‘cuando la legalidad esté debatida, hablaremos de otros temas’, pero el PSC critica la ‘actuación reprobable’ del teniente de alcalde de Urbanisme
Un informe jurídic de l'Ajuntament no detecta irregularitats en el tràmit de Terres Cavades
L'alcalde de Tarragona titlla d'«estúpids» els que qüestionen el procés, i el govern continua investigant
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona     El Punt   24/08/2004
Opinió  El Punt 21/08/2004
Sòl de justícia
PAU GÖMIS, Membre de l'Assemblea de Ciutadans i Moviments Socials de Tarragona
TARRAGONA                   Joan Maria Piqué | jmpique@diaridetarragona.com
Governació critica la actitud del Ayuntamiento sobre Terres Cavades
La Generalitat subraya que el consistorio debe entregar toda la documentación
TARRAGONA  Europa Press
Nadal ve mala fe en la petición de documentación de la Generalitat por el asunto Terres Cavades
Nadal reitera que no pensa enviar l'expedient de Terres Cavades al govern «perquè ja el té»
L'alcalde de Tarragona diu que Governació «té por» de fer l'informe i nega que vulgui retardar el procés
TARRAGONA          EUROPA PRESS |
ERC abre la vía judicial contra el Ayuntamiento de Tarragona por el caso Terres Cavades
ERC presenta el primer contenciós per anul•lar la tramitació municipal sobre Terres Cavades
Els veïns en presentaran un altre els propers dies, i el govern de Tarragona diu que tenen «tota la legitimitat»
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona     El Punt
El PSC presentarà un projecte alternatiu per Terres Cavades
FRANCESC REVERTE .   El Punt
TARRAGONA    Àngel Fernàndez presenta la dimisión, pero el alcalde Nadal aplaza la decisión de aceptarla
Redacción |     Diari de Tarragona        28 d'agost de 2004
TARRAGONA    Fernàndez, en la cuerda floja
La dimisión del teniente de alcalde de Urbanisme por el caso Terres Cavades se daba por hecha desde CiU al PSC, pero la decisión definitiva está en manos del alcalde Nadal
Joan Maria Piqué | jmpique@diaridetarragona.com


NOTA: Lamentem no poder afegir els "articles", panegírics, cartes al director, entrevistes a constructors "benefactors" locals i altres cosetes (com les nombroses notes publicitàries de la Associació Administrativa de Cooperació en constitució del PP41 de Tarragona "Terres Cavades") que apareixen en algun mitjà local, atesos els nostres modests mitjans informàtics, perquè són lo més sucós i subrealista de la història.

Opinió  El Punt 21/08/2004
Sòl de justícia
PAU GÖMIS, Membre de l'Assemblea de Ciutadans i Moviments Socials de Tarragona
«El procediment per dur a terme el projecte urbanístic de Terres Cavades a Tarragona, si bé no és il·legal, és moralment qüestionable. Qui pot arreglar-ho això?»

Deixant de banda el joc de paraules del títol, l'afer de Terres Cavades està animant una mica aquest estiu tan feixuc, i no només ens desperta de la letargia de juliol i agost sinó que ens fa pensar si Terres Cavades és un problema dels afectats, les 55 famílies resistents com els gals d'Astèrix, que s'ha de resoldre a la sala de plens, o és un problema que afecta tots els ciutadans. Potser es podria solucionar per via referendària, ja que tanta pràctica tenim en els referèndums... dels castells de foc. Jo, per principis, estic al costat del dèbil, en aquest cas les 55 famílies, i no és que em sembli il·lícita la compra de terrenys i la construcció de més habitatges, que fins i tot podrien ser necessaris (caldria parlar-ne), però jo em poso de part dels resistents que defensen la seva casa i el seu estil de vida davant d'aquest monstre anomenat progrés o creixement. El camí del Llorito és un espai periurbà ple de masos, explotacions agrícoles familiars i de clar interès natural i paisatgístic. Segons ens informa el Gepec hi nien entre 20 i 30 parelles d'abellerols, aquesta au tropical de colors tan vistosos. Segur que hi ha un altre model de creixement urbanístic, més respectuós amb l'entorn natural i amb les persones que allí hi viuen, en una paraula, més sostenible, però ai!... no dóna tants beneficis.
El procediment per dur a terme aquest projecte, si bé no és il·legal, és moralment qüestionable. Per la qualificació de l'entorn de Terres Cavades com a sòl (de justícia) urbanitzable no programat des de 1994, quan es van començar a comprar terrenys a baix preu. Per la ignorància total dels veïns fins al 2002 respecte del pla urbanístic. Per la relació del regidor d'Urbanisme amb els promotors que construiran Terres Cavades atès que el seu germà en forma part i existeixen, doncs, interessos familiars directes. Pel setge i les pressions immobiliàries que han sofert alguns veïns. Tot això, si més no, fa que aquest procés ens faci pujar els c
olors a l cara. Crec que hem d'esperar quelcom més dels nostres representants que el compliment de la legalitat; ells haurien d'ésser un mirall en el qual poder-nos reflectir sense passar vergonya, pel seu comportament humà o ètic. No surt més benparat el tractament donat a la informació en els mitjans que controla el consistori. Les pressions i fins i tot acomiadaments d'alguns companys periodistes van obligar el Sindicat de Periodistes de Catalunya a fer un magnífic comunicat en defensa del dret a la informació. Qui pot arreglar-ho això? La comissió territorial d'Urbanisme? Aquest govern tripartit que tantes expectatives havia creat, que desallotja centres socials ocupats i construeix el túnel de Bracons? Aquesta gent d'esquerres que cobra sous d'escàndol i col·loca els parents? S'arreglarà al saló de plens amb majoria de la dreta? Malament ho tenen els 55 veïns del Camí del Llorito, però és per tot això que jo crec que és un problema en el qual té molt a dir la societat civil, els que no tenim poder ni el volem. Perquè creiem en un altre estil de vida, i en un altre model de creixement. Més transparent i més ètic.

