Tarragona encarrega un informe per determinar si el tràmit de Terres Cavades va ser correcte
L'alcalde segueix sense aclarir si dóna suport a Àngel Fernández, però demana que es respecti la presumpció d'innocència FRANCESC REVERTÉ . Tarragona
Joaquim Nadal diu que tramitarà el projecte seguint criteris «objectius i urbanístics» ACN . Barcelona
El PP pone en duda la ética en el proceso de Terres Cavades
Francesc Ricomà asegura no obstante que la tramitación ha sido legal y transparente
Àngel Juanpere | ajuanpere@diaridetarragona.com
Nota de la Asociación de Vecinos del Camí del Llorito
Nadal asegura desconocer la vinculación del hermano de Àngel Fernández con Terres Cavades
Nadal no sabia que el germà d'Àngel Fernández era un dels promotors de Terres Cavades
SÒL DE JUSTICIA (article d'opinió)
Promotors «desemparats»
FRANCESC REVERTE . (El Punt 11/08/2004)
Àngel Fernández no va infringir cap llei en l'«afer Terres Cavades», segons el Col·legi de Secretaris
Els regidors, segons l'ens tarragoní, no estan obligats a abstenir-se en normes de caràcter general que afectin tota la població                              FRANCESC REVERTE . Tarragona   (El Punt 11/08/2004)
ERC demana responsabilitats   FRANCESC REVERTE . (El Punt)
Demanant els antecedents            M.P.  (El Punt) .
Nadal vincula Terres Cavades al precio de la vivienda en Tarragona
ANTÒNIA JUSTÍCIA - 03:18 horas - 12/08/2004
Nadal alerta que el precio de la vivienda subirá sin Terres Cavades
«Conozco a Juan Fernández, como a José Luis García y a 100 constructores más»


NOTA: Lamentem no poder afegir els "articles", panegírics, cartes al director, entrevistes a constructors "benefactors" locals i altres cosetes (com les nombroses notes publicitàries de la Associació Administrativa de Cooperació en constitució del PP41 de Tarragona "Terres Cavades") que apareixen en algun mitjà local, atesos els nostres modests mitjans informàtics, perquè són lo més sucós i subrealista de la història.

El Punt, dissabte, 7 d'agost de 2004
Tarragona encarrega un informe per determinar si el tràmit de Terres Cavades va ser correcte
L'alcalde segueix sense aclarir si dóna suport a Àngel Fernández, però demana que es respecti la presumpció d'innocència
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona

Després d'una setmana de silenci, el govern de Tarragona va fer ahir les primeres valoracions públiques sobre el polèmic macroprojecte urbanístic de Terres Cavades. Un comunicat d'Alcaldia assegurava que l'alcalde, Joan Miquel Nadal, ha sol·licitat al vicesecretari general de l'Ajuntament i a la cap del servei d'Urbanisme un informe complet sobre l'actuació municipal i la d'Àngel Fernández en la tramitació del projecte. El comunicat no aclareix si Nadal dóna suport al qüestionat Fernández com a regidor d'Urbanisme, però demana que «es respecti la presumpció d'innocència i s'evitin judicis paral·lels». Ahir, el conseller d'Obres Públiques, Joaquim Nadal, advertia que valorarà el projecte tenint en compte criteris exclusivament urbanístics.

L'alcalde ha encarregat un informe que analitzi totes les actuacions realitzades per tirar endavant el polèmic projecte de Terres Cavades. L'anunci arriba dies després que PSC i ICV demanessin la dimissió del regidor d'Urbanisme, Àngel Fernández, per participar en un projecte en què té interessos urbanístics el seu germà, i que ERC denunciés que el procediment administratiu per donar llum verd al projecte s'havia de repetir de nou.
L'estudi, segons un comunicat de l'Alcaldia de Tarragona, determinarà la data d'inici de l'expedient d'aquesta macrourbanització i analitzarà els acords que s'han adoptat i les votacions de cada grup, a més de comprovar que tots els tràmits s'hagin publicat per a la seva exposició pública. També s'investigarà la intervenció d'Àngel Fernández i es determinarà si el seu vot va ser decisiu en algun moment per aprovar l'acord i si existeix causa perquè el regidor s'abstingués en les votacions en estar el seu germà implicat en el projecte.
Després de sis dies durant els quals s'ha qüestionat durament la tasca de Fernández, l'alcalde no ha aclarit si dóna suport al seu regidor o accepta les peticions de dimissió. El comunicat només diu que quan l'informe estigui conclòs l'alcalde es manifestarà per «prendre les decisions que calguin i siguin oportunes». La nota també assenyala que cal recordar la presumpció d'innocència i demana que es deixi treballar al govern «amb calma i tranquil·litat per tal de prendre les decisions més encertades».

Expósito defensa Fernández
Mentrestant, ahir la regidora de Serveis Socials i presidenta del Servei Municipal de l'Habitatge, Maria Lluïsa Expósito, va defensar el projecte i l'actuació d'Àngel Fernández en tot el procés. Expósito, que l'any 2002, quan es va iniciar la modificació del pla general per tirar endavant la urbanització, era regidora d'Urbanisme i per tant es va encarregar de part de la tramitació, va deixar clar que el projecte «és una realitat i s'ha aprovat amb tota la legalitat per a benefici de la ciutat, ja que donarà sortida a molts ciutadans que necessiten un habitatge».