El informe municipal dice que el voto de Fernández fue legal
Joan Miquel Nadal presentará el lunes el estudio sobre la tramitación de Terres Cavades
Joan Maria Piqué | jmpique@diaridetarragona.com

El informe del vicesecretario general del Ayuntamiento sobre la participación del teniente de alcalde de Urbanisme, Àngel Fernàndez, en el plan de Terres Cavades señala que su voto en la modificación puntual del Plan General por este proyecto fue legítimo. Mientras, el PSC reiteró por boca de su portavoz, Josep Fèlix Ballesteros, la demanda de dimisión de Fernández y del alcalde Joan Miquel Nadal.

El alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, tiene previsto presentar el próximo lunes el informe sobre las actuaciones del teniente de alcalde de Urbanisme, Àngel Fernàndez, en torno al proyecto de urbanización de la zona de Terres Cavades. Este proyecto se halla en el centro de una tormenta política, desatada desde que se supo que un hermano de Fernàndez, Joan, tiene una participación minoritaria en una de las promotoras que intervendrán en la operación.

Después de casi una semana de polémica, el pasado seis de agosto Nadal anunció que había encargado un informe al vicesecretario general del Ayuntamiento, Manuel Sanmartín, y a la gerente de Urbanisme, Teresa Milà, sobre la intervención de Àngel Fernàndez, como concejal de Urbanisme, en las diferentes fases de la tramitación del proyecto. La clave de la cuestión es esclarecer si Fernàndez debió abstenerse o ausentarse de las votaciones sobre Terres Cavades, dado que su hermano Joan participa en una de las empresas con intereses en el proyecto.

El informe ya está listo y a disposición del alcalde Nadal, que tiene previsto darlo a conocer el próximo lunes después de la reunión de la junta municipal de gobierno. Según ha podido saber el Diari, el estudio señala que la intervención de Àngel Fernàndez en las sucesivas votaciones es perfectamente legal, una interpretación que ya había adelantado el presidente del Colálegi de Secretaris Municipals de Catalunya.

De lo general a lo particular

El quicio sobre el que descansa el informe redactado por los técnicos municipales es que en cuestiones de interés general, el interés público obliga al concejal a participar en la votación, y no a manifestarse. El texto recurre a la doctrina sentada por el Tribunal Supremo, que establece que la abstención sólo es obligatoria cuando el interés privado prevalece sobre el interés público.

Hasta ahora, la tramitación del proyecto de urbanización de Terres Cavades sólo ha establecido que, de acuerdo con el Plan General de 1994, en aquella zona pueden construirse pisos. Según el informe, una cosa es aprobar un Plan General, y otra la reparcelación de un área concreta. En efecto, el valor de un solar de Terres Cavades variará mucho en función de si está más cerca o más lejos de la playa, por ejemplo. Pero la fase de adjudicar tal o cual solar a un constructor concreto (entre ellos, el hermano de Àngel Fernàndez) todavía no ha llegado.

Según el informe, en la fase actual de la tramitación de Terres Cavades todos los propietarios de terrenos en la zona tienen el mismo aprovechamiento urbanístico. El momento de aprobar el Plan Parcial, que distribuirá las parcelas concretas a los constructores concretos, sería el indicado para que el teniente de alcalde no participara en la votación, en la que sí podría beneficiar decisivamente a su hermano promotor.

Los autores del informe señalan como situaciones parecidas a esta (la modificación puntual del Plan General) la votación de unos presupuestos municipales, de las ordenanzas o una moción de censura. El informe desestima el argumento de que Fernàndez no podía votar la modificación del planeamiento por Terres Cavades, ya que se trata, como los presupuestos, de una norma de interés general. Los autores del texto trazan un símil según el cual un concejal que fuera dueño de un bar no podría votar las ordenanzas, que establecen los horarios de apertura; o el hecho de que los concejales voten sus propias retribuciones.

El texto señala que, con la información actualmente disponible, el trato para el hermano de Àngel Fernàndez ha sido el mismo que para los otros propietarios, porque el aprovechamiento urbanístico autorizado para Terres Cavades es el mismo para todas las demás personas que participan en la operación. El teniente de alcalde de Urbanisme, afirma el informe, sólo debería haberse abstenido en esta fase del proceso, en caso de que sus intereses particulares fueran tan grandes que afectaran a todos los demás. Si se aplicara el otro criterio, Fernàndez no podría ni ser concejal.
 

TARRAGONA     Joan Maria Piqué | jmpique@diaridetarragona.com      24 d'agost de 2004
El informe sobre Terres Cavades no juzga ‘los aspectos éticos y estéticos’
Nadal sostiene que ‘cuando la legalidad esté debatida, hablaremos de otros temas’, pero el PSC critica la ‘actuación reprobable’ del teniente de alcalde de Urbanisme

El teniente de alcalde de Urbanisme, Àngel Fernàndez, no tenía motivos para abstenerse en las votaciones sobre Terres Cavades, según el informe elaborado por el vicesecretario municipal a petición del alcalde. Joan Miquel Nadal aseguró que «no huiré del debate sobre la ética», pero señaló que «primero quiero hablar sobre la legalidad» del proceso, que fue cuestionada por los grupos de la oposición.

El alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, pretende dividir en dos tiempos la defensa de la actuación del ayuntamiento en el proyecto de urbanización de Terres Cavades. En está zona está previsto construir más de 4.000 viviendas, un plan que está en el centro del huracán desde que trascendió que Joan Fernàndez, el hermano del teniente de alcalde de Urbanisme, Àngel Fernàndez, cuenta con una participación minoritaria en una de las promotoras que edificará pisos en Terres Cavades.
La primera fase de la contraofensiva de Nadal pasa por dejar clara la legalidad de todo el proceso, cuestionada desde que el grupo municipal de ERC sostuvo que Àngel Fernàndez hubiera debido abstenerse en las votaciones para modificar el planeamiento urbanístico. Esta modificación del Plan General era necesaria para dar luz verde al proyecto de Terres Cavades, que estaba previsto en el ordenamiento urbano desde 1995.

En manos de Sanmartín
Cuando estalló el caso Terres Cavades, Nadal encargó al secretario municipal en funciones, Manuel Sanmartín, y a la jefa de Urbanisme, Teresa Milà, sendos informes sobre las actuaciones de Àngel Fernàndez, en relación con la modificación del Plan General que requería la tramitación del proyecto de Terres Cavades. Ambos textos fueron presentados ayer por el propio Joan Miquel Nadal.
Tal y como adelantó el Diari, el informe del vicesecretario concluye que «con la información disponible a día de hoy (...) no existe causa legal de abstención en el teniente de alcalde Àngel Fernàndez». Esto es porque, según Sanmartín, las disposiciones que se aprobaron con el voto decisivo de Fernàndez «no le sitúan a él ni a ningún pariente suyo en una posición de privilegio» respecto a los demás propietarios de terrenos en Terres Cavades, y su intervención «no prioriza el interés privado sobre el general».
Apoyándose en varias sentencias anteriores de casos similares, y tras exponer las causas de abstención, el estudio sostiene que en acuerdos municipales sobre asuntos de interés general, como el planeamiento urbanístico, las diferentes ordenanzas o los presupuestos, «no es de aplicación directa e inmediata el deber legal de abstención» ya que en estos casos los concejales «siempre tendrán un interés cívico» que «no puede confundirse con el interés particular y directo». Con todo, Sanmartín señala en la introducción que «este informe no considera y no analiza los aspectos éticos y estéticos de la polémica, por no tratarse de un asunto estrictamente urbanístico».

Primero la legalidad, luego la ética
Nadal aseguró que «estudiar la legalidad del caso no evita el debate sobre la ética, del que no pienso huir, pero sin prisas». El alcalde adelanto que la discusión sobre la ética será el momento de explicar a fondo las causas de la abstención del PSC en la tramitación del proceso, y advirtió que saldrán a la luz los nombres de algunas personas que participan en el proyecto. «Si quieren debate sobre Terres Cavades, lo tendrán», advirtió.
Joan Miquel Nadal recordó haber oído «declaraciones de muchas personas y partidos políticos diciendo que el proceso de Terres Cavades no era legal, y hoy nadie hablará de ello», y lamentó que se cuestione la independencia del vicesecretario general del ayuntamiento para redactar el informe. «Denunciar una ilegalidad sin que lo sea es ignorancia», sostuvo: «No hay persona más estúpida que el ignorante que presume de saber». Nadal, ya lanzado, afirmó que «el ignorante, como desconoce sus límites, se convierte en arrogante, y eso le hace tristemente innecesario».
El informe de la jefa de Urbanisme, Teresa Milà, detalla los pasos que ha seguido la tramitación del proyecto. Junto con el informe del vicesecretario, serán sometidos al dictamen de un abogado para tener una valoración independente del caso. Nadal explicó que recibió el pasado viernes una petición del director territorial de la conselleria de Governació, Joan Plana, para que le remitiera el expediente de Terres Cavades, pero que «la Generalitat no debería pedirlo al ayuntamiento, sino mirar dónde tiene este expediente» que según el alcalde de Tarragona «siempre ha estado en manos del departament de Política Territorial i Obres Públiques»

Un informe jurídic de l'Ajuntament no detecta irregularitats en el tràmit de Terres Cavades
L'alcalde de Tarragona titlla d'«estúpids» els que qüestionen el procés, i el govern continua investigant
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona     El Punt   24/08/2004

El vot d'Àngel Fernández dins la tramitació del projecte urbanístic de Terres Cavades va ser correcte i, per tant, el procés seguit fins ara és vàlid. Aquestes són les principals conclusions de l'informe jurídic encarregat al vicesecretari de l'Ajuntament de Tarragona, que conclou que el regidor no havia d'abstenir-se perquè es debatia una norma de caràcter general que no el posava ni a ell ni al seu germà en una posició individualitzada de privilegi. En presentar públicament l'informe, l'alcalde va carregar durament contra els grups polítics que qüestionen el procés, i els va qualificar d'«ignorants, arrogants i estúpids».