El PSC dóna deu dies

El PSC ha tornat a demanar a l'alcalde que faci cessar Fernández. Els socialistes van llançar ahir un ultimàtum a Nadal, li donen deu dies per fer efectiva la destitució o, si no, afegeixen: «Demanarem també la dimissió de Nadal per incompetent», segons la regidora María José Elices. Els socialistes, després que ERC denunciés que l'actuació de Fernández podria obligar a repetir tot el procediment administratiu de Terres Cavades, van sol·licitar ahir als serveis jurídics municipals un informe sobre si és possible la nul·litat del procés. D'altra banda, Elices va criticar que Nadal no s'hagi manifestat encara sobre la qüestió: «Es torna a amagar. És un tema molt greu, però no hem sentit que surti a tranquil·litzar la població. Se'n riu de la ciutat.»

Joaquim Nadal diu que tramitarà el projecte seguint criteris «objectius i urbanístics»
ACN . Barcelona

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va assegurar ahir que «analitzarà i jutjarà» l'expedient de Terres Cavades seguint criteris exclusivament «objectius i urbanístics». Nadal, que parlava per primer cop sobre el projecte des que s'ha sabut la relació familiar entre el regidor d'Urbanisme tarragoní i un dels promotors de l'obra, no va voler valorar la polèmica, i va deixar clar que «les qüestions no estrictament urbanístiques formen part de l'àmbit estrictament municipal i tenen altres espais jurisdiccionals per ser resoltes». El conseller és l'encarregat últim de signar l'aprovació d'aquesta modificació del pla general de Tarragona, com passa amb tots els municipis de més de 100.000 habitants, després que la comissió territorial d'Urbanisme ja l'avalés. Nadal va dir que analitzarà «amb rigor» el projecte, que veu d'«alt volum». El barri tindria més de 4.800 pisos.

TARRAGONA
El PP pone en duda la ética en el proceso de Terres Cavades
Francesc Ricomà asegura no obstante que la tramitación ha sido legal y transparente
Àngel Juanpere | ajuanpere@diaridetarragona.com

El portavoz y primer teniente de alcalde del Ayuntamiento de Tarragona, Francesc Ricomà, aseguró que si el concejal implicado en el tema de Terres Cavades hubiera sido él, «me hubiera desentendido o ausentado del pleno, y no hubiera participado en la votación». Sin querer entrar a valorar el posicionamiento que ha mantenido Àngel Fernández, aseguró que todo el proceso se ha realizado dentro de los límites legales y de transparencia, «un tema aparte es la ética», que califica como un terreno muy subjetivo.

Prácticamente ajeno a los últimos acontecimientos y declaraciones entorno al Caso Terres Cavades -el martes se marchó de vacaciones con su familia fuera de España-, ayer el primer teniente de alcalde y coordinador de Promoció i Estratègies de la Ciutat, el popular Francesc Ricomà, dijo la suya. No quiso en ningún momento pronunciarse sobre si la actuación durante las últimas semanas de su compañero en el equipo de gobierno Àngel Fernández había sido la adecuada: «Las tramitaciones de los diferentes aspectos del plan parcial que han llegado a su aprobación actual han sido legales y transparentes», comentaba en primer lugar, a la vez que recordaba que «la primera revisión del Pla General, que modificó el uso del suelo de Terres Cavades para pasar de rústico a urbanizable, tuvo lugar cuando gobernaba CiU con el PSC». «A partir de aquí -señaló- las siguientes fases se han mantenido dentro del marco legal».

Pero saltó la polémica: «En la situación actual aparece una nueva figura, que es el hermano -de Àngel Fernández- como uno de los posibles beneficiarios de la actuación urbanística». En este sentido, asegura que «el terreno de lo ético es subjetivo, admite interpretaciones». Por ello, aseguró que no quiere entrar en este aspecto, aunque sigue pidiendo que lo que se tenga que hacer a partir de ahora, «siga siendo legal, que se vele para que se mantenga dentro de la transparencia».

Opiniones para todos

Cuando se le pregunta qué le parece que Àngel Fernández emitiera su voto en la aprobación de Terres Cavades, dice que «hay opiniones para todos los gustos», pero que «desde el momento que genera comentarios, es que hay elementos a considerar. Todo el mundo hubiera estado más tranquilo, incluido Fernández, si el tema no hubiese sido así». Dice que tampoco le parece ético que el Govern de la Generalitat comenzara a nombrar a familiares. De todas maneras, indicó que «quizás en su situación -de Fernández- actuaría de otra manera, no lo sé». Y explica qué hubiera hecho él: «Si en el pleno se hubiera debatido un tema en que que estoy implicado, por la razón que sea, me hubiera desentendido o ausentado de la sala».

Después de explicarle que el alcalde había pedido al vicesecretario general del Ayuntamiento y al jefe del servicio de Urbanisme la elaboración de un informe en el que se analicen las actuaciones llevada a cabo por Fernández, Ricomà valoró positivamente la postura tomada por Joan Miquel Nadal: «Me parece correcta. Servirá para avalar que el procedimiento se ha hecho siguiendo pautas legales y ajustadas plenamente a la normativa». Sobre el papel que ha jugado la oposición, el concejal popular dijo que «la politización del caso que se ha hecho es lógica, la entiendo. Ellos, como oposición, si encuentran un hilo que tirar y poder desgastar al gobierno, lo hacen. No es un tema bonito ni agradable».