Segons l'informe, el fet que el regidor Àngel Fernández hagués votat a favor de la modificació puntual del pla general en l'àmbit de Terres Cavades, on el seu germà té propietats, «no el situa ni a ell ni a cap parent seu en una posició individualitzada o de privilegi respecte de la resta de propietaris del sector, i per tant la seva intervenció no prioritza l'interès privat per sobre de l'interès general».
En conseqüència, segons les conclusions del treball, «no existeix causa legal d'abstenció» per a Fernández. ERC havia demanat la nul•litat de tota la tramitació perquè creu que Fernández s'hauria d'haver abstingut en compliment de l'article 28 de la llei de règim jurídic de les administracions públiques. Segons el vicesecretari, però, l'abstenció no és d'aplicació immediata «en els acords municipals que s'adoptin sobre assumptes d'interès o abast general com ara el planejament urbanístic, les ordenances fiscals, les de convivència ciutadana, els reglaments municipals, els pressupostos, les alteracions del terme municipal, etc.».

L'abstenció, més endavant
No obstant això, i malgrat que deixa clar que el procediment seguit en els tràmits d'aprovació inicial i provisional i d'acceptació del text refós en l'àmbit d'actuació de Terres Cavades ha estat correcte, l'informe adverteix: «En la planificació general no operaria el deure d'abstenció, mentre que en la gestió i en la distribució concreta dels drets i deures que assigna el planejament sí que seria necessari aplicar el deure legal d'abstenció.» En paraules de l'alcalde, Joan Miquel Nadal, «una cosa és planificar els aspectes generals de la ciutat, i l'altra, distribuir de forma individualitzada drets que d'abstractes han esdevingut concrets»; una advertència que Nadal reconeix que caldrà tenir en compte en futurs tràmits com ara la reparcel•lació. «En principi, sembla que Fernández sí que hauria d'abstenir-se aquí, però ja ho mirarem», va dir. L'informe es complementa am
b un altre estudi de la cap de l'àrea d'Urbanisme que conclou que el procediment ha complert tots els tràmits previstos per la legislació vigent, i Nadal va confirmar ahir que el treball també serà avalat per un jurista extern a la casa.

Nadal obre el debat sobre l'ètica carregant contra l'oposició

L'alcalde es mostrava ahir satisfet del resultat de l'informe, que avala el procés seguit fins ara per tirar endavant la més gran urbanització dels darrers anys, un futur barri de més de 4.800 habitatges. Emparat en aquest aval de la legalitat del procés, Nadal, seguint l'argumentació que ha reiterat en les darreres setmanes, va convidar els grups polítics que han qüestionat el procés a obrir el debat sobre l'ètica i l'estètica de les decisions polítiques: «Si volen debat, en tindran; parlarem de les raons per les quals algú s'ha abstingut i de més socis de Terres Cavades», amenaçava. Ahir, a més, ja va donar unes quantes pistes dels arguments que tindrà aquest debat. Ho va fer repartint bufetades a tort i a dret contra els grups de l'oposició: «Denunciar il•legalitats sense que ho siguin és ignorància, i no hi ha persona més estúpida que l'ignorant que presumeix de saber alguna cosa», va etzibar, abans de qualificar-los d'«arrogants» i d'«innecessaris dins la societat» i de criticar-los «que el seu projecte polític consisteixi a llançar merda als altres».

L'oposició continua reprovant l'actuació d'Àngel Fernández

Els grups de l'oposició de Tarragona no es van deixar impressionar pels resultats de l'informe i van mantenir els seus arguments, que comporten, en el cas d'ERC, que s'anul•li tot el procés administratiu; en el d'ICV-LP, que es retirin les atribucions d'Urbanisme a Àngel Fernández, i en el del PSC, que dimiteixi el mateix alcalde. «Qui em farà dimitir o no no serà el PSC, sinó els ciutadans», va replicar Nadal, que va criticar la «ignorància» dels regidors de l'oposició. «No sé qui és més ignorant, el que diu coses sense saber-les o el que n'amaga i no diu la veritat, com fa l'alcalde: això sí que és una ignorància perillosa», va contestar-li el cap socialista, Josep Fèlix Ballesteros, que es va reafirmar en el fet que, fins i tot si es demostra que la tramitació va ser legal, la seva versió definitiva dels fets és que «ha estat èticament reprovable i estèticament condemnable». Pel socialista, l'informe no és cap sorpresa, «perquè els tècnics que l'han fet estan al servei de Fernández». Uns arguments semblants va utilitzar des d'Iniciativa Lluís Balart: «Al marge de la legalitat, continuem dient que és una qüestió política.» Per Balart, que Fernández deixi les seves funcions és vital «per la credibilitat de l'àrea d'Urbanisme i per salvar la dignitat de la institució». «Interpretem que el pla general és una norma general, però una modificació puntual del pla general, no», considera Xavier Almagro, portaveu d'ERC, en referència a l'argumentació utilitzada a l'informe. El republicà demana a l'alcalde que «per cortesia» respongui almenys la seva petició que s'anul•lin tots els vots de Fernández sobre la qüestió.
Tots van demanar a Nadal que esperi també els resultats de l'informe que els serveis territorials de Governació elaboren sobre la qüestió abans de parlar. Nadal va explicar ahir que ha respost a aquest departament, pel que fa a la documentació sobre Terres Cavades, que l'expedient íntegre el té el Departament d'Urbanisme de la G
eneralitat, i que, en conseqüència, l'Ajuntament no l'hi fotocopiarà «per economia de mitjans». Ballesteros va acusar-lo de voler amagar la informació.