Nota de la Asociación de Vecinos del Camí del Llorito

Suponemos que la nota informativa publicada en el  Diari de Tarragona los días 21 y 23 de julio por la Asociación Administrativa de Cooperación “en constitución” del PP 41 Terres Cavades, es de pago. Si es así, tenemos entendido que media página de publicidad del Diari –que publicidad es esta “Nota Informativa” y no información objetiva como pretende aparentar bajo su titulo- costa  aproximadamente unos 1.200 euros, 200.000 de les antiguas pesetas.

Es decir, una asociación sin existencia legal aún, que dice representar a los propietarios de las parcelas de más de 76% del territorio de Terres Cavades que se quiere construir, demuestra ya la capacidad económica de lo que son sólo unas pocas personas y empresas poseedoras de este territorio, pero que no habitan en él .

Nosotros somos una asociación con 55 socios, que representamos el 80 % de los actuales habitantes de la zona afectada por el proyecto urbanístico PP 41 y no podemos permitirnos el lujo de publicar un anuncio pagado en la prensa, como hace la  asociación de propietarios interesada en el desarrollo urbanístico de la zona, por lo cual tenemos que confiar en la apuesta por el pluralismo informativo y por el contraste de opiniones del Diari de Tarragona para tener la oportunidad de expresar nuestra visión sobre el proyecto urbanístico que se cierne sobre Terres Cavades, más conocida popularmente como “Camí del Llorito”. Visión que, por supuesto, es completamente opuesta a la de los grandes propietarios que no habitan en la zona.

Para comenzar, la primera gran diferencia es que nosotros no escondemos nuestros intereses, que son continuar viviendo en el lugar y en la forma que hemos escogido o heredado, sin que se nos haga tabla rasa con nuestros derechos y propiedades en aras de un supuesto interés público del proyecto para la ciudad de Tarragona.

Los propietarios que quieren constituir la Asociación Administrativa de Cooperación para desarrollar urbanísticamente la zona ponen un anuncio para convencer a la opinión pública de Tarragona de que el proyecto de Terres Cavades beneficiará a todos los habitantes de Tarragona y llegan incluso a ofrecer beneficios concretos a los habitantes de las vecinas urbanizaciones (en nombre de quién?), pretendiendo de esta manera justificar la expulsión del lugar de los que ahora vivimos en el Camino del Lorito  ( 220 personas aproximadas) porque la gran mayoría no tenemos posibilidades económicas de participar en su urbanización. Esta Asociación de Cooperación que amenaza constituirse pretende convencer a la opinión pública de lo despreciables que son nuestros egoístas intereses y lo encomiables que son los suyos, que no quieren sino actuar en interés público construyendo casas para que bajen los precios, cuando los últimos estudios sobre el mercado inmobiliario desmienten contundentemente esta relación: “nunca había habido tantas casas vacías y tanta gente sin posibilidad de acceder a ellas”.

Hablemos claro. Los que ahora dicen poseer el 75% de los terrenos, con mínimas excepciones quizás de algún antiguo propietario , son persones y sociedades que durante 10 años han utilizado información privilegiada para ir adquiriendo parcelas a precio de saldo muchas veces, aprovechándose de la falta de información de los antiguos propietarios, la mayoría de avanzada edad y ignorantes de sus derechos.

Nosotros somos   200 personas  que representamos a la mayor parte de los habitantes de Terres Cavadas, que hemos sido sistemáticamente marginados y despreciados por el Ayuntamiento que, por el interés personal que el alcalde y el concejal de urbanismo tienen en el proyecto nos han ocultado todo lo que han podido  sus intenciones, nos han negado sistemáticamente información cuando se la hemos pedido expresamente y han maltratado a nuestros representantes.

El problema, “el per què de tot plegat”, está  en la unión de intereses entre el Ayuntamiento de Tarragona y los promotores urbanísticos que se han hecho dueños de la mayor parte del territorio. El quid de la cuestión es el negocio de unos cuantos que, por más legal que sea –ya son grandes conocedores de los intríngulis urbanísticos y, si no, ya tienen buenos asesores para saber como se han de cubrir las formas: “sepulcros blanqueados”- no se tiene que confundir con lo que es legítimo, no se tiene que confundir perversamente su interés privado con los intereses públicos, de la ciudad de Tarragona y de sus habitantes.

Nosotros defendemos nuestros intereses, sí, con muchos menos recursos y sintiéndonos David contra Goliath, pero con el valor añadido que supone el convencimiento de que coinciden más con el interés para Tarragona de mantener esta última zona abierta, verde y libre cercana a la ciudad, valorando, potenciando y explotando su peculiaridad para beneficio de todos, no sólo de los que ahora vivimos, adecuándola para paseos, itinerarios en bicicleta, visitas a su patrimonio natural, cultural y paisajístico, etc., en lugar de urbanizarla y uniformizarla, con la pérdida irreparable que supone como testimonio  de una historia, de un paisaje y de un patrimonio propiedad común de todos los habitantes de Tarragona.

Associació de veins del camí del Llorito – Terras Cavades
NIF. G43698067

TARRAGONA
Nadal asegura desconocer la vinculación del hermano de Àngel Fernández con Terres Cavades
Redacción |

El alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, ha asegurado no conocer la vinculación de Juan Fernández en el proyecto de Terres Cavades. Nadal afirmó que no se pronunciará sobre el tema hasta que concluya el informe jurídico encargado para determinar la legalidad de la intervención del hermano el concejal de Urbanismo en el caso Terres Cavades. Incluso el alcalde fue más allá y dijo que con el informe en la mano lo cotejará con otro letrado de fuera del Ayuntamiento para que nadie tenga ni una sola duda sobre la legalidad del tema. Sólo entonces, dijo Nadal, se pronunciará sobre la ética y la estética del asunto.

Nadal assegura que no coneixia la vinculació de Fernández al projecte

L'alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, va assegurar dilluns que no coneixia la vinculació familiar del regidor d'Urbanisme, Àngel Fernández, al projecte de Terres Cavades abans que es conegués el cas i comencessin les crítiques de l'oposició. Nadal espera rebre l'informe sobre la legalitat de la intervenció de Fernández per pronunciar-se sobre el cas.
Joan Miquel Nadal va sol•licitar el passat divendres al vice-secretari general de l'Ajuntament i a la cap d'Urbanisme l'elaboració d'un informe que analitzi la intervenció d'Àngel Fernández en els tràmits del projecte de Terres Cavades donat que el seu germà, Joan Fernández, és un dels promotors del projecte. A més d'aquest, Nadal va anunciar que ha encarregat un altre informe a un advocat extern a l'Ajuntament que també valorarà el cas. Fins que l'alcalde no tingui sobre la taula aquests dos informes no es pronunciarà sobre la polèmica, segons va explicar ahir dilluns, i va assegurar que es prendrà 'el temps que toqui'.

L'informe haurà d'incloure, entre d'altres aspectes, l'anàlisi de tots els acords que s'han adoptat al respecte amb determinació del vot emès pels diferents grups polítics municipals i la intervenció d'Àngel Fernández com a tinent d'alcalde d'Urbanisme en els diferents tràmits del projecte, tan pel que fa a la resolució d'òrgans col•legiats com a notificacions individuals.

El grup municipal d'ERC va demanar que es torni a votar el projecte perquè el vot del regidor d'Urbanisme és invàlid. En concret, el Reglament Orgànic Municipal (ROM) estableix en casos de consanguinitat de fins a quart grau amb les persones implicades en el procediment, el regidor implicat s'ha d'abstenir en la votació o bé sortir de la sala, dos fets que Fernández no va complir. El mateix reglament estableix que això implica 'la invalidesa dels actes en què hagi intervingut'. En ser clau el vot de Fernández per aprovar el projecte, si es tornés a votar i els grups polítics no canviessin el sentit del vot, el pla de Terres Cavades no tiraria endavant.

Per l'alcalde, quan es coneguin si l'actuació de Fernández en la votació del projecte va ser legal o no, 'serà el moment de mirar l'ètica i l'estètica del cas', i ha alertat als grups de l'oposició, molt crítics amb aquest cas, que 'quan tornin de vacances es trobaran una sorpresa sobre això'. L'alcalde va lamentar que la ciutat estigui 'acostumada' als judicis paral•lels i va demanar 'calma i tranquil•litat' per analitzar el cas amb prou arguments jurídics.

L'alcalde de Tarragona també va deixar clar que no coneixia la relació entre el promotor del projecte i el regidor d'Urbanisme abans que saltés la polèmica sobre el cas, tal i com va preguntar el grup d'ERC. Segons Nadal, 'no faig de xafarder i no m'interessa qui hi ha ficat en els projectes'. L'alcalde va afegir, en to irònic, que 'tremola' i li ha donat 'un atac d'angoixa sobtat' en conèixer que el grup municipal del PSC li dóna un termini de 10 dies per prendre una decisió sobre el futur del regidor d'Urbanisme i sinó li demanarà la seva dimissió. Joan Miquel Nadal creu que 'això de demanar dimissions és molt vell' i va recordar que en els seus 15 anys d'alcalde ha vist 'moltes denúncies falses'.

Nadal també es va preguntar el perquè el grup municipal socialista no s'ha pronunciat sobre 'l'ètica' de l'actuació de la Guàrdia Urbana. En aquest sentit, l'alcalde va avançar que dilluns disposaria de l'informe elaborat per l'Ajuntament sobre l'actuació els agents que es van demanar la baixa en bloc, un cop van acabar ja les diligències prèvies. Nadal valorarà els resultats un cop l'hagi analitzat a fons però va tornar a demanar al sindicat Asemit, majoritari al cos policial, que 'resolgui l'embolic' i aclareixin si van incitar als agents a demanar les baixes en bloc en protesta per l'aturada de la negociació del conveni.
Tarragona / ACN 10-08-2004 / 08:28

Nadal no sabia que el germà d'Àngel Fernández era un dels promotors de Terres Cavades
L'alcalde de Tarragona encarregarà un segon informe sobre la tramitació d'aquest projecte a un lletrat extern a l'Ajuntament
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona  (El Punt)

L'alcalde de Tarragona desconeixia que el germà del regidor d'Urbanisme, Àngel Fernández, era un dels promotors del projecte de Terres Cavades. Així ho va assegurar ahir Joan Miquel Nadal, que va accedir per primer cop a respondre preguntes sobre la polèmica. Nadal va dir que no aclarirà si dóna suport al regidor contra les reiterades peticions de dimissió fins que no tingui les conclusions d'un informe que ha encarregat als serveis jurídics municipals. «Primer vull estar segur que tot s'ha fet dins de la legalitat i que no cal tirar cap acord enrere», va explicar, abans d'avisar als partits que han qüestionat la gestió municipal: «Quan tornin de vacances, potser es trobaran una sorpresa, i ja parlarem d'ètica i estètica.»
 