TARRAGONA                   Joan Maria Piqué | jmpique@diaridetarragona.com
Governació critica la actitud del Ayuntamiento sobre Terres Cavades
La Generalitat subraya que el consistorio debe entregar toda la documentación

El tren del caso 'Terres Cavades' ha llegado a la estación del Departament de Governació. El grupo municipal de ERC pidió que esta conselleria redacte un informe sobre la legalidad de la actuación del caso pero, para ello, Governació necesita que el Ayuntamiento le remita una serie de documentos. Hasta ayer, el consistorio se hacía el sueco, a pesar de que este informe no es vinculante ni tiene fuerza legal para cambiar las decisiones municipales.

El director territorial del Departament de Governació, Joan Plana, recordó ayer que el Ayuntamiento de Tarragona tiene la obligación de facilitar a su departamento la documentación necesaria para que pueda emitir un informe sobre la legalidad de la actuación municipal en el caso Terres Cavades. Se trata del segundo informe sobre esta cuestión, después del que redactó el secretario en funciones del consistorio, Manuel Sanmartín.

El proyecto para urbanizar la zona de Terres Cavades prevé construir 4.800 viviendas en esta zona de expansión de la ciudad. El escándalo estalló cuando se supo que el hermano del teniente de alcalde de Urbanisme, Àngel Fernàndez, posee una participación minoritaria en una de las empresas que toman parte en la operación.

El grupo de ERC pidió que se anulara el voto de Fernàndez en varios plenos municipales, que fueron decisivos para impulsar el plan, ya que el equipo de gobierno sólo tiene mayoría por un voto. Según ERC, el voto de Fernàndez ilegaliza el proceso de aprobación, ya que los concejales tienen la obligación legal de abstenerse cuando las votaciones pueden beneficiar o perjudicar a familiares directos. La anulación del voto de Fernàndez provocaría la repetición de las votaciones sobre la aprobación del plan de Terres Cavades.

Un primer informe

El alcalde, Joan Miquel Nadal, encargó un informe sobre la legalidad de la intervención de Fernàndez al vicesecretario municipal, Manuel Sanmartín, que ejercía como secretario en funciones. El secretario municipal es un cargo ganado por oposición, que se encuentra en la cumbre de la organización administrativa municipal. Entre sus funciones figuran las de dar fe pública, como hace un notario, y el asesoramiento legal.

El vicesecretario del Ayuntamiento, en su informe, señala que los votos de Àngel Fernàndez no invalidan la tramitación de Terres Cavades, porque no le da, ni a él ni a su hermano, ningún privilegio sobre los demás propietarios de terrenos en la zona. El vicesecretario aplica un criterio, avalado por sentencias de casos similares anteriores, según el cual en los acuerdos sobre el interés general no se aplica el criterio de abstención.

En las votaciones sobre Terres Cavades recurridas por ERC se modificó el planeamiento urbano general, por lo que, según este informe, el aprovechamiento urbanístico de los terrenos de la zona aprobado por el ayuntamiento fue el mismo para todos los propietarios. Del mismo modo que el alcalde Nadal solicitó un informe al vicesecretario, el grupo de ERC pidió otro estudio sobre el caso al Departament de Governació de la Generalitat, que gestiona las relaciones entre con el mundo local.

La Generalitat estudiará el caso

Según explicó al Diari el director general de Administració Local, Albert Pereira, es frecuente que grupos de la oposición municipal soliciten la opinión de Governació sobre actuaciones de los equipos de gobierno municipales. Estos informes, más allá de la «fuerza moral» que tienen, «no pueden anular ni dejar sin efecto los acuerdos de los ayuntamientos», señaló Pereira, porque la conselleria «no es un policía de los municipios». «El único que puede anular un acuerdo de un ayuntamiento es un tribunal», añadió.

El director territorial de Governació en Tarragona, Joan Plana, esgrimió la obligación de las administraciones públicas de cooperar entre ellas para que el ayuntamiento le entregue no sólo el expediente urbanístico de Terres Cavades, sino los antecedentes del caso. Plana afirmó que el expediente que ya tiene la Generalitat en la delegación de Urbanisme es insuficiente, porque también necesita «todos los documentos que puedan ser relevantes en este caso», como sería el informe del vicesecretario u otros.

«Nadal se acoge a un derecho, el de no presentar dos veces la misma documentación, que sólo corresponde a los ciudadanos, no a las administraciones», señaló Plana. El director territorial explicó que «ya tenemos lista la jurisprudencia necesaria, pero ahora necesitamos una descripción exacta de los hechos».

TARRAGONA  Europa Press
Nadal ve mala fe en la petición de documentación de la Generalitat por el asunto Terres Cavades

El alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal (CiU), volvió hoy a referirse al convulso asunto urbanístico de Terres Cavades. Nadal dijo que "es demostrar mucha ignorancia que una Conselleria de la Generalitat le pida el expediente del Plan urbanístico cuando ya lo tienen a su disposición en los Servicios Territoriales de Política Territorial y Obras Públicas".

Nadal hizo estas declaraciones después que ayer el delegado de la Generalitat en Tarragona, Xavier Sabaté, advirtiera a Nadal que debe facilitar toda la documentación sobre el caso para poder determinar la legalidad de los acuerdos adoptados tras la votación del concejal de Urbanismo en unas obras dónde su hermano es uno de los promotores. En el trasfondo de esta petición "sólo puede haber ignorancia o mala fe", según Nadal.