+ Nadal va respondre ahir per primer cop a preguntes sobre la polèmica relacionada amb el projecte de Terres Cavades.  Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

Primer la legalitat, després l'ètica. Nadal no es pronunciarà sobre el procediment seguit per tramitar el projecte de Terres Cavades fins que no tingui les conclusions d'un informe intern que determinarà si la tramitació s'ajusta a la normativa. «Vull estar molt tranquil en aquest tema. Primer mirarem la legalitat de tot el procediment, i després parlarem en profunditat de l'ètica», va dir l'alcalde, després que fa dies l'oposició critiqués que l'actuació del regidor Àngel Fernández, el germà del qual forma part de la societat promotora del macrobarri, era «èticament reprovable».
Nadal fins i tot va anunciar que, un cop estigui enllestit l'estudi, que podria trigar 15 o 20 dies, encarregarà una segona avaluació a un lletrat extern a l'Ajuntament. En tot cas, el batlle va aprofitar per replicar algunes de les crítiques al projecte i a l'actuació de Fernández i va llançar una misteriosa advertència als grups de l'oposició que les van fer: «Quan tornin de vacances, es trobaran algunes sorpreses. Parlarem d'ètica i d'estètica amb ells, de germans i de fills.» També va deixar clar que la ciutat «està acostumada als judicis paral•lels» i va emprar la ironia per replicar l'ultimàtum llançat pel PSC, que li dóna deu dies per destituir Fernández: «Estic tremolant, m'he quedat angoixat!» Seriosament, va aclarir que es prendrà «el temps que toqui» però que quan arribi el moment farà el que hagi de fer «amb tranquil•litat».
D'altra banda, Nadal va afirmar amb rotunditat que no sabia que un germà de Fernández tingués terrenys a Terres Cavades: «No m'interessa qui hi ha ficat en els projectes, perquè cadascú és lliure de fer el que vulgui. Tinc les competències delegades en l'àmbit urbanístic i no em dedico a fer el xafarder.» Nadal, que també va afegir-hi en to de broma que «no creu» que ni ell ni cap familiar seu tinguin terrenys a la zona, va argumentar: «Tothom té interessos a la ciutat. ¿I si en comptes de Terres Cavades parlem del pla parcial
20 o de les propietats de l'Església a Joan XXIII? Hem de començar a assenyalar a tothom que tingui propietats?»

El PSC no s'ho creu
Les declaracions de Nadal no han trigat a ser contestades pel PSC. El cap socialista, Josep Fèlix Ballesteros, ha fet un parèntesi en les seves vacances per advertir que no es creu que Nadal desconegués la vinculació del germà de Fernández al projecte: «L'alcalde que tenim, o és un babau o té molta barra. Les seves declaracions em recorden les de Fungairiño en la comissió de l'11-M: menteix.» Ballesteros també creu que Nadal demana un segon informe «perquè el que li diuen els seus tècnics és que ho té molt malament». Mentrestant, el grup d'ICV-LP a l'Ajuntament també va demanar ahir a Nadal «un canvi en el plantejament general de l'àrea d'Urbanisme» i, immediatament, mentre no s'acabi l'informe demanat, «la retirada de la delegació de funcions» a Fernández

SÒL DE JUSTICIA (article d'opinió)

Deixant de banda el joc de paraules del títol, l’affaire de Terres Cavades està animant una mica més aquest estiu tant feixuc, i no només ens desperta de la letargia de juliol i agost sinó que ens fa pensar si Terres Cavades és un problema dels afectats, aquestes 55 famílies resistents com els gals d’Asterix, que s’ha de resoldre a la sala de plenaris municipals, o és un problema que per les dimensions que ha pres afecta a tota la ciutadania. Potser es podria solucionar per la via referendària, ja que tanta pràctica tenim en els referèndums... dels castells de foc.

Jo, per principis, estic al costat del dèbil, en aquest cas les 55 famílies, i no és que em sembli il•lícita la compra de terrenys i la construcció de nous habitatges, que fins i tot podrien ser necessaris (caldria parlar-ne), però jo em poso de part dels resistents que al capdavall   defensen la seva casa i el seu estil de vida davant d’aquest monstre anomenat progrés o creixement.

El camí del Llorito, com s’ha dit tota la vida, és un espai periurbà ple de masos, explotacions agrícoles familiars i de clar interès natural i paisatgístic. Segons ens informa el GEPEC hi nien entre 20 i 30 parelles d’abellerols, aquesta au tropical de colors tan vistosos. Segur que hi ha un altre model de creixement urbanístic, més respectuós amb l’entorn natural i amb les persones que allí hi viuen, en una paraula més sostenible, però ai!... no dona tants beneficis.

El procediment per dur a terme aquest projecte, si bé no és il•legal, és moralment qüestionable. Per la qualificació de l’entorn de Terres Cavades com a sòl (de justícia) urbanitzable no programat des de 1994, quan es van començar a comprar terrenys a baix preu. Per la ignorància total dels veïns fins el 2002 envers el pla urbanístic. Per la relació del regidor d’urbanisme amb els promotors que construiran Terres Cavades atès que el seu germà en forma part existint, dons, interessos familiars directes. Pel setge i les pressions immobiliàries que han sofert alguns veïns.

Tot  això, si més no, fa que  aquest procés ens faci sortir els colors. Crec que hem d’esperar quelcom més dels nostres representants que el compliment de la legalitat; ells haurien d’ésser un mirall en el qual poder-nos reflexar  sense passar vergonya,  pel seu comportament humà o ètic.

No surt més ben parat el tractament donat a la informació mitjançant els mitjans que controla el consistori. Les pressions i fins i tot acomiadaments d’alguns companys periodistes va obligar al Sindicat de Periodistes de Catalunya a fer un magnífic comunicat “En defensa del dret a la informació”.

Qui pot arreglar això? La Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat? Aquest govern tripartit que tantes expectatives havia creat? Aquest tripartit que desallotja Centres Socials Okupats i construeix el túnel de Bracons? aquesta gent d’esquerres que cobren sous d’escàndol i s’afanyen a “col•locar” la seva parentela? S’arreglarà al saló de plens amb majoria de la dreta?

Malament ho tenen els 55 veïns del Camí del Llorito, però és per tot això que jo crec que és un problema en el qual té molt a dir la societat civil, els que no tenim poder ni el volem. Per que creiem en un altre estil de vida, i en un altre model de creixement. Més transparènt i més ètic.

Pau Gomis, membre de l’Assemblea de Ciutadans i Moviments Socials de Tarragona

Promotors «desemparats»
FRANCESC REVERTE . (El Punt 11/08/2004)

L'Associació Administrativa de Cooperació del pla parcial 41, entitat que agrupa el 76% dels propietaris de Terres Cavades i que alhora promou el projecte, ha contestat a les crítiques. El conegut constructor José Luis García, propietari majoritari al polígon i portaveu de l'entitat, ha explicat que els promotors se senten «desemparats»: «El terreny de joc és el pla general, i des del 1994 la zona és urbanitzable. No ens el poden canviar per un vot, sigui ètic o no». García, que feia referència a la possibilitat que si es repeteix tota la tramitació el projecte pugui ser frenat per l'oposició, ha advertit que totes les actuacions seguides han complert la llei i s'ha preguntat: «Es pot aturar un polígon que compleix amb tot? Es paralitzarà la ciutat per un vot?» El constructor també té clar que, si s'atura el pla, la repercussió serà l'encariment dels preus de l'habitatge.

Àngel Fernández no va infringir cap llei en l'«afer Terres Cavades», segons el Col·legi de Secretaris
Els regidors, segons l'ens tarragoní, no estan obligats a abstenir-se en normes de caràcter general que afectin tota la població
FRANCESC REVERTE . Tarragona   (El Punt 11/08/2004)

L'actuació del regidor Àngel Fernández en l'afer de Terres Cavades s'encabeix dins el marc de la legalitat. Com a mínim així ho considera el Col·legi de Secretaris de l'Administració Local de Tarragona, que recorda que la llei de règim jurídic de les administracions públiques, que marca els supòsits en què un regidor s'ha d'abstenir quan té interessos en un projecte, no seria aplicable en el cas d'actuacions municipals que afectin el total de la població, com és el cas d'una modificació del pla general. El president del Col·legi, Joan Anton Font, que es remet a sentències anteriors del Tribunal Suprem, assenyala que l'Ajuntament podria emparar-se amb aquesta excepció per defensar l'actuació de Fernández en els tràmits realitzats fins ara.

La polèmica per la vinculació del germà del regidor Àngel Fernández al projecte urbanístic de Terres Cavades continua aixecant tot tipus de reaccions. L'última ha estat la del president del Col·legi de Secretaris de l'Administració Local de Tarragona, Joan Anton Font, que ha obert una nova via al conflicte després que ERC denunciés que el vot de Fernández en la tramitació d'aquest expedient podria ser nul i invalidar tot el procés.
Els republicans basen la seva argumentació en la llei 30/1992 de règim jurídic de les administracions públiques i concretament en l'article 28, en què es detallen els supòsits en els quals un regidor ha d'abstenir-se o absentar-se de les votacions que permetin tirar endavant un tema en què tingui interessos. Segons aquesta normativa, un dels motius és: «Tenir parentesc de consanguinitat dins del quart grau o d'afinitat dins del segon, amb qualsevol dels interessats, amb els administradors de societats interessades i també amb els assessors, representants legals o mandataris que intervinguin en el procediment.» El Col·legi, però, precisa que sempre que es tracti d'una norma de caràcter general, és a dir, que potencialment afecti tota la població -com és el cas d'ordenances, pressupostos o qüestions referents a l'ordenament urbanístic-, el responsable municipal no hauria de cenyir-se estrictament a aquesta llei i, per tant, no estaria obligat a abstenir-se. No seria el cas, en canvi, d'actuacions municipals que incideixin directament en un o més ciutadans, com per exemple la concessió de llicències d'obres o d'obertura d'establiments.
Font, que especifica que no coneix el cas amb profunditat, assegura que hi ha nombrosa jurisprudència que avala aquesta afirmació, en concret diverses sentències del Tribunal Suprem sobre conflictes d'interessos al si dels ajuntaments. El també secretari de l'Ajuntament de Valls explica que aquest problema sorgeix sovint en l'àmbit municipal: «No veig cap problema d'incompatibilitat e
n el fet que Fernández hagi votat. Sovint passa que els regidors tenen propietats.» A més, la proporció de terrenys que suposadament té el germà de Fernández a Terres Cavades, i que no arriba al 10%, «no representa cap problema. No hi ha cap llei que digui quina quantitat de terreny pot tenir un regidor. Tot és qüestió d'interpretació». Font només veuria una il·legalitat en el cas que la compra dels terrenys s'hagués produït «a partir d'informació privilegiada: si els hagués comprat a preu de rústic abans que haguessin passat a ser urbans, això seria un delicte». És més, el president del Col·legi assegura que si ell hagués de fer un informe sobre l'actuació seguida per Àngel Fernández durant tot el procediment no la censuraria.