Con respecto al conflicto de la Policía Local, Nadal advirtió al portavoz del cuerpo que no lo desafíe con el tema de las sanciones. El alcalde de Tarragona dijo que pese a estos dos conflictos abiertos, la gestión municipal sigue su ritmo.

Nadal destacó como ejemplo que muy pronto se adjudicarán las obras de una nueva piscina al barrio del Serrallo. La construcción empezará antes de acabar el año, con un presupuesto de 2,7 millones de euros. En el mes de septiembre también se pondrá la primera piedra de la piscina de Bonavista y se iniciarán las obras de un nuevo tramo de la Rambla Nova de la ciudad.

Nadal reitera que no pensa enviar l'expedient de Terres Cavades al govern «perquè ja el té»
L'alcalde de Tarragona diu que Governació «té por» de fer l'informe i nega que vulgui retardar el procés
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona   El Punt

L'Ajuntament de Tarragona no enviarà la documentació sobre el projecte de Terres Cavades al govern, malgrat que aquest li ha sol•licitat reiteradament aquesta informació per poder fer un informe sobre el procediment. L'alcalde, Joan Miquel Nadal, va reiterar ahir que no vol retardar la investigació però que no pensa trametre l'expedient «perquè la Generalitat ja el té». Nadal va afegir que el delegat de Governació ha comès «un error administratiu» en demanar-li i que «té por» de fer l'informe. El que sí que ja ha fet l'alcalde és enviar a la Generalitat els informes jurídics elaborats pels tècnics municipals sobre el cas.

Els serveis territorials de Governació no ho tindran fàcil per fer l'informe sobre si el procediment seguit en el projecte de Terres Cavades ha estat correcte. L'alcalde de Tarragona, el convergent Joan Miquel Nadal, va continuar ahir amb la pugna iniciada fa uns dies amb la Generalitat i va assegurar que no pensa enviar la documentació sobre el projecte. Nadal va assegurar ahir que la seva intenció no és retardar el procediment i, reiterant els arguments que va utilitzar dilluns, va explicar que el govern ja té tot l'expedient sobre el cas: «Qui digui que vull retardar la tramesa d'informació o bé és un ignorant o bé una persona de mala fe. Jo l'únic que dic és: 'No perdi vostè el temps, perquè el que em demana ho té a casa seva'.»
Governació ja va advertir a Nadal que estava incomplint el principi de cooperació entre administracions i que el que es demanava no era només l'expedient administratiu sinó tots els antecedents sobre el cas, però l'alcalde es mantenia ahir ferm: «Ell em va demanar, i fa només quatre dies, l'expedient. El que passa és que quan se n'adona, que s'ha equivocat, ara diu que demana també els informes fets pel vicesecretari. Però si ni sabia que jo l'estava fent!» Nadal va explicar que l'Ajuntament ja ha enviat també aquests informes al Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat i que la resta «seran tramesos a tothom qui correspongui quan toqui i en els terminis que l'alcalde marqui». Finalment, va anar més lluny i va concloure que el director dels serveis de Governació, Joan Plana, «té por» de fer el seu informe: «M'agradaria saber l'opinió del president de la Generalitat sobre aquest delegat i sobre l'autonomia municipal!», va finalitzar el batlle.

El PSC i els funcionaris
Nadal tampoc no ho va desaprofitar per carregar contra el cap del grup del PSC, Josep Fèlix Ballesteros, que dilluns va dir que els funcionaris que van elaborar els informes sobre l'actuació municipal i del regidor Àngel Fernández en tot el procés de Terres Cavades, el vicesecretari municipal i la cap de l'àrea d'Urbanisme, estaven al servei de Nadal i de Fernández. «Ballesteros s'ha d'autocensurar o autosancionar i oferir excuses als funcionaris», va demanar Nadal, que va assegurar: «Posar en dubte la tasca dels funcionaris i crear així a Catalunya una mena de barra lliure és una irresponsabilitat.» Nadal també va recordar a l'oposició que l'informe està fet «a petició seva» i que per tant ara «se l'han d'empassar».
Ballesteros va precisar ahir que en cap moment ha desconfiat de la professionalitat dels treballadors municipals i va acusar Nadal d'exercir pressió sobre els encarregats d'elaborar l'informe, «demostrable perquè Nadal fa el bocamoll i revela el dictamen abans que es faci públic oficialment». El socialista també va rebutjar «l'abandonament que el senyor Nadal fa de les seves responsabilitats i obligacions com a alcalde».

TARRAGONA          EUROPA PRESS |
ERC abre la vía judicial contra el Ayuntamiento de Tarragona por el caso Terres Cavades

El grupo municipal de ERC de Tarragona ha presentado un recurso contencioso administrativo ante el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya para que se anulen los acuerdos plenarios sobre el plan urbanístico Terres Cavades. Los republicanos han abierto la vía judicial "tras esperar, tres semanas, una respuesta del alcalde de la ciudad y de la Generalitat sobre este caso sin ningún éxito", según explicó el portavoz del grupo, Xavier Almagro.

Almagro también acusó al alcalde, Joan Miquel Nadal, de "mentir cuando dice que la Generalitat le ha pedido sólo el expediente del Plan, y en realidad lo que ha pedido es toda la documentación relacionada con el plan urbanístico".

El grupo municipal del PSC también se pronunció sobre Terres Cavades. El concejal Josep Fèlix Ballesteros dijo que ve "bien" el contencioso de los republicanos, pero "nosotros continuaremos defendiendo el debate político sobre este caso". En este sentido, Ballesteros anunció que el PSC está trabajando en la elaboración de un plan alternativo al del gobierno, "más amable, más sostenible" y sobre todo que "dará satisfacción a todas las partes".

Los socialistas insisten en que con la participación del titular de Urbanismo, Angel Fernández, en las diferentes votaciones del Plan, "no se han separado los intereses públicos de los privados". Un hermano de Fernández es uno de los promotores del plan y el principal punto de conflicto en esta polémica en la que el alcalde sigue insistiendo en la legalidad absoluta de todo el proceso tras presentar esta misma semana un informe de la vicesecretaria general del ayuntamiento que avala esta tesis.

ERC presenta el primer contenciós per anul•lar la tramitació municipal sobre Terres Cavades
Els veïns en presentaran un altre els propers dies, i el govern de Tarragona diu que tenen «tota la legitimitat»
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona     El Punt

L' afer Terres Cavades ha arribat als jutjats. ERC va presentar ahir un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè anul•li els acords presos pel ple de Tarragona en relació amb aquest projecte urbanístic i perquè, mentre el tribunal no resolgui, se suspengui la continuació de l'expedient, que ara està en mans de la Generalitat. Aquest és el primer recurs judicial contra el polèmic pla parcial, però no serà l'últim: els veïns del Camí del Llorito anuncien que en presentaran un altre els pròxims dies. L'equip de govern s'ha limitat a dir que aquesta actuació «entra dins de tota legitimitat».

Vint-i-dos dies després que el grup municipal d'ERC reclamés davant l'opinió pública la invalidació dels acords en relació amb Terres Cavades per la vinculació del germà del regidor d'Urbanisme, Àngel Fernández, en el projecte, els republicans han complert la seva amenaça. En tot aquest temps, no han rebut cap resposta, per la qual cosa, segons va explicar el portaveu del grup, Xavier Almagro, ERC va presentar ahir al matí un recurs contenciós administratiu en què demanen l'anul•lació de l'acord del ple de 28 de juny mitjançant el qual es va acceptar el text refós de la modificació del pla general en l'àmbit de Terres Cavades i, subsidiàriament, dels acords d'aprovació inicial i provisional del 23 de juliol del 2002 i de l'1 d'agost del 2003.
Segons Almagro: «Hi ha hagut una modificació en els acords, el coneixement que un regidor tenia parentiu amb un dels promotors.» El republicà va lamentar que, tot i l'avís llançat a principis d'aquest mes, l'alcalde no hagi pres cap mesura i va deixar clar que si aquest invalida els acords ERC retirarà el recurs: «És un contenciós cent per cent polític, perquè no hem rebut la resposta política que volíem», va explicar Almagro, que treu importància a l'informe municipal que avala l'actuació de Fernández en la tramitació: «El vicesecretari de l'Ajuntament, com a advocat, ha fet la seva interpretació, però els serveis jurídics d'ERC en fan una altra i arriben a conclusions diferents.»
Aquest recurs no serà l'únic: l'associació de veïns del Camí del Llorito, que ahir es va reunir amb ERC, ja ha anunciat que en els pròxims dies en presentarà un altre. Segons la presidenta de l'entitat, Patrícia González: «Volem que el poder judicial es pronunciï, hi ha antecedents que ens donen la raó.» Segons ERC, el recurs es pot presentar fins a l'1 de setembre. Mentrestant, l'equip de govern es va limitar ahir a deixar clar que aquestes actuacions «entren dintre de tota legitimitat», malgrat que va advertir: «En cad
a actuació i en cada declaració, cadascú es fa responsable dels seus actes.»
 

El PSC presentarà un projecte alternatiu per Terres Cavades
FRANCESC REVERTE .   El Punt

El PSC i ICV-LP, que havien assegurat que estudiarien també presentar un contenciós contra la tramitació de Terres Cavades, han decidit finalment no seguir aquesta via, segons van confirmar els seus portaveus, Josep Fèlix Ballesteros i Lluís Balart, que prefereixen continuar insistint en «la part política de l'assumpte». Malgrat això, ahir tots dos van avalar el pas fet per ERC, que veuen positiu. D'altra banda, Ballesteros va anunciar ahir que el grup socialista està elaborant un projecte alternatiu al que impulsa l'equip de govern a Terres Cavades. Segons el cap socialista, aquesta proposta «pot acabar acontentant tothom sense lesionar cap interès, ni el dels actuals propietaris ni el dels promotors», a més d'aconseguir un barri «amb una cara més amable i ecològicament més sostenible». El principal motiu de la proposta és, segons Ballesteros, que «amb el ritme amb què avança Terres Cavades» es poden trobar governant i gestionant aquest projecte, i va afegir: «Per això hem d'actuar amb responsabilitat».

ERC i el silenci de Joaquim Nadal
D'altra banda, ERC va demanar ahir al conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, que es pronunciï sobre la polèmica: «Senyor Nadal, digui ja alguna cosa i no es tregui les mosques de sobre!», li va recriminar el regidor Xavier Almagro. ERC va demanar a Urbanisme de la Generalitat que aturés la tramitació del projecte de Terres Cavades i als serveis territorials de Governació, un dictamen sobre l'actuació municipal. Precisament, Almagro va acusar l'alcalde de mentir en l'estira-i-arronsa que manté amb Governació per la tramesa d'informació sobre Terres Cavades, ja que va denunciar que el mateix informe dels tècnics municipals deixa clar que Governació va demanar «tota la informació que es consideri adient» sobre el cas i no només l'expedient, com assegura Nadal.