ERC demana responsabilitats
FRANCESC REVERTE . (El Punt)

Després de les declaracions de l'alcalde de Tarragona en què assegurava que desconeixia la vinculació del germà del regidor d'Urbanisme amb el projecte de Terres Cavades, el grup d'Esquerra Republicana ha replicat que aquest desconeixement suposa «un tema greu de deslleialtat del senyor Àngel Fernández cap al seu alcalde» i ha demanat «repercussions polítiques immediates» per a tots dos. En un comunicat, els republicans critiquen que Nadal digués que no es volia ficar en els temes urbanístics delegats al seu regidor: «No és una qüestió de xafarderia saber quines empreses estan implicades en aquest projecte, sinó que és una qüestió de lògica i de sentit comú saber qui hi participa.» ERC ha insistit un cop més que cal revisar tot el procés «des d'una perspectiva de legalitat» i que el projecte «està sota sospita».

Demanant els antecedents
M.P.  (El Punt) .

Els serveis territorials de Governació van remetre ahir a l'Ajuntament de Tarragona la sol·licitud dels antecedents del cas de Terres Cavades. L'objectiu és, segons fonts dels serveis territorials, analitzar l'afer per «aclarir els dubtes» i poder «fiscalitzar» així els tràmits realitzats fins ara pel consistori, per poder tenir coneixement de l'abast de l'acord i de les implicacions que aquest comporta. Al mateix temps, es determinarà «si algú havia d'abstenir-se» en les votacions. La qüestió és prou complicada per revisar-la fil per randa, tenint en compte totes les lleis que hi estan relacionades, segons afirma Governació. A més, la rapidesa amb què arribi el pronunciament sobre el procés també depèn de la celeritat amb què el consistori faciliti la documentació reclamada. És per això que Governació calcula que no oferirà una opinió sobre l'afer abans de deu dies.

Nadal vincula Terres Cavades al precio de la vivienda en Tarragona
ANTÒNIA JUSTÍCIA - 03:18 horas - 12/08/2004
¿Es legal o políticamente inmoral? Este es el debate abierto en Tarragona en torno al proyecto urbanístico de Terres Cavades, el futuro barrio de la ciudad en el que se pretenden construir 4.872 viviendas. La vinculación familiar del concejal de Urbanismo, Ángel Fernández, con uno de los promotores inmobiliarios que han comprado terrenos en la zona ha puesto en tela de juicio la legalidad de todo el proyecto. Mientras los servicios jurídicos del Ayuntamiento investigan si todas las gestiones han sido correctas, el alcalde, Joan Miquel Nadal, advierte que de no realizarse Terres Cavades, el precio de la vivienda en Tarragona se disparará.

Nadal no quiso ayer entrar a evaluar “la ética ni la estética” del caso hasta que los informes jurídicos encargados no determinen la legalidad de la tramitación. Sin embargo, el alcalde Nadal está convencido de que si el proyecto se paraliza y finalmente no prospera, “Tarragona no podrá crecer y los precios de la vivienda subirán”. Por ello, no dejó ayer de preguntarse por el interés que pueden tener los que se oponen, refiriéndose tanto a los vecinos afectados como a los miembros de la oposición: “Igual a alguien le interesa que no se haga porque tiene stocks en venta”, apostilló Nadal.

Y es que desde que trascendió que el hermano del concejal de Urbanismo, Juan Fernández, posee el 9,8% de las acciones de Promocions Terres Cavades, firma que construirá las polémicas 4.872 viviendas, las críticas han sido continuadas. Pero el temor de Nadal a que el proyecto pueda quedar paralizado se debe a la petición que Esquerra Republicana (ERC) ha hecho a la Generalitat. Los republicanos han instado al Departament de Gobernació de la Generalitat a elaborar un informe jurídico y piden que se repita todo el proceso administrativo que se ha llevado a cabo hasta la aprobación provisional del proyecto urbanístico. Una actuación que ya en su día tildaron de desproporcionada por ser comparativamente igual a la creación del barrio de Sant Pere i Sant Pau, donde hoy viven 12.000 vecinos.

ERC considera que los votos favorables que emitió el concejal de Urbanismo vulneran la ley Municipal y de Régimen Local de Catalunya, que al parecer prohíbe votar a un edil en asuntos que afecten a una persona con la que mantenga una relación de consanguinidad. Un voto que sería clave en el caso de que el proceso administrativo se volviera a repetir ya que, si el resto de los partidos políticos no cambiaran de parecer, el plan de Terres Cavades no prosperaría. Los republicanos están dispuestos incluso a recurrir a la justicia ordinaria si fuera necesario.

Por su parte, el grupo municipal del PSC ya solicitó la dimisión de Fernández y calificaron su actitud de “desleal”, después de que Joan Miquel Nadal reconociera el pasado lunes que desconocía que el concejal de Urbanismo tenía un hermano con intereses en Terres Cavades. “No hago de xafarder y no me interesa quién hay metido en los proyectos”, dijo entonces y reiteró ayer Nadal.

El proyecto de Terres Cavades es la actuación urbanística de mayor envergadura en Tarragona de los últimos años. Supondrá la urbanización de más de un millón de metros cuadrados y tendrá como principal objetivo dar respuesta a la demanda de más de mil viviendas nuevas que anualmente recibe el Consistorio.

De hecho, se trata de una de las escasas reservas de suelo que le quedan a la ciudad para garantizar su crecimiento. Su urbanización afecta a un total de 55 propietarios que tienen viviendas en la zona conocida como el Camí del Llorito y que temen ser expropiados.

Nadal alerta que el precio de la vivienda subirá sin Terres Cavades
«Conozco a Juan Fernández, como a José Luis García y a 100 constructores más»
Núria Bea | nbea@diaridetarragona.com

El alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, defendió ayer las mismas tesis avaladas por uno de los promotores de Terres Cavades, José Luis García. Nadal alertó ayer que «el precio de la vivienda subirá si el proyecto de Terres Cavades no prospera». También volvió a insistir en la importancia de, primero, tener un informe que demuestre la legalidad del proceso para después pronunciarse sobre «la ética y la estética y quizás estaré de acuerdo en algunas cosas de las que se han dicho».

El alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, advirtió ayer de la necesidad del proyecto urbanístico de Terres Cavades para posibilitar el crecimiento de la ciudad. «Quien se opone al plan quiere que el precio de los pisos suban. La ciudad no podrá expandirse de frenarse este proyecto», al tiempo que se preguntó si alguien de los que se oponen les interesa «porque tienen stocks en venta». Nadal afirmó que el proyecto no ha sufrido cambios sustanciales desde que se inició su tramitación en el 92.

El proyecto empezó a ser polémico cuando se descubrió que el hermano del concejal de Urbanisme, Àngel Fernández, es uno de los promotores del proyecto. Ante esta situación, Esquerra Republicana de Catalunya dijo que, tal y como lo establece el Reglament Orgànic Municipal (ROM), el voto de Fernández en la tramitación del proyecto es inválido por su vinculación familiar. Con la ley en la mano, ERC pidió que se repita la votación que, en caso de hacerse, no prosperaría, ya que se necesitan 14 votos y, sin Fernández, quedaría en 13. Sin embargo, el presidente del Colálegi de Secretaris de l'Administració Local de Tarragona, Joan Anton Font, asegura en El Punt que los concejales no están obligados a abstenerse en normas de carácter general que afecten a toda la población. Esta noticia congratuló a Nadal, quien volvió a insistir en que para él es fundamental disponer de un informe que demuestre la legalidad del proyecto, para luego centrarse en la ética del caso. «Cuando sepa si es legal diré lo que yo pienso del tema». Sin embargo, Nadal negó que con este procedimiento que ha querido seguir supedite la ética a la legalidad. Con un contundente «nunca» aseguró creer que «si ahora me pongo a hablar de la estética me dirán que escondo algo».

'No hay un proyecto común'

El alcalde también lamentó que nunca haya habido un proyecto de ciudad común entre partidos. «Imagínese, hasta Burgasé me da consejos de que debo retirarme. Quizás el señor Nadal se retire de la política, algo que él no ha hecho».

Otro de los temas en los que el alcalde quiso insistir es en que no conocía la vinculación del hermano del concejal de Urbanisme en la compra de terrenos de Terres Cavades. «Conozco a Juan Fernández y a José Luis García y a 100 constructores más de Tarragona, y también al comercio más pequeño de Tarragona, así como los editores de los periódicos y los directores de las radios. No puedo estar mirando lo que hace uno u otro. ¿Ustedes de verdad se creen que cuando uno pide una licencia para abrir un negocio voy detrás para mirar quiénes son? No puedo preocuparme del negocio del editor de un periódico o de un abogado o un constructor. Ni tengo obligación de saber ni necesidad de hacerlo».

La oposición

Joan Miquel Nadal lamentó que la oposición «no se preocupe por la ciudad sino por tener la alcaldía dentro de tres años» y advirtió que en las próximas semanas «se hablará del pasado y de proyectos no legales, porque es un debate que durará mucho tiempo». El alcalde tampoco desaprovechó la ocasión para cargar contra el líder de la oposición, Josep Fèlix Ballesteros. «Le pasa como a Rajoy, que está convencido que será alcalde y a lo mejor le sale un Zapatero y le quita el sitio. A los Rajoyes de turno -añadió- les recuerdo que siempre se han abstenido en un tema tan importante como Terres Cavades. Quizás este sentido del voto se deba a que Josep Anton Burgasé sí conocía el tema».

Por su parte, el grupo municipal del Partido Socialista pidió el cese de Àngel Fernández y también la dimisión del alcalde, como máximo responsable municipal. Sin embargo, Nadal está a la espera del resultado del informe encargado al vicesecretario general del Ayuntamiento y a la jefa de Urbanismo para analizar la intervención de su concejal en todo el proceso.

Con este documento en la mano, el alcalde Nadal espera compararlo con otro encargado a unos servicios jurídicos externos para que no haya ninguna duda sobre el resultado final, para él básico para poder después posicionarse sobre la ética del caso Terres Cavades.

Volver página principalTornar pàgina principal