TARRAGONA    Àngel Fernàndez presenta la dimisión, pero el alcalde Nadal aplaza la decisión de aceptarla
Redacción |     Diari de Tarragona        28 d'agost de 2004

El teniente de alcalde de Urbanisme de Tarragona, Àngel Fernàndez, ha presentado la dimisión de su cargo al alcalde Joan Miquel Nadal. En una carta con fecha de ayer, Fernàndez argumenta que “no quiero que mi presencia en el equipo de gobierno sea la excusa de los que no tienen más argumentos que la difamación para derrotar un proyecto de ciudad que la mayoría apoya desde hace años”.

Nadal aplazó la decisión de aceptar la renúncia de su concejal de urbanismo a que se produzca un debate “sobre la ética y la estética” de toda la polémica que ha rodeado el caso Terres Cavades. Este escándalo surgió al trascender que el hermano del teniente de alcalde de Urbanisme posee una participación minoritaria en una de las promotoras que urbanizarán la zona de Terres Cavades, en la que está previsto construir 4.800 viviendas.

Hay que tener en cuenta que Nadal estará fuera una semana y que la decisión podría tardar en tomarla.
 

TARRAGONA    Fernàndez, en la cuerda floja
La dimisión del teniente de alcalde de Urbanisme por el caso Terres Cavades se daba por hecha desde CiU al PSC, pero la decisión definitiva está en manos del alcalde Nadal
Joan Maria Piqué | jmpique@diaridetarragona.com

El futuro del teniente de alcalde de Urbanisme, Àngel Fernàndez, está en el aire. La polémica por el caso Terres Cavades, una gran operación inmobiliaria en la que participa su hermano, sitúa a Fernàndez con un pie fuera del equipo de gobierno. Cuestionado por miembros del equipo de gobierno y con una oposición que pide su cabeza, sólo puede salvarle el apoyo del alcalde Joan Miquel Nadal. Que no es poco.

El retorno de Àngel Fernàndez está previsto para el 1 de septiembre. Pero fue en la tarde de ayer cuando la olla hirviendo amenazó con rebosar: la dimisión de Fernàndez se daba por hecha desde el PSC, desde algunas fuentes de la cúpula convergente e incluso desde los sectores industriales vinculados al proyecto de Terres Cavades.

«No puedo decir nada... Mañana (por hoy) hay una rueda de prensa, ¿no? Ya se sabrá», se limitó a decir un dirigente nacionalista. «Será mañana, pasado o el otro, pero no tiene más remedio», aseguró un alto cargo del PSC. El propio Fernàndez, que acudió con la directiva y la plantilla del Nàstic a pedir el apoyo de Sant Magí, no quiso manifestarse pero respondió, con aspecto cansado: «Puede ser mañana, el lunes... no se sabe» concluyó, con una sonrisa forzada.

El tempo de la operación y sus términos están en manos de Joan Miquel Nadal: desde aceptar la renuncia de Fernàndez para salvar el proyecto de Terres Cavades, a retirarle las competencias de urbanismo mientras se esclarece el caso. «Que nadie se equivoque», advirtió Nadal: «El lunes Fernàndez estará trabajando en la comisión de gobierno. Nunca hago lo que todos creen que voy a hacer».

En la UCI política

El teniente de alcalde de Urbanisme se halla en el centro de la polémica desde que se publicó que su hermano Juan Fernández posee un 9,8 de la sociedad Promocions Terres Cavades. Esta sociedad está participada mayoritariamente por Procam, la inmobiliaria de Caixa Catalunya, con un 51 por ciento, y por la constructora Promociones José Luis, del empresario tarraconense José Luis García, que tiene un 39,2 por ciento de la sociedad. Promocions Terres Cavades dispone de un 25 por ciento de los terrenos de la zona, en la que se construirán 4.872 pisos. Juan Fernández podrá construir un máximo de 107 viviendas.

El estallido del caso Terres Cavades ha sido la gota que colma el vaso para muchos concejales del equipo de gobierno. El propio alcalde, Joan Miquel Nadal, comentó la situación con una frase que hizo fortuna: «Àngel es víctima de su propia imagen». Varios de sus compañeros pidieron a Nadal que aceptara la renuncia que Fernàndez le había planteado.

Son los mismo ediles que observan con desgana la posibilidad de que la plaza de Fernàndez sea ocupada por el primer candidato de CiU que no salió elegido: Santiago Pallàs. El ex concejal no encajó en el equipo y Nadal le mandó a un puesto en la lista con escasas posibilidades. Además, se enfrentó a la dirección por sus aspiraciones a presidir la federación de Tarragona de CDC.

Durante agosto, Fernàndez aprovechó las vacaciones para desaparecer de la escena y el responsable de capear el temporal fue Joan Miquel Nadal, notablemente desasistido por el resto de los concejales de su equipo, entre lo que pocos ponían la mano en el fuego por el teniente de alcalde de Urbanisme. Incluso algún edil del PP se planteaba hacer más piña con sus socios de CiU para plantar cara a la crisis que muchos miembros de la federación nacionali

Volver página principalTornar pàgina principal